3 keinoa hyödyntää LinkedIniä

|
Uutinen
Kuuntele

Mikä on työpainotteisen somen paras anti uravalmentajan näkökulmasta? Hyödynnätkö sinä jo näitä LinkedInin ominaisuuksia?

Ensimmäinen ajatus LinkedInistä voi helposti olla, että se on sähköinen CV-pankki. Riittää, että oma profiilisivu on kunnossa.

– Väärin! LinkedIn on paljon enemmän, kuin paikka jossa esitellä oma ansioluettelo, TEKin uravalmentaja Eva Lindström sanoo.

Mitä kaikkea LinkedInissä kannattaa tehdä? Lindström listasi sen parhaan annin:

1. Tiedonhakukanava

LinkedInistä voi löytää toki avoimia työpaikkoja, mutta myös tietoa. Seuraa sinua kiinnostavia ryhmiä, yrityksiä ja alan vaikuttajia niin pysyt kartalla siitä, mikä on ajankohtaista.

LinkedIn on kuin virtuaalinen kahvihuone. Se on paikka inspiroitua ja saada uusia ajatuksia työelämästä.

LinkedIn on myös oiva työväline saada tietoa omista uravaihtoehdoista. Tutki muiden profiileja: minkälaisia urapolkuja ja mitä uraideoita niistä löytyy? Mitä muut tekevät ja mitä osaamista heiltä löytyy?

Tiedonsaannin lisäksi LinkedIn on kuin virtuaalinen kahvihuone. Se on paikka inspiroitua ja saada uusia ajatuksia työelämästä. Vilkaise aika ajoin mitä ihmiset jakavat, kysele ja ota osaa keskusteluihin.

2. Verkostoitumisalusta

Rakenna, ylläpidä ja hyödynnä verkostoasi. Laaja verkosto auttaa löytämään työpaikkoja. LinkedInissä laajan verkoston rakentaminen on mahdollista: suomalaisia käyttäjiä on 1,2 miljoonaa (tammikuu 2019) ja maailmanlaajuisesti käyttäjiä on yli 530 miljoonaa.

Sinun ei tarvitse olla sydänystävä kontaktiesi kanssa.

Kenet sitten voi kutsua omaan verkostoonsa? LinkedInissä keskitytään tekemiseen. Se on ammatillinen some ja asiallisempi verrattuna moneen muuhun kanavaan. Sinun ei siis tarvitse olla sydänystävä kontaktiesi kanssa. Voit toki pyytää verkostoosi perheesi ja ystäväsi, mutta myös entiset ja nykyiset työkaverit, harrastuspiirit, some-kontaktit ja yhteistyökumppanit. Ajattele laatikon ulkopuolella!

Vinkki: Kun lähetät kontaktipyynnön, muista kirjoittaa siihen henkilökohtainen viesti. Kerro esimerkiksi, missä olette tavanneet. Jos ette vielä tunne toisianne, kerro miksi haluaisit verkostoitua tai missä voit olla avuksi.

Mitä isompi verkosto sinulla on, sen enemmän näkyvyyttä saat omalle profiilillesi ja sitä kautta ehkä oikea henkilö bongaa sinut! Joskus kontaktipyyntö voi tulla täysin tuntemattomalta, mutta jos olette samalta alalta tai jaatte samat kiinnostuksen kohteet – mikset hyväksyisi häntä? Ehkä hän on avain seuraavaan urasiirtoosi. Kehtaa verkostoitua!

Vinkki: Oletko löytänyt itsellesi työpaikan, jonka haluaisit, mutta et tunne organisaatiosta ketään? Ota LinkedIn avuksesi tutustumiseen! Hae LinkedInistä organisaation työntekijöitä ja näet, onko heillä yhteisiä tuttuja kanssasi. Ehkä nykyiset kontaktisi voivat esitellä sinut jollekin organisaatiossa? Sinut huomioidaan työnhaussa todennäköisemmin, jos tunnet organisaatiosta jo jonkun.

3. Ammatillinen profiloituminen

Hyödynnä LinkedIniä itsesi ja osaamisesi markkinointiin. Tuo vahvuutesi esiin ja kerro kokemuksistasi, osaamisestasi, motivaatiostasi ja mistä olet kiinnostunut. Muista päivittää profiiliasi aika ajoin.

Vinkki: Tee päivitys ja tuo esiin arvokasta näkemystäsi. Voit jakaa tietoa tai ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin. Jakamasi tieto voi olla omaasi tai yhtä hyvin jonkun toisen tuottamaa (muista mainita lähde). Linkitä esimerkiksi artikkeliin tai jaa jonkun toisen mielipidekirjoitus. Samalla tulet kertoneeksi, mikä mielestäsi on tärkeää asiantuntemusalueellasi.

Varmista, että teet itsestäsi näkyvän ja pohdi tarkkaan, minkä aihepiirien alla haluat tulla tunnetuksi.

Muista: LinkedIn on sosiaaliseksi mediaksi naamioitu hakukone. Mitä enemmän profiilissasi on asiaa, sitä osuvampaa sisältöä LinkedIn osaa tarjota sinulle. Mitä paremmin osaat kertoa, mitä osaat, haluat ja teet, sitä paremmin LinkedIn osaa näyttää sinulle sopivia työpaikkoja, yrityksiä, ihmisiä tai artikkeleita.

Tuunaa LinkedIn-profiilistasi timanttinen näiden ohjeiden (pdf) avulla.

Löydä piilotyöpaikat TEKrekry LinkedIn-ryhmästä.

Avainsanat: