Missä olet viiden vuoden päästä?

|
Uutinen

Vastavalmistuneiden työtilanne on kohtuullisen hyvä, mutta työnhaussa on tsempattava. Työnantaja on aiempaa kiinnostunut hakijan verkostoista ja urasuunnitelmista.

Tekniikan alan yliopistojen opintohallinnon ammattilaiset kokoontuivat 10.-11.6. Hervantaan verkostoitumaan ja vaihtamaan hyviä kokemuksia. Tampereen teknillisen yliopiston isännöimien TEKO2014-päivien osallistujat työskentelevät muun muassa opetuksen suunnittelun ja opintojen ohjauksen parissa.

Tänään käsiteltiin alan työllisyysnäkymiä, työelämätaitoja ja uravalmiuksia. 

Asiamies Pirre Hyötynen  TEKistä esitteli vastavalmistuneiden palautekyselyn tuloksia.

Valmistumishetkellä noin 60 prosenttia on työllistynyt, luku on kymmenen prosenttiyksikköä alempi kuin vuosi sitten. Tällä hetkellä työttömiä tekniikan yliopistoista vastavalmistuneita on noin 180. Vastavalmistuneet työllistyvät edelleen hyvin, mutta hieman hitaammin kuin viime vuonna, Hyötynen kertoo.

DI-tutkintoa arvostetaan

– Diplomi-insinöörin tutkinto on työnantajien silmissä arvostettu, mutta ei kannata unohtaa, että samoista töistä voivat kilpailla myös kylterit tai amk-insinöörit, sanoo Antti Mattila TEKin urapalveluista. DI:n urapolulla on mahdollisuus edetä johtotehtäviin, vaikka moni jää suosiolla asiantuntijaksi.

Ura- ja rekryasiamies Laura Karjalainen kehottaa valmistautumaan huolella työhaastatteluiden klassikkokysymykseen ”Missä olet viiden vuoden päästä?”

– Rekrytoijaa kiinnostaa koulutuksen ja työkokemuksen lisäksi se, minkälaisen urapolun hakija on itselleen ajatellut. Myös verkostoilla on merkitystä: keitä tunnet ja kenen kanssa olet työskennellyt. Työnantaja haluaa tietää, minkälaiset verkostot työntekijä tuo mukanaan.

What happens on campus, stays on campus – not!

TEKin urapalveluiden johtaja Sari Taukojärvi kertoi rekrytoinnin ammattimaistumisesta ja prässistä, johon nuori vastavalmistunut joutuu.
– Yhä enemmän ammattirekrytoijia, yrityksillä enemmän omia rekryosastoja. Lisäksi rekrytoijilla on varaa valita. Ammattilaisten kanssa työnhakijan on tsempattava entistä enemmän.

– Opiskelija on nykyään tilivelvollinen siitä, mitä on tehnyt opiskeluaikanaan. Ajatus, what happens on campus, stays on campus, ei päde.  Elämä ei ala vasta siinä vaiheessa kun on DI-paperit kädessä. Myös opiskeluaikaisia töitä kannattaa ajatella ammattillisuuden kannalta.

Miksikään haudanvakavaksi urasuunnittelijaksi ei sentään tarvitse ryhtyä, Taukojärvi rauhoittelee.

Taukojärven mukaan urasuunnittelu saattaa jo kyllästyttää nuoria ammattilaisia, niin vaihtoehtoja kuin epävarmuustekijöitä on paljon.

- Osa pelkää ettei pääse koskaan eläkkeelle, joten työelämään ei ole kiirettä. Huolenaiheista riippumatta on tärkeä nähdä työelämän positiiviset puolet ja mahdollisuudet. Työelämässä pääsee toteuttamaan suuriakin ammatillisia unelmia. Urasta voi rakentaa nykyään suuremmilla vapauksilla oman näköisensä.

Kuva: Outi-Elina Kansanen Helsingin yliopistosta, Stefanie Kohlhoff ja Henna Koskimäki Tampereen teknilliseltä yliopistolta keräsivät hyviä käytäntöjä opintohallinnon ammattilaisen työkalupakkiin. 

”Jaettua asiantuntijuutta parhaimmillaan!”

Opintohallinnon ammattilaiset ovat avainasemassa suunnittelemassa opiskelijan arkeen vaikuttavia rakenteita. He myös kohtaavat opiskelijoita fuksivuodesta valmistumiseen asti. TEK oli mukana järjestämässä tapahtumaa, tavoitteenaan lisätä opintohallinnon väen vaikutusmahdollisuuksia työhönsä.

Tapahtumassa käytiin ryhmäkeskusteluja ja haettiin parhaita käytäntöjä työpajatyöskentelyllä. Osallistujien kommenttien perusteella tapahtumalle oli tilausta:

- Hyvät päivät, hyvä irtiotto töistä. Todennäköisesti palaan töihin akut täynnä.

- Ehdoton tilaus tällaiselle tilaisuudelle. Myöhemmin varmasti mietin monesti, että tästäkin puhuin TEKO-päivillä.

- Mukaan tarttui paljon pieniä vinkkejä siitä, miten muut ratkaisevat tuttuja ongelmia.

- Todella antoisaa. Kolme työpajatyöskentelyä on tosin aika rankka veto.

- On tosi hyödyllistä tutustua muihin ihmisiin muista yliopistoista.

- Tästä porukasta huokui hyvä draivi ja henki!

- Jaettua asiantuntijuutta parhaimmillaan, olen saanut hyviä oivalluksia.