Kesä on keksimisen aikaa

|
Uutinen
Kuuntele

Äiti, isä, kummi ja mummi, kannusta lasta ja nuorta keksimään.

Tutkimus, keksintö, projektityö, tietokoneohjelma? Lapsella tai nuorella voi olla mielessään mainio idea Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailuun.

TEKissä kilpailun käytännön asioita hoitava asiamies Tuula Pihlajamaa kannustaakin aikuisia tukemaan lapsia ja nuoria näiden tieteellisissä, teknillisissä ja keksinnöllisissä harrastuksissa.

– Suomen kesässä on tilaa tehdä ja valoa myös kuvata tekemisiään. Lisäksi luonnosta löytyy ehkä tarvittavia materiaaleja tai tutkimuskohteita omaa projektia varten. Syksy on sitten mainiota aikaa hioa työ valmiiksi ja kirjoittaa raportti, Pihlajamaa neuvoo.

Kilpailutöitä TuKoKe-kisaan voi palauttaa ympäri vuoden. Kuluvan vuoden kilpailu päättyy 1.2.2016.

Aiheen valinta on vapaa – rajana on vain mielikuvitus. Kilpailutyön voi tehdä yksin tai ryhmässä, harrastustyönä tai koulussa opettajan ohjauksella. Myös ulkopuolisen asiantuntijan apua saa käyttää.

Palkintoja ja jatkokisoja

Kilpailussa jaetaan palkintostipendeinä vuosittain yli 10 000 euroa. Lisäksi jaetaan sponsoreiden erityispalkintoja ja ohjaajapalkintoja.

Kilpailun perusteella valitaan Suomen edustajat Euroopan Unionin Young Scientists (EUCYS) –kilpailuun sekä Yhdysvalloissa järjestettävään Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) -tiedekilpailuun.

– Suomalaiset lapset ja nuoret ovat menestyneet tiedekilpailuissa erinomaisesti. Huikeimpia menestystarinoita on Perttu Pölösen Sävelkello. Pölönen nappasi Sävelkellollaan ykköspalkinnon lokakuussa 2013 järjestetyssä EU:n Young Scientists -kilpailussa Prahassa.

Nyt ideasta on luotu Musiclock-sovellus musiikin teoriaa opiskelevien avuksi. Suomessa sovellus julkaistiin huhtikuussa 2015.

– TuKoKe-kilvan voitto vei Pölösen ideaa eteenpäin uusiin kisoihin ja kansainväliseen tietoisuuteen, Pihlajamaa toteaa.

TuKoKen käytännön järjestelyistä vastaavat TEK ja Opinkirjo.