”Ilmaisen työn tekeminen loppuu” – luvassa myös 3,3 % korotus

|
Uutinen

Syksystä saakka käydyt ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusneuvottelut ovat vihdoin ottaneet harppauksen eteenpäin.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n hallitus hyväksyi uudet työehtosopimukset teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden sopimusaloille. Teknologiateollisuuden sopimuksen piirissä on 60 000 ja kemian sopimuksen piirissä 8 000 ylempää toimihenkilöä.

Myös ICT-alalle ja tietoalalle on saatu neuvottelutulokset, jotka odottavat vielä liittojen hallintojen hyväksyntää.

Neuvotteluissa sovittiin 3,3 prosentin palkankorotus

Teknologiateollisuuden työehtosopimuksessa sovittiin yhteensä 3,3 prosentin palkankorotus 25 kuukauden sopimuskaudelle. Palkankorotusten toteuttamisesta neuvotellaan ja mahdollisuuksien mukaan sovitaan ensin paikallisesti yritys- tai työpaikkakohtaisesti. Jos paikallisesti ei päästä sopimukseen, maaliskuussa 2020 palkkoihin tulee 1,3 prosentin yleiskorotus, joka tulee kaikille sopimuksen piirissä työskenteleville ylemmille toimihenkilöille. Helmikuussa 2021 palkkoihin tulee 1,2 prosentin yleiskorotus ja lisäksi työnantaja jakaa 0,8 prosentin potin.

– Olen tyytyväinen, että ensimmäiset sopimukset on vaikealla liittokierroksella saatu ja suma lähtee vihdoin purkautumaan. Jäsenistön kannalta tärkein tavoite toteutuu, kun kiky-tunnit poistuvat sopimuksista ja ilmaisen työn tekeminen päättyy. Inflaatioennusteisiin peilaten palkankorotukset pitänevät ylempien toimihenkilöiden ostovoiman ennallaan, TEKin neuvottelujohtaja ja YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki arvioi.

– Teknologiateollisuuden nyt solmittu työehtosopimus ja sen 3,3, % kustannustaso tarkoittaa käytännössä, että kahden vuoden aikana sopimuksen piirissä olevien TEKin jäsenten palkkasummaan tulee arviolta noin 45 000 000 euroa. Tämä on se yksi, eikä ollenkaan ainoa, selvä hyöty jäsenillemme, mikä työehtosopimuksista on, Hankamäki konkretisoi.

Työ jatkuu

Tietoalan ja ICT-alan neuvottelutuloksia käsitellään ensi viikon alussa liitojen hallinnoissa. Yksityisellä puolella kesken ovat mm. suunnittelu- ja konsulttialan sekä energia-alan neuvottelut. Kaikkiaan YTN:llä on vielä parikymmentä sopimusta vailla uudistamista.

Julkisen sektorin neuvottelut on aloitettu tammikuussa ja sopimusten voimassaolo päättyy maaliskuun lopussa.