Liittojohtajat: Odottelu ja syyttely eivät vie Suomea eteenpäin

|
Uutinen
Kuuntele

Työelämäuudistuksia on jatkettava. Kaikkien yhteinen ja tärkein tehtävä on vähentää työttömien määrää, akavalaiset liitot korostavat.

TEKin toiminnanjohtaja Heikki Kauppi on pettynyt yhteiskuntasopimisneuvottelujen lopputulokseen.

– Olen pettynyt, että yhteiskuntasopimusneuvotteluissa muilla osapuolilla ei ollut halua eikä luovuutta muuhun kuin työntekijän aseman heikentämiseen.

Perjantaiaamuna kokoontunut Akavan hallitus puolestaan patistaa maan hallitusta ja työmarkkinajärjestöjä edistämään nopeasti hyvässä yhteistyössä työntekijöitä sekä työnantajia hyödyttäviä työelämä- ja työaikajoustoja, irtisanottavien muutosturvaa sekä uudistamaan yt-lakia ja työttömyysturvaa

– Odottelu, syyttely ja sättiminen vievät Suomen tilannetta vain entistä pahempaan suuntaan, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akava edellyttää, että nopeiden rakenteellisten muutosten lisäksi maan hallitus lisää panostuksia tutkimus- ja kehitystyöhön sekä koulutukseen ja osaamiseen. Myös suomalaisten yritysten on terästäydyttävä.

– Työnantajien on sitouduttava työntekijöihinsä sekä heidän osaamisensa ylläpitoon. Tarvitsemme koulutettuja, fiksuja, kunnianhimoisia johtajia ja kasvuhaluisia yrityksiä, joita ajaa enemmän menestymisen palo kuin kiinnostus kohtuuttomiin palkkoihin ja palkkioihin, Fjäder tiivistää.

Sopimista tarvitaan jatkossakin

Myös neuvottelujärjestömme korostavat, että sopimista tarvitaan jatkossakin.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokarin mukaan yhteiskuntasopimusneuvottelujen kariutumista ei ole syytä dramatisoida liikaa.

– Itse asiassa me emme ole menettäneet mitään. Meillä on eri toimialojen sopimukset voimassa vähintään vuodeksi eteenpäin. Jäsenille tärkeisiin asioihin, kuten työaikapankkeihin sekä työsuhdeturvan, osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämiseen palataan seuraavalla neuvottelukierroksella, Porokari toteaa.

Hänen mielestään yhteiskuntasopimusneuvotteluihin kasattiin epärealistisia odotuksia. Kun neuvotteluasetelmakin oli palkansaajien näkökulmasta epätasapainossa, lopputulos ei ole yllätys.

– Peräänkuulutan edelleen yritysten vastuuta talouskasvun saamiseksi. Ilman investointeja ei synny uusia tuotteita ja sitä kautta tuottavuutta ja kilpailukykyä.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen esittää harkittavaksi työllisyys- ja kasvusopimukselle yhtä jatkovuotta.

– Siten etenisimme hallituksen tavoittelemassa suunnassa ja saisimme lisää aikaa valmistella ja toimeenpanna yhdessä Suomen kilpailukykyä edistäviä laajoja toimia. Tärkeintä on saada lisää uskoa ja investointeja – siis työpaikkoja.