Henry Tirri: Digitalisaation myötä yritysten elinkaari lyhenee

|
Uutinen
Kuuntele

Uudet toimijat eivät vain päihitä kilpailijoitaan, vaan mullistavat omilla pelisäännöillään koko toimialan, sanoo digitalisaation asiantuntija ja Nokian entinen teknologiajohtaja Henry Tirri.

Digitalisaation mullistamassa maailmassa perinteisten yritysten on vaikea pärjätä. Keskeistä on, miten yritykset pystyvät valjastamaan digitalisaation arvonluojaksi, uskoo Nokian entinen teknologiajohtaja ja nykyinen Aalto-yliopiston Executive in Residence Henry Tirri.

Helposti ollaan oman menestyksen vankeja.

– Kyse ei ole siitä, että ei nähtäisi muutoksia. Yritys on optimoitu tekemään asioita tietyllä tavalla, mutta kun oletukset muuttuvat, on yritys herkkä muutoksille. Yritys voi pärjätä esimerkiksi tekemällä jotain radikaalia, mutta esimerkiksi julkisen pörssiyhtiön kohdalla se voi olla hankalaa.

Tirri uskoo, että yritysten keskimääräiset elinajat laskevat merkittävästi tulevaisuudessa.

– Ei ole myöskään varmaa, selviääkö tien avaajakaan loppujen lopuksi. Uusia yrityksiä ja kilpailijoita syntyy tavatonta vauhtia.

Tietotekniikka mullistaa kaiken

Tirrin mukaan olemme nyt globaalisti erittäin suuressa teollisessa murrostilanteessa. Tällä hetkellä voimakkasta teknologia- ja liiketoimintamurrosta käyvät läpi autoteollisuus, terveydenhuoltoala ja pankkitoiminta. Alojen rakenteet, toimintatavat ja arvoketjut muuttuvat.

– Esimerkiksi autoteollisuudessa sähköautot yleistyvät, autot kytkeytyvät tietoverkkoon ja autonominen ajaminen kehittyy.

Jo pitkään Kaliforniassa asuneen Tirrin mukaan Piilaaksossa puhutaan paljon eksponentiaalisista teknologioista. Esimerkiksi tekoäly, robotiikka, bio- ja nanotekniikka, energiantuotanto ja terveydenhoitoala kehittyvät valtavaa vauhtia.

Tirrin mielestä on kuitenkin olemassa vain yksi eksponentiaalinen teknologia. Se on tietotekniikka.

– Yhteistä kaikille muutoksille on se, että tietokoneteknologia on tullut mukaan läpitunkevana laskennallisena elementtinä monille aloille. Keskeinen tekijä on parantunut laskentateho.

Alustan omistaja käärii voitot

Tirrin mielestä liiketoimintaa on mullistanut kaikkein eniten siirtyminen erilaisiin nettialustoihin. Alustaekonomiassa alustan omistaja käärii suurimmat voitot. Esimerkkejä löytyy jo paljon. Esimerkiksi Uber on mullistanut maailmanlaajuisesti kuljetusalaa ja Airbnb majoitusalaa.

Tirrin mukaan uudet toimijat eivät halua vain nujertaa kilpailijoita, vaan muuttaa koko toimialaa.

– Kännykkäbisneksessä alustan portinvartijat ottivat kuuden vuoden aikana kaiken arvon järjestelmästä, Tirri havainnollistaa.

– Alustaekonomiassa kaiken pitää liikkua sovittujen rajapintojen kautta, myös yrityksen oman toiminnan. Se on hankalaa olemassa oleville yrityksille, sillä niillä on jo omat järjestelmät.


Lue myös artikkelit: