
Vuonna 2024 valmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeistä 24 prosenttia pitää todennäköisenä työskentelyä ulkomailla viiden vuoden kuluttua valmistumisesta. Tulos käy ilmi TEKin Graduate Survey -tutkimuksesta, jossa selvitetään tekniikan alan vastavalmistuneiden kokemuksia opintoihin ja työelämään liittyen.
Luvut ovat erityisen korkeita niillä, joiden kansalaisuus on muu kuin Suomi. Heistä peräti 45 prosenttia näkee tulevaisuutensa muualla huolimatta siitä, että he ovat pääasiallisesti tyytyväisiä tutkintoonsa. Myös suomalaisilla vastavalmistuneilla kiinnostus ulkomailla työskentelyä kohtaan oli hieman lisääntynyt.
Vaikeus päästä suomalaisille työmarkkinoille heikentää kansainvälisten vastavalmistuneiden työllistymistä. Heitä on paljon, sillä tekniikan alan opiskelijoista jo noin joka neljännen kansalaisuus on muu kuin Suomi.
”Vaikeudet alkavat jo diplomityöpaikkoja etsiessä. Suomalaisista 66 prosenttia tekee diplomityönsä yritykseen, mutta kansainvälisistä opiskelijoista näin tekee vain kolmannes. Heistäkään 18 prosenttia ei saanut työstään palkkaa tai palkkiota, kun taas suomalaisista ilman taloudellista korvausta jäi 6 prosenttia. Tässä on korjaamisen paikka”, sanoo TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela.
Myös työllisyystilanne vastavalmistuneiden parissa vaihteli kansalaisuuden mukaan. Suomalaisista töitä etsi 18 prosenttia, kansainvälisistä 42 prosenttia. EU-maiden kansalaisilla asema sekä diplomityöpaikkojen että työllistymisen suhteen oli parempi kuin EU:n ulkopuolelta tulevilla.
”On selvää, että mikäli kansainvälisten opiskelijoiden ja valmistuneiden työllistymistä ei saada kohennettua, menetämme valtavan määrän osaamista ja potentiaalia. On sinänsä positiivista, että kansainväliset urat kiinnostavat vastavalmistuneita. Ulkomailla työskentelyn olisi kuitenkin hyvä lähteä omasta tahdosta, ei työllistymisen vaikeudesta”, Nokela painottaa.
TEK Graduate Surveyssa kartoitetaan vastavalmistuneiden diplomi-insinöörien ja arkkitehtien osaamista, opintojen sujuvuutta, työelämäkokemusta ja työllistymistilannetta sekä yleistä tyytyväisyyttä suoritettuun tutkintoon. Kyselyn piirissä ovat tekniikan alan koulutusta antavat yliopistoyksiköt ja se tavoittaa lähes kaikki Suomessa valmistuvat diplomi-insinöörit ja arkkitehdit.
TEK on tutkinut kansainvälisten tekniikan asiantuntijoiden tilannetta myös yhdessä Insinööriliiton kanssa vuonna 2024. Tutkimuksen mukaan vain 52 prosenttia kansainvälisistä tekniikan asiantuntijoista suosittelisi Suomea asuin- ja työskentelypaikaksi ulkomaalaiselle