Akava: Työrauhasta on sovittava siellä, missä työehdoistakin sovitaan
Työnantajien on turha vaatia lakkosakkojen korottamista, jos he eivät ole valmiita sopimaan työrauhasta siellä, missä työehdoistakin sovitaan, Akava huomauttaa.
Tällä hetkellä suurin osa työtaisteluista on hetkellisiä ulosmarsseja, jotka johtuvat työnantajan omista, moraalittomista toimista, Akavan uusi hallitus muistuttaa.
– On yhä yleisempää, että valtakunnallisissa työehtosopimuksissa ei määritellä työehtojen yksityiskohtia, vaan vain raamit työpaikoilla tapahtuvaan tarkempaan sopimiseen. Myös työrauha tulee solmia siellä, missä sopimus tehdään. Jos työehdoista sovitaan paikallisesti, tulee työrauhakin sinetöidä paikallisesti, linjasi Akavan hallitus torstaina.
Keskustelut neuvottelujärjestelmän uudistamisesta alkavat
Moderni työelämä edellyttää työpaikoilla sovittavia joustavia ja yksilöllisiä ratkaisuja. Akava muistuttaa, että paikallinen sopiminen ei saa kuitenkaan olla työnantajan sanelua, vaan työntekijöiden tasapuolinen neuvotteluasetelma on turvattava.
Työmarkkinajärjestöt ryhtyvät lähiaikoina keskustelemaan neuvottelujärjestelmän uudistamisesta. Työnantajat nostivat jo julkisuuteen vaatimuksen lakkosakon nostamisesta, vaikka sopimus- ja työrauhajärjestelmän uudistamisessa on kysymys huomattavasti suuremmasta kokonaisuudesta.
– On melko häikäilemätöntä vaatia vain lakkosakkojen nostamista, jos samalla ei puututa millään tavalla niiden taustalla oleviin syihin eli työtaistelun aiheuttaneen työnantajan toimintaan. Erilaiset mielenilmaukset johtuvat lähes poikkeuksetta työnantajan laittomasta tai moraalisesti kestämättömästä menettelystä, johon työntekijät haluavat vaikuttaa, muistuttaa puheenjohtaja Sture Fjäder.
Lakot vähentyneet huomattavasti
Lakko on järjestäytymiseen kuuluva palkansaajien perusoikeus, mutta sen käyttäminen ei luonnollisesti ole kenenkään etu tai tavoite, Akavan hallitus muistutti.
Tilastokeskuksen tilastojen mukaan lakkojen lukumäärä ja niiden kautta menetettyjen työpäivien määrä on vähentynyt huomattavasti vajaassa kymmenessä vuodessa. 2000-luvun aikana lakkoja ja niihin osallistuneita on ollut vähiten vuoden 2012 aikana.
– Vuonna 2012 järjestettiin 86 työtaistelua. Tilasto ei kuitenkaan kerro sitä, että suurin osa näistä 86 työtaistelusta oli työnantajan omista toimista aiheutuneita ulosmarsseja, joissa ei vaadita muutoksia työehtoihin, vaan protestoidaan esimerkiksi voitollisen yrityksen yt-neuvotteluita. Nyt kaikki mielenilmaukset niputetaan tällä hetkellä lakoiksi, ja tähän Akava haluaa muutoksen, Fjäder kysyy.