Kuhinaa Oulu Business Kitchenissä

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin yliopistokampuksia jo lähes vuoden kiertänyt Yrittäjyys-Roadshow huipentui tammikuun lopussa Ouluun.

Kiinnostus yrittäjyyteen on Oulussa selvässä kasvussa. Siitä kertoo myös TEKin Yrittäjyys-Roadshow-tapahtuman suuri osallistujajoukko. Iltapäivän aikana Business Kitchenissä yrittäjyyden edistämistä pohti yli 70 henkilöä. Osittain syynä on alueen haasteellinen työtilanne, mutta yrittäjyyden edistämiseksi on paikallisesti myös tehty paljon. Esimerkiksi viime vuoden elokuussa aivan Oulun keskustan tuntumaan avattiin Business Kitchen, jossa muun muassa TEKin tapahtuman järjestelyihin osallistunut opiskelijoiden yrittäjyysyhteisö OuluSES pitää majaansa.

– Business Kitchen on Oulun yliopiston ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun yhteinen kasvuyrittäjyyskeskus, joka auttaa monipuolisen palvelutarjontansa avulla jalostamaan liikeideoita ja kehittämään yritystoimintaa sekä tuo korkeakouluopiskelijoiden osaamisen yritysten saataville, kertoo toiminnan kehittämisestä vastaava Johanna Bluemink (kuvassa oikealla) Oulun yliopistosta.

– Täällä kohtaavat ideat ja ihmiset. Saman katon alla on useita toimintoja – täällä tapahtuu satunnaisia ja sovittuja kohtaamisia, joista parhaassa tapauksessa kumpuaa sitä uutta yritystoimintaa. Meidän tavoitteenamme on tukea startup-yrityksiä ja luoda siltaa opiskelijoiden ja yritysten välille, sanoo OuluSES:n puheenjohtaja Anne Sorvari (alempi kuva).

Oulun yliopiston yrittäjyysvalmiuksia kehitetään

Myös Oulun yliopistossa yrittäjyysvalmiuksien kehittäminen on agendalla. Tampereeltakin tuttu oppilaitosten, opiskelijoiden ja yritysten välinen yhteistyökonsepti Demola-akatemia on rantautunut Ouluun.

– Demolassa on tarjolla monialaisissa tiimeissä toteutettavia yritysprojekteja. Näiden lisäksi parissa hankkeessa kaivataan koodaria, mainostaa kansainvälisen liiketoiminnan dosentti Petri Ahokangas (ylempi kuva, vasemmalla) Oulun yliopistosta.

– Juuri nyt speksaamme yrittäjyyskoulutusohjelmaa koko yliopistolle. Tavoitteena on, että yrittäjyyttä olisi tarjolla kaikille opiskelijoille sopivissa paketeissa riippuen siitä, missä vaiheessa kukin on.

Etsi kumppaneita ja etene pala kerrallaan

Mikä yrittäjyydessä sitten vetää puoleensa? Iltapäivän aikana myös kolme yrittäjää kertoivat oman tarinansa.

– Yrityksen toiminta sai alkunsa yliopistolla tehdystä robotiikan tutkimuksesta. Nyt toimimme aktiivisena siltana tutkimusmaailman ja perinteisemmän teollisuuden välillä tarjoamalla state-of-the-art automaatioratkaisuita puolin ja toisin. Parasta omassa yrityksessä toimimisessa on vapaus tehdä itseäni aina kiinnostanutta työtä.
Yritystoiminnan alkuvaiheessa haasteellisinta on oman työn hinnoittelu, kertoo DI Matti Tikanmäki, Probot Oy:n toimitusjohtaja.

Kaikkea ei silti kannata tehdä yksin.

– Yrittäjänä oppii valtavasti. Tätä voi hyödyntää laajasti opinnoissa ja myöhemmin työelämässä. Sanoisin opiskelijalle, että kannattaa perustaa yritys, mutta suunnittele ajankäyttösi. Älä yritä tehdä kaikkea yksin, vaan etsi kumppaneita. Markkinoinnissa sosiaalinen media isossa roolissa, erityisesti hakukonenäkyvyys, ohjeistaa omaa Valotikut.fi-verkkokauppaa pyörittävä tekn. yo. Kauri Tervashonka.

– Yrittämisen kannalta oleellista on, että tehdään pala kerrallaan, opitaan ja parannetaan toimintaa. Business Kitchen ja muut vastaavat yhteisöt ovat hyviä lähtökuoppia ja siellä pääsee verkostoitumaan. Ideat kannattaa kuitenkin koeponnistaa mahdollisimman nopeasti ihan reaalimaailmassa. Se on kylmää kyytiä, kun menee ensimmäisen kerran maksavalle asiakkaalle, tietää ohjelmistotestaukseen erikoistuneen Proven johtaja DI, KTM Jaakko Sakaranaho.

– Mutta jos tuote tai palvelu on hyvä, ja se ratkaisee jonkin asiakkaan ongelman, homma lähtee eteenpäin. Niin meilläkin, Sakaranaho korostaa.


Oulussa on havaittavissa yrittäjyysintoa. TEKin Yrittäjyys-Roadshown tilaisuusteen osallistui yli 70 oululaista.

TEKin Yrittäjyys-Roadshow

TEKin yrittäjyys-Roadshow kiersi lähes vuoden yliopistokampuksia eri puolella Suomea. Kiertue alkoi viime keväänä Turusta, minkä jälkeen vierailtiin Lappeenrannassa, Otaniemessä, Tampereella, Vaasassa ja Oulussa. Tavoitteena on ollut saattaa yhteen yrittäjyydestä kiinnostuneet opiskelijat, yrittäjien yhteisöt, tekniikan yliopistot ja yrittäjyyden tukijat. Kiertueen aikana on  verkotettu yrittäjyydestä kiinnostuneita sekä kerätty ideoita ja konkreettisia toimenpide-ehdotuksia siihen, mitä yrittäjyys vaatii ja miten yrittäjyyttä voidaan tukea esimerkiksi koulutuksen ja urakehityksen avulla.