Markkina-arvoltaan suurin kryptovaluutta bitcoin nousi Suomen aikaa tiistai-iltana jälleen uuteen kaikkien aikojen hintaennätykseen, jotka ovat paukkuneet viime viikkoina useamman kerran. Keskiviikkoiltapäivänä syntyi vielä uusi ennätys.
Bitcoinin kurssi kävi tiistaina Suomen aikaa iltayhdeksän jälkeen 93 900 dollarin yläpuolella, ja keskiviikkoiltapäivänä yli 94 000 dollarin yläpuolella. Molemmat olivat uusia ennätyksiä.
Bitcoin on saanut tukea etupäässä Donald Trumpin voitosta Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Trump on sanonut tekevänsä Yhdysvalloista maailman ”kryptopääkaupungin” ja nimeävänsä alan kannalta suosiolliset ihmiset päättämään alan sääntelystä. Kun Trumpin uutta hallintoa on alettu koota, on puhuttu jopa mahdollisuudesta, että Yhdysvallat voisi alkaa ostaa bitcoineja markkinoilta.
Moni kryptovaluuttoja seuraava sijoittaja miettii nyt, vieläkö bitcoinia kannattaa ostaa, vai ollaanko jo lähellä markkinahuippua ja sellaista usein bitcoinin tapauksessa seuraavaa selvää laskukäännettä.
Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen markkinoita analysoiva Crypto Quant nimeää viisi mittaria, joiden avulla voi arvioida bitcoin-markkinan kuumentuneisuuden tilaa ja pohtia ajoitusta ostoille tai myynneille.
Ensimmäiseksi mittariksi Crypto Quant nimeää bitcoinin markkina-arvon ja realisoituneen markkina-arvon välisen suhdeluvun eli MVRV:n, englanniksi Market Value to Realized Value. Se vertaa kaikkien bitcoinien tämän hetken markkina-arvoa realisoituneeseen markkina-arvoon, joka on summa kaikkien bitcoinien viimeisimmästä tosiasiallisesta kauppahinnasta.
Tämän mittarin lukema on kohonnut yli 3,7:n, mikä yhtiön mukaan on viittaa ja on historiallisesti viitannut siihen, että bitcoin on lähellä markkinahuippua.
Toiseksi mittariksi analyysiyhtiö nimeää Bitcoin Fear and Greed Indexin, joka kuvaa nimensä mukaisesti bitcoin-markkinan sentimenttiä äärimmäisen pelon ja äärimmäisen ahneuden välillä. Mittarin ääripäät ovat 0 ja 100, ja neutraali markkinasentimentti on arvossa 50.
Indeksi koostetaan viidestä komponentista, jotka ovat markkinahinnan volatiliteetti, markkinan suunnasta ja kaupankäyntimääristä laskettu momentum, sosiaalisen median maininnat etupäässä X:ssä, bitcoinin osuus koko kryptovaluuttamarkkinasta sekä hakukonetrendit etupäässä Google Trendsillä mitattuna.
Viime päivät indeksin viisari on ollut äärimmäisen ahneuden lukemissa eli yli 80:ssa.
Kolmas Crypto Quantin esittämä mittari on toteutunut markkina-arvo, joka kuvaa kaikkien bitcoinien viimeisimmän ostohinnan mukaista kokonaismarkkina-arvoa. Se kertoo, tuleeko bitcoin-markkinalle lisää rahaa vai lähteekö sitä markkinalta pois.
Yhtiön mukaan realisoitunut markkina-arvo ei enää kasva ja on kääntynyt asentoon, joka signaloi mahdollista karhu- eli laskumarkkinan vaihetta. Tämä kertoo, että bitcoin-markkinoille ei tule riittävästi uutta rahaa, jotta nousu voisi jatkua.
Neljäs mittari kuvaa sitä, miten aktiivisesti pitkäaikaiset bitcoinin omistajat myyvät bitcoinejaan, ja se tunnetaan nimellä Coin Days Destroyed eli CDD. Markkinahuippuja leimaa usein se, että niiden aikana pitkäaikaiset omistajat alkavat myydä omistuksiaan.
CDD kertoo bitcoinin lohkoketjussa liikkuneiden bitcoinien määrän niiden päivien määrällä, jolloin kyseiset bitcoinit viimeksi vaihtoivat omistajaa. CDD:tä pidetään jonkinlaisena mittarina sille, miten pitkään bitcoin-markkinoilla ollut ”viisas raha” liikkuu.
Nyt CDD on noussut, mikä kertoo, että entistä useampi pitkäaikainen bitcoin-omistaja on myynyt bitcoinejaan. 90 päivän liukuvana keskiarvona laskettu CDD on CryptoQuantin mukaan noussut 15–20 miljoonan haarukkaan, jota on yhtiön mukaan syytä tarkkailla varoitusmerkkinä.
Viidentenä bitcoin-mittarina CryptoQuant esittää Inter-Exchange Flow Pulsen eli IFP:n, joka mittaa bitcoin-virtoja spot-markkinan ja bitcoinin johdannaismarkkinan välillä. Tämä kuvaa markkinan sentimenttiä, sillä kasvava rahavirtaa spot-markkinalta johdannaisiin viittaa laskumarkkinaan ja päinvastoin. Tämäkin mittari on CryptoQuantin mukaan kääntynyt karhumaiseen eli laskumarkkinaa enteilevään asentoon.