Daniel Valtakari karttapallon äärellä.
Suhdetoimintaa. – Itselle tärkeää on olla hyvissä väleissä eri järjestöissä sihteerien ja muiden kanssa. Kun saa jutun luistamaan, oma asema vahvistuu ja saa tuotua esiin, että tästä asiasta ollaan TEKissä tätä mieltä, Daniel Valtakari kertoo.

Miehemme maailmalla

|
Uutinen

Tekniikan akateemiset TEK tekee kansainvälistä yhteistyötä ympäri planeettaa. Usein asialla on Daniel Valtakari.

TEKin kansainvälisten yhteistyöjärjestöjen lista on hengästyttävä. On ANE, Eurocadres, ETUC, IndustriAll, NIL, Nordic IN, Nording, TP ja UNI. Vielä enemmän ehkä hengästyttää tieto, että lähes kaikkia yhteis­työkuvioita hoitaa työelämäasiantuntija Daniel Valtakari.

Tässä haastattelussa Valtakari kertoo, mitä kaikkea työelämäasiantuntija tekee, ehtii tehdä ja miksi.

Sitä kuunnellaan, joka on aktiivisin – siksi paikan päällä oleminen on tärkeää.

1. Mitä teet TEKissä?

Minulla on kaksi päätoiminta-aluetta eli yliopistot ja ammattikorkeakoulut sekä kansainvälinen työ.

Korkeakouluissa tehtäviini kuuluu edunvalvontaa ja jäsenten tukemista, aina yksittäisestä jäsenestä ja hänen tarpeistaan koko yliopisto- tai ammattikorkeakoulusektoria koskeviin työehtosopimusneuvotteluihin.

Kansainväliseen työhön sisältyvät sekä TEKin vaikuttaminen kansainvälisillä foorumeilla että Suomeen muualta muuttaneet jäsenet. Autan myös jäseniämme työllistymään Suomeen.

Lisäksi kierrän eri paikkakunnilla pitämässä koulutuksia ja annan myös henkilökohtaista neuvontaa.

Suomen ulkopuolella kohderyhmääni ovat esimerkiksi päättäjät, poliittiset ryhmittymät ja Euroopan parlamentin jäsenet eli mepit.

Koulutan, keskustelen ja välitän TEKin näkemyksiä sekä asenteita. Sitä kuunnellaan, joka on aktiivisin – siksi paikan päällä oleminen on tärkeää.

Teen tätä työtä yhteistyössä muiden liittojen kanssa.

Esimerkiksi UNI Global on nimensä mukaisesti globaali ammattiliittojen keskusjärjestö, joka edustaa yli 20 miljoonaa työntekijää yli 150 maassa. Toimin UNI Globalin Professionals and Managers -ryhmän puheenjohtajana. Tammikuussa koulutin Euroopan Professionals and Managers -johtoryhmää tekoälyn käytöstä ja kannustin sen käyttöön.

Vastaan myös TEKin valtuustovaaleista, joista seuraavat käydään keväällä 2026 – niihinkin liittyen kannustan aktiivisuuteen.

2. Mikä on parasta työssäsi?

Monipuolinen jäsenten etujen ajaminen sekä kotimaassa että ulkomailla ja laajat asiayhteydet, jotka vaikuttavat toisiinsa monin tavoin.

3. Mikä on vaikeinta?

Jatkuvasti muuttuva toimintaympäristö. Monesti ihmisillä on myös pelkoja ja näiden hälventäminen voi olla todella vaikeaa. Pohjoismainen kulttuuri ja työkulttuuri voivat olla hyvinkin uutta ja erilaista muualta päin maailmaa tulevalle.

4. Mitä jäsenet kysyvät eniten?

Autan jäseniä monenlaisissa työelämään ja työsuhteeseen liittyvissä tilanteissa ja kysymyksiä tulee esimerkiksi immateriaalioikeuksiin, työnhakuun tai epäasialliseen kohteluun ja kiusaamiseen liittyen.

Kansainvälinen vaikuttamistyö on monelle vierasta. Usein minulta kysytäänkin, mitä hyötyä siitä on yksittäiselle jäsenelle.

Käytännössä vaikutan esimerkiksi EU:n direktiivien valmisteluun. Olen ollut mukana antamassa lausuntoja muun muassa GDPR:ään, tekoälyasetukseen ja minimipalkka-­asetukseen liittyen. Tässä yhteydessä aiemmin mainitsemani asenteiden välittäminen on erityisen tärkeää, sillä suhtautuminen esimerkiksi tekoälyyn vaikuttaa direktiivin sisältöön. Eurooppalaisen lainvalmistelun monet säädökset valuvat kansallisiin lakeihin ja sitä kautta työni vaikuttaa myös yksittäisen jäsenen elämään.

5. Kuinka montaa jäsentä neuvot vuodessa?

Aika montaa, ja yksittäisen jäsenen avun tarve saattaa olla pitkäkestoista.

6. Mitä toivoisit, että jokainen Suomessa asuva tietää ammattiliitoista?

Että ammattiliitto on häntä varten eikä jokin epämääräinen rakennelma jossain kaukana.

Ammattiliitto on juuri niin vahva kuin sen jäsenistö. Suuri jäsenmäärä tarkoittaa vahvaa liittoa ja hyvää edunvalvontaa sekä yksilötasolla että kollektiivisesti – etenkin jos jäsenet ovat aktiivisesti liiton tekemisessä mukana.

7. Mikä on merkittävin ero suomalaisten ja muiden maiden ammattiliittojen välillä?

Suomessa liitoilla on monipuoliset palvelut ja puoluepoliittinen politikointi jää yhä enemmän taka-alalle. Samoin esimerkiksi uskonnollisesti sitoutunut järjestäytyminen on vähäistä.

8. Mikä on ajankohtaista juuri nyt kansainväliselle ammatti­yhdistysliikkeelle?

Järjestäytyminen ja kestävä työelämä. Tällä hetkellä suunta näyttää olevan huonompaan ja meidän tulee tehdä voitavamme paremman työelämän hyväksi.

9. Miten ehdit hoitaa tämän kaiken?

Aikatauluttaminen ja työn järjestely ja säännölliset palautteet esimiehen kanssa auttavat. Kun tulee uutta, on jostain luovuttava. Onneksi on myös hyviä työkavereita TEKissä, Suomessa ja maailmalla, joiden kanssa yhteistyössä asiat hoituvat.

10. Entä jos jäät raitiovaunun alle, loppuuko TEKin kv-toiminta siihen?

Ei lopu. Meillä on kyvykkäitä ihmisiä ja työ jatkuu. Toki tämä työ perustuu hyvin paljon henkilökohtaiseen vuorovaikutukseen, ja sen rakentaminen vie aikansa.

Näissä järjestöissä TEK vaikuttaa kansainvälisesti

ANE

Association of Nordic Engineers ANE on pohjoismaisten ammattiliittojen yhteistyöjärjestö. Siihen kuuluu insinöörijärjestöjä Suomen lisäksi Tanskasta, Norjasta, Ruotsista ja Islannista.

ANE edustaa yli 500 000 insinööriä ja muuta tekniikan alan asiantuntijaa sekä esimiestä.

TEKin edustaja ANEssa on TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Eurocadres

Eurocadres on ammattiliitto, joka ajaa oikeudenmukaista ja kestävää tietoon perustuvaa Eurooppaa. Eurocadresin jäsenjärjestöjä ovat kansalliset keskusjärjestöt, ammattiliitot ja Euroopan ammattiliittojen yhteenliittymät.

Eurocadres edustaa kuutta miljoonaa työntekijää. Euroopan komissio tunnustaa sen eurooppalaiseksi työmarkkinaosapuoleksi.

TEK osallistuu Eurocadresin työhön muiden organisaatioiden, kuten UNI Europan, kautta.

The European Trade Union Confederation ETUC

Euroopan ammatillinen yhteistyöjärjestö ETUC edustaa 45 miljoonaa työntekijää ja heidän 93 kansallista ammattiyhdistysjärjestöä 42 Euroopan maassa sekä 10 Euroopan ammattiliittojen yhteenliittymää. Keskusjärjestöt tekevät yhteistyötä Eurooppa-tasolla pääosin ETUCin kautta.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava on ETUCin jäsenjärjestö ja TEK on Akavan jäsen.

IndustriAll Europe

IndustriAll European Trade Union on ammattiliittojen yhteenliittymä, joka edustaa työntekijöitä metalli-, kemian-, energia-, kaivos-, tekstiili-, vaatetus- ja jalkineteollisuudessa sekä niihin liittyvillä aloilla.

Se edustaa 7 miljoonaa jäsentä, jotka ovat 200 kansallisen ammattiliiton jäsenenä 39 Euroopan maassa. Lisäksi se on Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUCin jäsen ja IndustriALL Global Unionin kumppani.

TEKiä edustaa työelämäasiantuntija Daniel Valtakari.

NIL

Nordiska Ingenjörers Lönemöte on pohjoismaisten insinöörijärjestöjen yhteistyöfoorumi, joka kokoontuu kerran vuodessa.

Foorumissa käsitellään ajankohtaisia teemoja ja vertaillaan oman ja muiden pohjoismaalaisten toiminnan parhaita käytäntöjä.

TEKiä edustaa Daniel Valtakari, joka on Suomen ryhmän koordinaattori, sekä TEKin Länsi-­Suomen alueasiamies Mia Adolfsson ja juristi Maritta Jalo.

Nordic IN

Nordic IN eli Industrianställda i Norden eli Pohjoismaiden Teollisuustyöntekijät on pohjoismaisten insinöörijärjestöjen johdon foorumi. Yhteistyö sujuu Tukholmassa sijaitsevan sihteeristön kautta.

Pohjoismaiset liitot esiintyvät Nordic INin kautta yhtenä yksittäisiä jäsenmaita suurempana tekijänä. Sen 19 jäsenjärjestöä edustavat yhteensä noin miljoonaa teollisuuden työntekijää.

TEKiä edustaa Daniel Valtakari.

Nording

Nording on yhteistyöjärjestö, johon kuuluu 12 insinöörijärjestöä Pohjoismaista ja Baltiasta. Nording edustaa 400 000 ammattilaista Tanskassa, Suomessa, Islannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Virossa.

TEKiä edustaa Jari Jokinen.

Teollisuuden Palkansaajat TP ry

TP on yhteistyö-, tutkimus- ja vaikuttamisjärjestö, johon kuuluu 15 ammattiliittoa kaikista kolmesta palkansaajien keskusjärjestöstä eli Akavasta, SAK:sta ja STTK:sta. Se edustaa noin 400 000 palkansaajaa.

TP koordinoi jäsenliittojensa kansainvälistä edunvalvontatyötä sekä muodostaa jäsenliittojensa kanssa kansainvälisiä edunvalvontatavoitteita. TEK on TP:n jäsen ja Jari Jokinen on TP:n hallituksen varapuheenjohtaja.

Union Network International UNI

Palvelualojen maailmanliitto UNI Global Union edustaa yli 20 miljoonaa työntekijää yli 150 eri maasta. TEKin ja UNI Globalin yhteistyö keskittyy työntekijöiden oikeuksien puolustamiseen eri aloilla ympäri maailmaa.

UNI Globalin alaiseen UNI Europaan kuuluu 272 ammattiliittoa 50 maasta ja se edustaa 7 miljoonaa työntekijää. UNI Europassa on useita alakohtaisia toimintoja. TEK on mukana näistä kahdessa.

UNI Europa P&M edustaa toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä ja UNI Europa ICTS on tieto-, viestintä-, teknologia- ja niihin liittyvien palveluiden sektori.

Pohjoismainen UNI Nordic puolestaan koordinoi alueen omaa toimintaa UNI Europan ja UNI Globalin suuntaan.

TEKiä edustaa näissä kaikissa Daniel Valtakari, joka on samalla myös UNI Global P&M ryhmän puheenjohtaja.

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.