Läpimurto on TEKin ja TFiF:n palkinto, joka myönnetään uutta luovasta tekniikan alan teosta, ideasta tai innovaatiosta sen takana olevalle henkilölle, tiimille tai työryhmälle. Läpimurto voi olla pieni tai suuri. Olennaista on, että se on tuonut jotain aidosti uutta tekniikan alalle.
Voittajat valitsee ansioituneista tekniikan alan ammattilaisista koostuva raati. Kaikki ITU-palkinnot jaetaan huhtikuussa 2025. Hakuaika umpeutui 12.1.2025.
Palkintokriteerit
Palkittava työ
- On uutta luova tekniikan alan teko, idea tai innovaatio. Läpimurto voi olla pieni tai suuri. Olennaista on, että se on tuonut jotain aidosti uutta tekniikan alalle.
- Mikäli palkittava läpimurto on innovaatio, se hyödyntää uutta teknologiaa tai soveltaa teknologiaa erityisen luovalla, uudella tavalla. Mikäli palkittava läpimurto on teko tai idea, sillä on erityisen huomattavaa yhteiskunnallista merkitystä ja se muuttaa alan toimintakulttuuria tai -tapoja.
- Edistää ympäristön ja/tai ihmisten hyvinvointia, eikä aiheuta haittaa näistä kummallekaan.
- Jaetaan yksilölle tai työryhmälle tekniikan takana. Palkintoa jaettaessa
kiinnitetään huomiota myös työryhmän monimuotoisuuteen.
Palkinnon tavoite
- Edistää tekniikan alan arvostusta ja vetovoimaa
Palkinnon kohderyhmät
- Tekniikan alalla työskentelevät ja alaa opiskelevat
Palkintosumma
- 15 000 €
Palkintoraati
Puheenjohtaja: Elina Hiltunen
Elina Hiltunen on suomalainen futuristi, diplomi-insinööri, kauppatieteiden tohtori, tietokirjailija ja yrittäjä, joka on erikoistunut tulevaisuuden tutkimukseen, teknologioiden ennakointiin ja heikkoihin signaaleihin. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, joissa käsitellään muun muassa teknologian kehitystä, innovaatioita ja tulevaisuuden työelämää. Hän on myös scifi-kirjailija ja tekee toista väitöskirjaansa Maanpuolustuskorkeakoulussa science fictionista ja sodan tulevaisuudesta. Työssään Hiltunen auttaa yrityksiä ja organisaatioita valmistautumaan tulevaisuuteen ja hyödyntämään ennakointia strategisessa suunnittelussa. Hiltusen orientaatio teknologian tulevaisuuteen tekee hänestä arvokkaan jäsenen tekniikan alan uudistajia luotaavan Läpimurto-palkinnon raadissa.
Kuvaaja: Petri Mast.
Cristina Andersson
Cristina Andersson on liikkeenjohdon konsultti ja tietokirjailija, joka on erikoistunut tekoälyyn ja robotiikkaan. Cristinalla on pitkä kokemus liikkeenjohdon konsultoinnista erilaisilta teollisuuden aloilta, mikä on rakentanut hänelle vahvan ymmärryksen strategiasta, johtamisesta ja oppimisesta menestyksen edellytyksinä. Cristina toimii myös useissa luottamustehtävissä ja Tivi-lehden kolumnistina.
Ilkka Niemelä
Ilkka Niemelä on Aalto-yliopiston rehtori. Taustaltaan hän on professori ja tekoälytutkija, ja hän on toiminut aiemmin muun muassa vararehtorin, provostin ja dekaanin tehtävissä. Hänellä on pitkä akateeminen kokemus ja lukuisia akateemisia luottamustehtäviä. Niemelän laaja kokemus yliopiston johtotehtävistä eri tasoilta tuo palkintoraatiin laajaa ymmärrystä tekniikan alan kulttuurista ja kehityssuunnista.
Mårten Mickos
Mårten Mickos on Piilaaksossa asuva pitkän linjan teknologiayrittäjä ja johtaja, joka tunnetaan erityisesti keskeisestä roolistaan useissa menestyvissä teknologiayrityksissä. Hänellä on pitkä kokemus kasvuyrityksistä sekä startupeista ja hän on toiminut esimerkiksi ohjelmistoyritys MySQL:n toimitusjohtajana. Mickos tunnetaan aktiivisena teknologian ja yrittäjyyden edistäjänä. Menestyneenä teknologia-alan yrittäjänä ja johtajana hänellä on ilmeinen kyky tunnistaa teknologia-alan uudistajia, joita Läpimurto-palkinnolla huomioidaan.
Jari Jokinen
Jari Jokinen on työurallaan muun muassa edistänyt Suomen asemaa EU:ssa sekä ollut mukana Aalto-yliopiston perustamisessa ja alkuvaiheen kehittämisessä. Jokinen on vuodesta 2018 lähtien toiminut TEKin toiminnanjohtajana. Hän on kokenut vaikuttaja erityisesti tekniikan alan koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatiojärjestelmän kehittämisessä.