TEKillä on parhaat tiedot diplomi-insinöörien, arkkitehtien ja muiden tekkiläisten palkoista. Palkkatiedoista on hyötyä esimerkiksi silloin, kun olet vaihtamassa työpaikkaa, siirtymässä uusiin tehtäviin tai haluat muuten tarkistaa palkkatasosi. Katso Palkkanosturista, mitä tekkiläiset tienaavat eri asemissa. Tutustu tilastoihimme ja palkkasuosituksiimme opiskelijoille, lue vinkit palkkaneuvotteluun tai kysy palkkaneuvonnasta!
TEK-lehti: Tekniikan alalla naisten ja miesten välisestä palkkaerosta yli puolet on selittämätöntä
TEK-lehti: Työehtosopimus on tavallisin syy palkankorotukselle
TEKin blogi: Mitä pyytää alkupalkaksi?
TEKin blogi: Hinnoittele itsesi oikein
Huomaathan, että sähköiset palvelut, kuten Palkkanosturi ja palkkatilastot ovat käytettävissäsi heti jäsenyyden hyväksymisen jälkeen. Henkilökohtainen palkkaneuvonta on käytettävissäsi, kun olet maksanut vähintään jäsenmaksun ensimmäisen erän.
Palkkanosturi
Palkkanosturissa voit tarkastella useiden taustatekijöiden (esimerkiksi toimiasema, toimiala, työnantajan koko ja työkokemusvuodet) vaikutusta palkkaan samanaikaisesti. Palkkanosturi on työkalu, joka piirtää palkkakäyrät muuttujavalintojesi perusteella.
Huomaathan, että Palkkanosturi on vain jäsentemme käytettävissä.
Palkkatilastot
TEKin palkkatilastoista löydät tietoa palkoista esimerkiksi toimiaseman, sektorin ja koulutusohjelman mukaan. Huomaathan, että alla olevat ladattavat tilastot ovat vain jäsentemme käytettävissä. Jos et ole jäsen, voit tilata palkkatilaston sektoreittain täältä.
Palkkatilastot perustuvat vuosittain tehtävään työmarkkinatutkimukseen.
Tutkimme myös tekkiläisten ulkomaanpalkkoja joka kolmas vuosi.
TEKin palkkatilastoista löydät tietoa palkoista esimerkiksi toimiaseman, sektorin ja koulutusohjelman mukaan. Palkkatilastomme ovat jäsentemme käytettävissä ja ne löytyvät tästä, kun kirjaudut sivustolle. Jos et ole vielä jäsen, liity sivun yläkulmasta!
Henkilökohtainen palkkaneuvonta
TEKin asiantuntijat antavat jäsenillemme henkilökohtaista palkkaneuvontaa ja tarjoavat vinkkejä palkkaneuvotteluihin. TEKin asiantuntijoilla on käytössään myös maksullisia, kansainvälisiä palkkatilastoja. Voit ottaa palkkaneuvontaan yhteyttä esimerkiksi, kun:
- mietit sopivaa palkkapyyntöä hakemaasi tehtävään kotimaassa tai ulkomailla
- haluat tarkistaa nykyisen palkkatasosi
- kaipaat vinkkejä palkkaneuvotteluun
Palkkaneuvontaan saat yhteyden lähettämällä viestin OmaTEKin asiointikanavan kautta tai puhelimitse (09) 229 121. Palkkoihin liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä (esim. lomarahat, loma-ajan palkka, palkanmaksu työsuhteen päättyessä, ylityökorvaukset) voit ottaa yhteyttä työsuhdeneuvontaamme.
Neuvontaa nopeuttaa, jos kerrot yhteydenotossasi hieman taustatietoja tehtävästä ja itsestäsi:
- tehtävän kuvaus muutamalla sanalla: titteli, keskeiset tehtävät, asema organisaatiossa, onko esimiesvastuuta
- tietoja työnantajasta: toimiala, henkilöstömäärä
- työpaikan sijainti: pääkaupunkiseutu vai muu Suomi
- oma koulutustausta: tutkinto, koulutusohjelma ja valmistumisvuosi
- onko alan työkokemusta (muuta kuin kesätyöt, harjoittelu tai diplomityön tekeminen) jo ennen valmistumista
- myös tieto nykyisestä palkkatasostasi on hyödyllinen
Palkkaneuvottelut
Milloin ja miten palkka kannattaa ottaa puheeksi? Lue asiantuntijoidemme vinkit!
Palkkasuositukset
TEK antaa palkkasuosituksia vastavalmistuneiden, harjoittelijoiden ja diplomityöntekijöiden palkoista.
Ota yhteyttä palkkaneuvontaan
Kerrothan yhteydenotossa taustatietoja nykyisestä tai hakemastasi tehtävästä, kuten titteli, keskeiset tehtävät, toimiala, henkilöstömäärä ja työpaikan sijainti, sekä koulutustaustasi ja työkokemuksesi. Myös tieto nykyisestä palkkatasostasi on hyödyllinen.
Tavoitat TEKin asiantuntijat myös puhelimitse. Palvelemme arkisin klo 9-16 (heinäkuussa klo 9-15) numerossa (09) 229 121.