Ruuveja luihin ja ytimiin
Elimistössä itsestään hajoavat korjauslevyt ja -ruuvit saivat vuoden 1988 insinöörityöpalkinnon. Samana vuonna niiden kehittäjä prof. Pertti Törmälä sai myös Pohjoismaiden neuvoston teknologiapalkinnon.
Ihmisen vaurioituneita kudoksia korjataan asettamalla niihin erilaisia vieraita osia, implantteja. Kun esimerkiksi murtunut luu korjataan metallisin nauloin ja levyin, ne on myöhemmin poistettava uudella leikkauksella.
Törmälän kehittämät muoviset korjausosat ovat lujuudeltaan terästen luokkaa, mutta elimistöön asennettuna ne alkavat hajota ja muuttuvat ajan myötä soluravinteiksi. Riippuen vauriosta aikaa hajoamiseen kuluu muutamista kuukausista muutamiin vuosiin. Tänä aikana potilaan oma elimistö hoitaa vammaa ja luutuminen korjaa murtuman.
Palkinnon saamisen aikaan Törmälä ja hänen yrityksensä Bioscience Oy olivat edelläkävijöinä markkinoilla, joilla ei ollut muita vastaavia tuotteita. Nykyään alalla on noin 10–20 biohajoavia implantteja valmistavaa yritystä. Siksi Bioscience joutuu puolustamaan sitkeästi hallussaan olevaa noin kahtasataa patenttia.