
Vaali-iltana nähtiin paljon iloisia ilmeitä puolueiden puheenjohtajien kasvoilla. Vain yhtä puoluejohtajaa ei hymyilyttänyt. Iso tarina vaaleissa oli, että matalasta äänestysaktiivisuudesta huolimatta punainen aalto pyyhkäisi Suomen yli. Sen perässä kepun vihreä maalasi Suomen sen väriseksi, jonka lapsuudesta muistamme. Samalla kokoomus pääministeripuolueen asemasta sai pidettyä äänisaaliinsa ja jopa hieman kasvatti sitä. Selityksenä kaikelle tälle oli se, että perussuomalaiset menettivät puolet edellisten kunnallisvaalien kannatuksestaan, ja tulos oli sitä tasoa, joka se oli ennen jytkyjä.
Nyt kun tomu on laskeutunut ja ilma täyttynyt analyyseistä, alkaa hahmottua, mitä oikein on tapahtunut. Iso tarina jättää piiloon niitä asioita, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Nämä olivat ne vaalit, joissa valittiin päättäjät ratkomaan paikallisia asioita erityisesti koulujen ja terveydenhuollon osalta.
Suomen tulevaisuus tehdään kaupungeissa. Myös vaalit ratkaistaan kaupungeissa. Niissä tehtiin erityisesti demareiden vaalivoitto. 20 suurimmassa kaupungissa SDP on suurin peräti 11:ssa. Ennen vaaleja SDP oli suurin viidessä kaupungissa. Erityisesti tämä kirpaisee kokoomusta, joka menetti viisi kärkipaikkaa ja on ykkönen vain kolmessa kaupungissa. Huomionarvoista on, että kuuden suurimman kaupungin osalta tilanne on 3–3.
Jo ennen vaaleja kaupungeissa nähtiin vastalauseita Orpon hallituksen politiikalle. Jatkossa vastalauseet tulevat lisääntymään. Erityisesti tämä tulee näkymään maan pääkaupungissa, jossa tuleva kokoomuslainen pormestari saa taiteilla punavihervaltuuston kanssa. Valtuuston 85 paikasta 52 on demareiden, vihreiden ja vassareiden hallussa.
Politiikan seuraajille mielenkiintoisin kysymys on, miten nämä vaalit vaikuttavat hallituksen politiikkaan. Itse uskon monen muun asiantuntijan tapaan, että kehysriihi tullaan pääministerin johdolla viemään sutjakkaasti läpi. Kaikilla hallituspuolueilla on tarve näyttää, että meillä on toimintakykyinen hallitus, joka pystyy edelleen päätöksentekoon. Voi olla, että perussuomalaiset haluavat joitakin voittoja näkyviin kannattajilleen, erityisesti niille, jotka eivät uurnille löytäneet tai peräti äänestivät ”väärin”.
Veikkaan, että loppuhallituskaudesta tulee vaikea, varsinkin kun maailmantalous ei anna myötätuulta. Erityisesti ministeriryhmän ulkopuolella perussuomalaiset alkavat pelätä kansanedustajapaikkojensa puolesta. Tarve profiloitua omilla asioilla ohi hallitusohjelman kasvaa merkittävästi.
Meidän tekkiläisten osalta haaste on se, että tällainen profiloituminen johtaa ankarampaan maahanmuuttopolitiikkaan sekä ilmasto- ja luontoasioiden riitauttamiseen. Kansainvälisten osaajien saaminen maahamme on kriittistä. Jo hallituskauden alun linjaukset herättivät huolta. Uudet toimet ajaisivat täältä pois niitä, jotka haluaisivat olla rakentamassa hyvinvointiamme. Ilmasto- ja luontoasioissa peruuttaminen taas voisi johtaa siihen, että toimintaympäristömme menisi sekaisin ja yritykset vetäisivät jarrua investoinneilleen.
Seuraavan kerran kannatuksia mitataan parin vuoden päästä eduskuntavaaleissa. Me TEKissä jatkamme työtämme paremman huomisen puolesta.