
Hallituksen päätös laskea ansiotulojen verotusta oli Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokisen mukaan toivottu uutinen. Tällä hetkellä TEKin jäsenen keskipalkalla esimerkiksi 100 euron palkankorotuksesta jää käteen alle puolet.
– Työn tekemiseen ja ahkeruuteen pitää kannustaa. Se, että lisätyöstä saadusta eurosta alle puolet jää käteen, on kohtuutonta, sanoo Jokinen.
Jokinen kuitenkin pettyi hallituksen ilmoitukseen ay-jäsenmaksun verovähennyksen poistosta, joka toimii käytännössä veronkorotuksena.
– Jäsenmaksu on konkreettinen tulonhankkimismeno työntekijälle ja sen tulee olla vähennyskelpoinen työntekijän verotuksessa. Usein tuntuu unohtuvan, että ammattijärjestöt kuten TEK tekevät jäsentensä eteen paljon muutakin kuin työmarkkinatoimintaa, Jokinen painottaa.
TEK tarjoaa jäsenilleen tarvittaessa oikeudellista apua, uraohjausta, palkka- ja yrittäjäneuvontaa sekä erilaisia koulutuksia.
– Tekemämme työ on tärkeää jäsentemme ammatillisen osaamisen kehittymiselle, työssä jaksamiselle sekä työllisyydelle. Viime vuonna 47 prosenttia jäsenistämme oli asioinut kanssamme ja palaute on erittäin hyvää, Jokinen toteaa.
Hallitus ilmoitti lisäksi puoliväliriihessään, että se aikoo laskea yhteisöveroa 20 prosentista 18 prosenttiin. TEKin yhteiskuntasuhdejohtaja Juhani Nokela antaa ratkaisulle heikon arvosanan.
– Tässä taloustilanteessa olisi tärkeää löytää keinoja, jotka lisäävät kasvua. Yhteisöveron laskeminen on hutilyönti, sillä se on kallis toimi, joka kohdistuu heikosti niihin yrityksiin, joista tulevaisuuden kasvu on kiinni. Siihen olisi olemassa parempiakin keinoja, Nokela sanoo.