
Tekniikan akateemiset TEKin elinvoiman tae ovat TEKin tykit. Tykkien eli opiskelijayhdyshenkilöiden tärkein työ on TEKin toiminnan näkyväksi tekeminen yliopistokampuksilla ja jäsenrekrytointi. Näin tiivistää TEKin opiskelijajäsenten jäsenyysvastaava Vesa Taskinen.
– Tykit on toimiston näkökulmasta alueellisia asiantuntijoita, jotka tietävät, miten tavoittaa opiskelijat. TEKin markkinoinnin näkökulmasta tykit sopivat opiskelijajärjestöjen kanssa yhteistyökuvioista niin, että me pääsemme mahdollisimman ruohonjuuritasolle opiskelijoiden arkeen.
Käytännössä tykkien työn hedelmät näkyvät vaikkapa niin, että TEK oli viime vuonna tavalla tai toisella mukana yli 500 opiskelijatapahtumassa ympäri Suomen. Lisäksi tykit rekrytoivat liki 5 500 uutta jäsentä.
– Tapahtumia tuetaan rahallisesti ja tukea vastaan saamme näkyvyyttä tapahtumissa. Ilman tykkien ja kyhien panosta näin laaja ruohonjuuritason yhteistyö olisi täysin mahdotonta.
Kyhit ovat opiskelijoiden kilta- ja ainejärjestöyhteyshenkilöitä, joita on kaikkiaan noin sata kappaletta.
– Nämä kyhit ovat meidän tykkien alueellinen tiimi, jonka kanssa jäsenrekrytointia ja TEKin markkinointia käytännössä tehdään.
Tykit ovat tyypillisesti aktiivisia opiskelijajärjestötoimijoita ja tuttuja tyyppejä opiskelijajärjestöissä jo ennestään. Tykin työ edellyttääkin ymmärrystä siitä, miten asioita saadaan aikaiseksi kampuksilla yhteistyössä järjestöjen kanssa.
– Joku vanha tykki kuvasi joskus, että tykin työ on sellaista, mitä ehkä tekisi opiskelijajärjestöissä muutenkin, mutta siitä vielä maksetaan, Taskinen kertoo.
Tykkien työaika vaihtelee hieman kampuksittain, mutta työ on noin puolipäiväistä yliopistojen syys- ja kevätlukukausien aikaan ja kesällä on tauko TEKin töistä. Tykin työsuhde kestää yleensä kaksi vuotta.
– Työssä on myös mahdollista päästä kehittymään monella saralla, kuten asiakkuuksien hallinnassa, esiintymisessä ja vapaaehtoisten johtamisessa. Työ on myös tosi itseohjautuvaa ja joustavaa eli hyvin sovitettavissa yhteen opintojen kanssa.
TEK-lehti esittelee nykyiset tykit sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä.
Kysyimme kultakin,
- kuka olet, miksi ryhdyit tykiksi,
- mikä on tärkeää paikkakunnallasi tänä vuonna ja
- jos aikaa jää, mitä harrastat.

Senni Auvinen, Lappeenranta, Lahti ja Joensuu
1. Opiskelen Lappeenrannassa energiatekniikkaa. Teen tällä hetkellä diplomityötäni ja pyrin valmistumaan kesällä.
Olen ollut mukana järjestötoiminnassa Lappeenrannassa koko opiskelujeni ajan ja tykin rooli on aina kiinnostanut minua. Tässä pestissä pääsee tutustumaan moniin uusiin ihmisiin ja järjestöihin, sekä ammattiliittojen toimintaan.
2. KV-opiskelijoiden määrä kasvaa LUTissa räjähdysmäistä tahtia, ja järjestöissämme on yhä enemmän ja enemmän KV-taustaisia aktiiveja. Tämän vuoksi tykin toimeenkuvakin on koko ajan kansainvälisempi ja monikielisempi.
3. Luonnossa liikkumista, juoksemista, true crime -tapauksiin perehtymistä ja kirjojen lukemista.

Vitaliy Gurov, Helsingin yliopiston Kumpulan kampus
1. I'm Vitaliy, or Vita for short. I am a nth year Physics student in Bachelor's Programme in Science on Kumpula, and I spent a few years studying Physics at Strathclyde university in Glasgow before returning and starting over in Helsinki Uni after covid. I have been a kyhi of Kumpula's international degree organisation Integralis ry since 2020, so I've seen a couple of tykkis during that time. I've also done more organisational volunteer work than actual studies in those four years, so when the position of tykki was open again, it felt like a natural fit. Working for a labour union was also a pretty big bonus to a friendly neighbourhood commie like me.
2. Opiskelijoiden toimeentulo on aihe, jonka uskoisin olevan tärkeä jokaisella kampuksella tänä vuonna. Sen heikkeneminen vaikuttaa myös opiskelijakulttuuriin ja ylioppilasliikkeeseen, kun töissä käyvillä ja/tai opiskeluja tavoiteajassa painavilla opiskelijoilla jää vähemmän aikaa niin järjestötoimintaan ja siihen liittyvään vapaaehtoisduuniin kuin ihan vain tapahtumiin osallistumiseen. Itseäni tämä kehitys pelottaa ja ahdistaa, koska Suomen rikas opiskelijakulttuuri ja voimakas ay-liike ovat isompia syitä, miksi palasin suomalaiseen yliopistoon.
3. I am BIG into DND, with a few campaigns going simultaneously at the moment, two in which I'm a player and one which I DM. Board games have also become a big addiction ever since I stopped drinking a few years ago, and Frosthave, Spirit Island and Dune Imperium have stolen more than a few hours from uni work. This year I'm also trying out Muay Thai, and so far, it's been pretty fun!

Juho Järvi, Jyväskylä
1. Olen kuudennen vuoden opiskelija ja sinä aikana olen kerennyt opiskella tietotekniikkaa, tietojenkäsittelytiedettä ja teknologiajohtamista, jota nykyään opiskelen. Tykiksi olin ajatellut, että olisi kiva hakea ja päästä tekemään töitä uusien ihmisten kanssa. Hakemukseen kuitenkin tarvitsin vielä rohkaisua kahdelta ystävältä ja kiitos heidän, olen nyt tässä.
2. Jyväskylässä tärkeää tänä vuonna on olla mukana tukemassa ja kehittämässä jyväskyläläistä opiskelijakulttuuria.
3. Vapaa-aikani menee vaihtelevasti. Joskus urheilen, joskus makaan sohvalla, joskus luen kirjoja, joskus makoilen sohvalla ja joskus ihan vain lepäillen sohvalla.

Jonathan Kivimäki, Vaasa
1. Opiskelen kolmatta vuotta automaatio- ja tietotekniikkaa Vaasassa. Olen viettänyt pari ensimmäistä opiskeluvuotta Tutin hallituksessa, eikä opiskelijatoiminnasta vielä malttanut poistua. Tutti on Vaasan yliopiston tekniikan ja innovaatiojohtamisen akateemisen yksikön opiskelijoiden ainejärjestö. Työn ja opiskelijatoiminnan yhdistäminen kuulosti houkuttelevalta, näinpä tykiksi hakeminen tuntui luonnolliselta jatkumolta järjestötoiminnalle. Koen, että tykkinä pystyn edistämään vaasalaisten opiskelijoiden asioita ja samalla nauttimaan itselleni rakkaasta opiskelijatoiminnasta hieman erilaisten haasteiden näkökulmasta.
2. Teekkarikulttuurin kehittäminen on hyvin keskeinen teema Vaasan vuosikalenterissa. Teekkarikasteen uudistusprojektia käynnistellään parasta aikaa ja opintosuuntakohtaista toimintaa kasvatetaan opintosuuntakerhojen toimesta. Pyrin myös kasvattamaan TEKin tunnettavuutta KV-opiskelijoiden keskuudessa.
3. Olen moottoripyöräillyt mopoajoista lähtien, mutta viime kesänä aloitin uuden harrastuksen laitesukelluksen parissa! Nautin myös kaikenlaisesta urheilusta, kuten kiipeilystä ja lenkkeilystä. Lisäksi videopelit sekä tietysti ainejärjestöhommat ovat lähellä sydäntä.

Linda Markkola, Oulu
1. Olen Linda Markkola, 6. vuoden tutalainen ja toista vuotta tykkinä. Ryhdyin tykiksi, koska kyhivuonna pääsin seurailemaan edellisen tykin työtä ja tämä herätti itsessäni kipinää, että vielä olisi annettavaa oululaiselle opiskelijakulttuurille, mutta hieman eri näkövinkkelistä kuin killan hallituksesta käsin. Tykki-hommissa ehdottomasti parasta on, että saa olla tekemisissä useiden ainejärjestöjen kanssa ja tottakai Oulun kyhitiimi!
2. Oulussa on tulossa tänä vuonna vuosijuhlia Oulun Teekkariyhdistyksellä, Sähköinsinöörikillalla ja Konekillalla. Uskoisin näiden olevan tämän vuoden isoja juttuja. Lisäksi vuosittaiset suuret tapahtumat kuten Laskiainen, Kirkkovenesoudut, Fuksien uitot ja Teekkarilakitus varmasti muodostuvat tänäkin vuonna tärkeiksi ja merkitykselliseksi. Innolla odotan myös uutta Pahki Speksin näytöstä!
3. Vapaa-aikani kuluu koirani Lystin ja kavereiden sekä perheen kanssa. Lisäksi harrastan ratsastusta ja lenkkeilyä.

Jani Norrby, Turku
1. Olen kolmannen vuoden lääketieteellisen tekniikan ja terveysteknologian opiskelija Turun yliopistossa. Ennen tykkiyttä perustin ja toimin ainejärjestöni Asklepio ry:n puheenjohtajana sekä paikallisen teekkarikattojärjestö Teekkarikomission hallituksessa järjestökomissaarina. TEKin toiminnassa olin mukana valtuuston opiskelijaedustajana sekä teekkarikulttuurifoorumissa, joten TEKin toimintakaan ei ollut täysin uutta minulle ennestään. Tykiksi päätin hakea oman kiinnostuksen sekä ystävien kannustusten pohjalta. Pidän siitä, että saan tehdä ihmisten kanssa töitä ja erityisesti pidän siitä, että voin tehdä työtä kanssaopiskelijoiden kanssa! Tykin työssä pääsee näkemään hyvin läheltä, mutta myös samalla hyvin laaja-alaisesti järjestöjen toimintaa.
2. Tänä vuonna Turussa on aika alkaa vakiinnuttaa toimintaa – ja ehkä tutkinto-ohjelmiakin. Viimeisten vuosien aikana Turkuun on perustettu uusia teekkarikiltoja hurjaa vauhtia ja on aloitettu erilaisia yhteisiä perinteitä. Luonnontieteilijöillä kuviot ovat ehkä hieman enemmän jo vakiintuneet, mutta teekkareille on tullut uutena teekkarikaste sekä yhteislakitus, ja viime vuonna saatiinkin kaste siirrettyä aivan keskustan kupeeseen TEKin tuen avulla.
3. Tykkään vapaa-ajallani viettää aikaa opiskelijatapahtumissa. Erityisesti sitsit ja vuosijuhlat ovat kuluneina kahtena vuotena syöneet todella paljon aikaani. Jos en ole opiskelijatapahtumissa tai muussa järjestötoiminnassa, niin minut voi yleensä löytää lukemasta tai vain viettämästä aikaa ystävieni kanssa.

Vilppu Viinikainen, Otaniemi, Espoo
1. Opiskelen neljättä vuotta Aallossa informaatioverkostojen koulutusohjelmassa ja aloitin juuri kandiksi valmistumisen myötä maisteriopintoni. Olen puuhannut Otaniemessä paljon kaikenlaista killan hallitushommista Euroopan suurimman hackathonin Junctionin järjestämiseen. Hain tykiksi, koska kiinnostuin työtehtävästä opiskelijasektorin ja yhteiskunnallisten asioiden risteyskohdassa! Toivonkin pääseväni tykkinä oppimaan lisää TEKin toiminnasta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä sekä tukemaan reipasta opiskelijakulttuuria Otaniemessä.
2. Aalto-yliopisto täyttää tänä vuonna 15 vuotta, jota juhlitaan tietysti myös ylioppilaskunnan puolella. Myös erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden määrän kasvu jatkuu, joten heidän mukaansa tempaaminen opiskelijakulttuuriin ja tietysti myös TEKin jäseniksi on tärkeää!
3. Vapaa-ajalla nautin opiskelijariennoista ja tykkään suunnistaa ja liikkua luonnossa!

Kaisa Vornanen, Tampere
1. Olen Kaisa ja opiskelen Tampereella sähkötekniikkaa. Järjestöhommien myötä pääsin alun perin tutustumaan paremmin TEKin toimintaan Tampereella ja ajattelin, että sopivan hetken tullen tykin pesti voisi olla sopiva homma! Sopiva hetki tuli lopulta ja nyt onkin hieno mahdollisuus päästä kehittämään tamperelaista opiskelijakulttuuria yhdessä opiskelijoiden kanssa.
2. Tampereen Teekkarit täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja pikkulinnut ovat laulaneet, että tiedossa on jos jonkinlaista tapahtumaa ja menoa sen ympärillä!
3. Vapaa-ajalla tykkään lukea islantilaisia dekkareita, käydä avannossa ja harrastaa pallopelejä, joista erityisesti jalkapallo on lähellä sydäntä.