Euroopan unionin suunnitelma kieltää niin sanotut pfas-kemikaalit eli "ikuisuuskemikaalit" herättää huolta lääketeollisuudessa.
Tanskalaisen lääkeyhtiön Novo Nordiskin toimitusjohtaja Lars Fruergaard Jørgensen on varoittanut, että ehdotettu kielto uhkaa lääkkeiden valmistusta Euroopan unionin alueella. Novo Nordisk on markkina-arvoltaan Euroopan suurin lääkeyhtiö. Yhtiö tunnetaan erityisesti lihavuuden ja diabeteksen hoitoon käytettävistä lääkkeistään Wegovy ja Ozempic.
”Me joudumme lopettamaan lääkkeiden tuotannon EU:ssa”, Fruergaard Jørgensen kirjoitti Euroopan komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille syyskuussa 2024 lähettämässään sähköpostissa.
Fruergaard Jørgensenin viesti tuli julkisuuteen kansalaisjärjestö Corporate Europe Observatoryn kautta, ja siitä uutisoi alun perin tanskalainen Ing.dk. Ruotsalainen teknologialehti Ny Teknik julkaisi myöhemmin käännöksen artikkelista.
Fruergaard Jørgensen kirjoitti viestin Eurooppalaisen lääketeollisuuden etujärjestön EFPIA:n puheenjohtajana, mutta hän edustaa samalla myös Novo Nordiskia.
Tutkivaan journalismiin keskittyvän tanskalaisen Investigative Reporting Denmark -sivuston mukaan Fruergaard Jørgensen varoitti lisäksi, että mikäli pfas-rajoitus toteutuu esitetyssä muodossa, suurta osaa keskeisistä lääkkeistä ei ole enää saatavilla.
Vaihtoehtoja rajallinen määrä
Myös suomalainen lääkeyhtiö Orion kertoo käyttävänsä pfas-yhdisteisiin kuuluvia materiaaleja sekä ihmis- että eläinlääkkeissään. Ehdotettu kielto aiheuttaisi yhtiön mukaan merkittäviä haasteita lääkealalle.
”Vaikka vaikuttaville lääkeaineille on olemassa poikkeus, ehdotettu rajoitus kattaa paitsi vaikuttavat aineet myös fluoratut rakennusosat, liuottimet, katalyytit, välituotteet ja pakkausmateriaalit, jotka ovat olennainen osa lääkkeitä. Nämä yhdisteet ovat välttämättömiä turvallisten ja tehokkaiden lääkkeiden valmistuksessa, ja niiden muuttaminen voi mitätöidä sääntelyhyväksynnät”, Orionin toimitusjohtaja Liisa Hurme sanoo.
Orion kertoo kehittävänsä jatkuvasti vaihtoehtoisia ratkaisuja tuotantoonsa ja pyrkii minimoimaan vaikutuksensa ympäristöön. Yhtiö ei kommentoi, voisiko pfas-kielto johtaa myös Orionin osalta lääkkeiden valmistuksen keskeyttämiseen Suomessa.
Yhtiön mukaan suunniteltu kielto voi kuitenkin vaikuttaa joidenkin lääkkeiden tuotantoon ja investointipäätöksiin Suomessa.
”Pfas-kielto yhdistettynä muihin ajankohtaisiin ehdotettuihin direktiiveihin kuten yhdyskuntajätevesidirektiiviin, joka koskee vain lääke- ja kosmetiikkateollisuutta, uhkaa vakavasti lääkkeiden tuotantoa ja tuontia Suomeen. Tämä tulee vaikeuttamaan lääkkeiden saatavuutta entisestään pienellä markkinalla”, Hurme sanoo.
Hänen mukaansa Orion on jo siirtämässä osaa tuotannostaan Suomen ulkopuolelle rinnakkaislääkkeisiin kohdistuvien kustannuspaineiden vuoksi.
”Kehitystyö on kuitenkin pitkäjänteinen ja aikaa vievä prosessi, joten pfas-valmisteista luopuminen lyhyessä aikataulussa ei ole lääketeollisuudelle kovin realistinen tavoite”, Hurme toteaa.
Hänen mukaansa pfas-yhdisteillä on keskeinen rooli lääkealalla, ja yhtiö kannattaa yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa laajoja poikkeuksia näiden kemikaalien käytölle.
”Pfas-yhdisteille on tälläkin hetkellä rajoitettu määrä vaihtoehtoja, joten tuemme niiden hallittua käyttöä lääketeollisuudessa tavalla, jolla on minimaalinen ympäristövaikutus”, Hurme sanoo.
Teflon helpottaa valmistusta
Ny Teknikissä julkaistun artikkelin mukaan pfas-yhdisteisiin kuuluvaa ptfe:tä (polytetrafluorieteeniä) käytetään lääkkeiden valmistuksessa esimerkiksi kuljetushihnojen, putkien ja letkujen pinnoitteena parantamaan laitteiden kemikaalinkestoa. Ptfe tunnetaan kuluttajille yleisesti nimellä teflon.
Vettä ja lämpöä hylkiviä pfas-yhdisteitä käytetään artikkelin mukaan myös lääkepakkauksissa ja jopa 20 prosentissa kaikista maailmanlaajuisesti markkinoilla olevista lääkkeistä.
Pfas-yhdisteitä kutsutaan "ikuisuuskemikaaleiksi", koska ne hajoavat äärimmäisen hitaasti ja kertyvät sekä ympäristöön että ihmiskehoon. Rajoituksia on perusteltu sillä, että yhdisteet voivat olla lisääntymismyrkyllisiä, syöpää aiheuttavia tai hormonitoimintaa häiritseviä.
Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) ehdotus kattaisi noin 10 000 pfas-yhdisteen käytön rajoittamisen. Tammikuussa 2025 julkaistun tiedotteen mukaan tällä hetkellä keskusteluissa on kaksi vaihtoehtoa: täyskielto tai rajoitus siirtymäajalla, mikä antaisi aikaa löytää turvallisia korvaavia aineita.