Hyvät Kuntatekniikan Akateemisten ry:n jäsenet,
Minut valittiin vuodeksi 2022 yhdistyksen puheenjohtajaksi. Aiemmin toimin rahastonhoitajana ja Petro Julkunen puheenjohtajana. Vuodet 2020 ja 2021 ovat olleet hankalaa aikaa luotsata ammattiyhdistystämme Kunta-TEKiä, varsinkin kun alueellinen toiminta näyttelee toiminnassa merkittävää roolia. Suuret kiitokset Petrolle siitä, että tapahtumia saatiin kuitenkin aikaiseksi aina kun viranomaismääräykset sallivat.
Vuosi 2022 on alkanut työmarkkinoilla sekavissa merkeissä. Työtaistelut ovat olleet kunnan alalla hyvin rajoitettuja niin toimien kuin maantieteen suhteen. Ne eivät ole valtakunnallisesti ottaen olleet TEKin jäsenille kovin pitkiä ja rankkoja. Epävarmuus kuitenkin jatkuu. Vaikka isoin osa JUKO:n jäsenistöä piti sovitteluesitystä hyväksyttävänä, jäi sote-ala roikkumaan. Lopulta päädyttiin tilanteeseen, että koko alalla ei ole sopimusta – ja kesä alkaa painamaan päälle. Opettajien ja sotelaisten kanssa olo tuntuu välillä siltä varikselta, joka kuumalla tervakatolla jäi pyrstöstään kiinni ja kun sen sai irti, tarttui nokastaan ja siitä edelleen pyrstöstään.
Toivotaan, että tämä ei jatku pitkään ja koko ala saadaan sopimuksen piiriin.
Meillä on suunnitelmissa aluetoimintaa kehittävä johtokunnan kokous ja seminaari Ivalossa kesäkuun alkupuolella. Aluetoimintaa on varauduttu tukemaan Helsingissä, Vantaalla, Turun seudulla, Espoossa, Tampereella, Keski-Suomessa, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Oulussa. Myös muut alueet tai kaupungit voivat viritellä organisoitua toimintaa ottamalla yhteyttä minuun tai TEKin toimistossa Tapani Laurikaiseen.
Millaista on Kunta-TEKin aluetoiminta?
Kunnan alalla ei esiinny samaan tapaan paikallisyhdistyksiä kuin suurissa yrityksissä. Kunta-alalla jäsenet jakaantuvat eri yksiköihin varsinkin isommissa kaupungeissa. Kunnat ovat myös yhtiöittäneet toimintojaan, jolloin toiminnallista yhteyttä saattaa olla olemassa. Ammatillinen edunvalvonta kulkee tällöin joskus eri polkuja. Kunta-ala käsittää myös kuntayhtymiä, kuten sote-ala, maakuntaliitot; tai vaikkapa jätehuolto tai oppilaitos. TEKin jäseniä löytyy eri yksiköistä ja organisaatioista.
Aluetoiminnalla voidaan saada TEKin jäseniä yhteen saamaan tietoa työmarkkinoiden tilanteesta, työolosuhteista maassamme tai eri työpaikoissa sekä luomaan jäsenten yhteenkuuluvuutta. Siksi hyvä aluetoiminta sisältää tiedottamista, tiedonvaihtoa, yhdessä viihtymistä sekä parhaimmillaan myös yhteyksiä muiden alueiden toimijoihin. Käytännössä edellä mainittu hoituu pienehköillä seminaari- tai keskustelutilaisuuksilla. Nihin on hyvä kutsua TEKin toimiston asiantuntija, oma pääluottamusmies tai muu asiantuntija. Tapahtumaan liitetyt sosiaaliset ohjelmat kuten ruokailut tai kulttuuritapahtumat lisäävät Kunta-TEKin jäsenten yhteishenkeä.
Maailman tilanne ja Kunta-TEK
Itänaapurimme toiminta on herättänyt hämmennystä, närkästystä ja jopa vihaakin. Toivotan kuitenkin kaikille luottamusta tulevaisuuteen. Kuten ilmastoasioissa, niin Ukrainan tilanteessa, jokainen voi kantaa oman pienen kortensa kekoon ja auttaa asioita parempaan suuntaan. Kunta-TEKin johtokunta tekikin maaliskuussa päätöksen, että puheenjohtajan palkkiota käytetään diatermisen koagulaattorin hankintaan Ukrainaan. Asia johti siihen, että yhden laitteen hankkii Kunta-TEK, yhden viisi muuta yhdistystä yhdessä ja neljä laitetta on saatu lahjoituksena Kuopion keskussairaalasta sekä Mediq Oy:n ja Olympus Co:n laitteiden edustajilta.
Kolme laitteista on jo Ukrainassa, yksi odottaa toimitusta ja kaksi tilattua laitetta on juuri saapuneet maahan.
Näillä sanoilla toivotan Kunta-TEKin jäsenille hyvää kesää!
Johannes Moisio, puheenjohtaja
Ai mikä Kunta-TEK?
Kunta-TEK on TEKin jäsenjärjestö, johon voivat liittyä kuntasektorilla työskentelevät tekkiläiset. Kunta-TEKin toiminnan päätavoitteena on edistää tekkiläistä kuntasektorin edunvalvontaa erityisesti paikallistasolla.
Liittyminen on TEKin jäsenille ilmaista. Tervetuloa mukaan!