Tasa-arvon paradoksin mukaan sukupuolten tasa-arvo yhteiskunnassa on käänteisesti yhteydessä sukupuolijakaumaan tekniikan ja luonnontieteen aloilla. Se on tutkimustuloksena kuitenkin kiistanalainen. Mistä tasa-arvon paradoksi johtuu, vai onko sitä olemassakaan? Onko tekniikan ja luonnontieteen alojen sukupuolittuneisuudessa kyse ihmisten omista toiveista vai sukupuolieroja ylläpitävistä rakenteista?
Tilaisuuden ohjelma:
- yliopistonlehtori Ville-Juhani Ilmarinen (Helsingin yliopisto): Onko tasa-arvon paradoksi tilastollinen virhepäätelmä?
- tutkija Inkeri Tanhua (Equality Research Helsinki): Mikä ylläpitää koulutuksen ja työelämän segregaatiota Suomessa?
- tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh (Tekniikan akateemiset TEK): Tekniikka, naiset ja tasa-arvon paradoksi
Session puheenjohtajana toimii Susanna Bairoh.
Tieteen päivät
Tieteen päivät on kaikille tieteestä kiinnostuneille suunnattu tapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat tutkimuksistaan ja keskustelevat yleisön kanssa. Tieteen päiviä vietetään seuraavan kerran 8.–12.1.2025. Tapahtumia järjestetään saman viikon aikana Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa ja Mikkelissä. Tieteen päiville on vapaa pääsy.
Ville Ilmarinen
Yliopistonlehtori Ville Ilmarinen (PsT) opettaa yhteiskuntatilastotieteitä Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusalansa on määrällinen meta-tiede, jossa hän tarkastelee virheitä ja väärinkäytöksiä tilastoanalyysejä hyödyntävässä tutkimuksessa. Ville on erityisesti keskittynyt "tasa-arvon paradoksiin" tilastomenetelmällisestä näkökulmasta. Hänen mukaansa tutkimukset, jotka väittävät naisten ja miesten erojen olevan suurempia tasa-arvoisemmissa maissa, ovat epämääräisiä ja epäjohdonmukaisia. Ville korostaa, että näiden tutkimusten pohjalta tehdyt yleistykset ovat paitsi harhaanjohtavia, myös potentiaalisesti tasa-arvotyötä hidastavia.
Inkeri Tanhua
Inkeri Tanhua on työelämän tasa-arvokysymysten asiantuntija sekä tutkija. Hänen yrityksensä Equality Research Helsinki toteuttaa tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä tutkimuksia, arviointeja ja selvityksiä. Lisäksi Inkeri viimeistelee Hankenilla väitöskirjaansa työelämän ja koulutuksen sukupuolen mukaisen eriytymisen syistä. Inkeri on julkaissut eri ministeriöiden julkaisusarjoissa yhteensä 11 raporttia, kirjoittanut kaksi tieteellistä julkaisua, sekä toteuttanut useita tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämishankkeita.
Susanna Bairoh
Susanna Bairoh toimii Tekniikan akateemiset TEKin tutkimuspäällikkönä ja vastaa TEKin tutkimustoiminnan johtamisesta ja tutkimustiimin vetämisestä. Susannalla on yli 20 vuoden kokemus erilaisten määrällisten ja laadullisten tutkimusten tekemisestä. Hän on suorittanut valtiotieteen maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa ja kauppatieteen tohtorin tutkinnon Hankenilla, aiheenaan sukupuolten ero STEM-aloilla. Susannalle on tärkeää edistää sukupuolten tasa-arvoa, diversiteettiä ja inklusiivisuutta tekniikan alalla ja tekniikan työpaikoilla. Hän on toteuttanut useita aihetta koskevia tutkimuksia TEKissä ja yhteistyökumppaneiden kuten yliopistojen kanssa.