Kesäretki suuntasi Hanhikivelle
Raahen Teknillinen Seura ja alueen tekkiläiset vierailivat kesäkuun alussa Hanhikivellä. Ydinvoimalahankkeen näkeminen toi perspektiiviä aiheeseen, joka on ollut julkisuudessa paljon esillä.
Raahen Teknillinen Seura ja TEKin aluetoimisto järjestivät kesäkuun 6. päivänä jäsenistölleen ekskursion Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alueelle Pyhäjoen Hanhikivelle. Tutustumismatkalle kutsuttiin myös Raahen Alueen Insinöörit ry:n jäseniä, joten liikkeellä oli runsas joukko kiinnostuneita.
Äskettäin valmistuneessa puurakenteisessa koulutusrakennuksessa Fennovoiman aluetiedottaja Jaana Kangas kertoi yleisesittelyn lisäksi infrarakentamisen vaiheista ja tulevista aikatauluista.
Hanke numeroina
Alueella toteutetaan 400–500 miljoonan euron investoinnit ennen laitoksen rakentamista. Kokonaisuudessaan investoinnin suuruus on 6,5–7 miljardia euroa, josta kotimaisten investointien arvo on yhteensä 1,8–2,7 miljardia euroa. Tämä suunniteltu ydinvoimalan rakentaminen on kaiken kaikkiaan Suomen suurin investointihanke. Voimala on tarkoitus ottaa käyttöön vuoteen 2024 mennessä.
Hanhikivi 1 -työmaan tunnusluvut ovat mittavia. Päivittäin alueella työskentelee noin 30 maansiirtokonetta ja muita ajoneuvoja. Laitos- ja tukialueilla on 77 kilometriä sähköjohtoja ja kaapeleita sekä 16,5 kilometriä vesi- ja viemäriputkia.
Tällä hetkellä alueella työskentelee noin 170 henkilöä ja suunnitellun rakennusvaiheen aikana enimmillään 4 000 henkilöä. Käyvä laitos työllistää 400–500 henkilöä. Infrarakentamisvaiheen suomalaiset yritykset sijoittuvat pääosin lähialueelle.
Urakka on jo vauhdissa
Esittelyosuuden jälkeen tutustumismatka jatkui kiertoajelulla suunnitellulle ydinvoimala-alueelle. Infrarakentamisessa on jo valmistunut 8-tieltä noin neljä kilometriä pitkä Hanhikiventie kevyen liikenteen väylineen, koulutusrakennus sekä kaksi betoniasemaa työmaa-alueelle. Lisäksi työmaan pohjaa on korotettu 4,9 metriä.
Alueella nähtiin monia käynnissä olevia urakoita, esimerkiksi majoituskylä ja pääporttirakennus. Alueelle pystytetään myös 120-metrinen säämasto.
Meneillään olevasta ruoppaustyöstä saatiin konkreettinen havainto: kun retkelle osallistuneet tarkastelivat satama-aluetta, he huomasivat yhtäkkiä korkealle nousevan vesipatsaan. Se oli merkki vedenalaisesta räjäytyksestä.
Retkestä perspektiiviä
Tutustumismatkalle osallistuneet totesivat, että konkreettinen näkeminen ja kokeminen tuovat lisäarvoa ja perspektiiviä asioihin, jotka ovat julkisuudessa paljon esillä.
Yhteinen retki tekkiläisten sekä teknillisen seuran ja insinööriyhdistyksen jäsenten kesken oli sen verran onnistunut, että tulevaisuuden yhteistyötä alettiin jo ideoida.
Alueellista toimintaa ja tapahtumia