Wesibussi, jonka edessä seisoo sen järjestäjiä.
Wesibussi ja sen järjestäjiä keväällä 2024, vasemmalta: Annaroosa Huttunen, Eemeli Kaukonen, Juho Bruun, Pyry Lehtinen, Lauri Lassila ja Alisa Väisänen. Bussin ikkunassa tuulettaa vakioasiakas Roope Miettunen.

Oululaisteekkarit huristelevat hyvällä asialla

|
Uutinen

Tänäkin vuonna vapunalusviikkoa voi juhlistaa Oulussa Wesibussin kyydissä. Lipputulot menevät lastenklinikan potilaiden hyväksi.

Siinä se huristelee! Valkoinen linja-auto kiertää liikenneympyrän viitisen kertaa. Kun bussi pysähtyy liikennevaloihin, matkustajat saavat liikehdinnällään bussin heilumaan ja melkeinpä pomppimaan.

Lähietäisyydeltä huomaa, että bussin linjakilvessä lukee numero 69 ja määränpään paikalla Wesibussi. Sivuikkunasta näkyy koristelakana.

Tämä iloinen kulkupeli on oululainen bilebussi, joka kulkee Oulun alueella vappuaattoa edeltävän viikon. Tänä vuonna ajo on alustavasti 22.–29.4. Vappuaattona Wesibussi ei enää aja, koska silloin Oulussa on isoja vapputapahtumia, kuten fuksiuitto.

Kun Wesibussiin astuu sisään, vastassa on ilmapalloja, serpentiiniä, värivaloja ja ammattitason äänentoistovälineet – sekä iloisia teekkareita. Bussin toimintaa pyörittää Wesibussicomitea, joka on Oulun Teekkariyhdistyksen alainen jaos. Komitean jäsenten tulee olla yhdistyksen jäseniä. Komitealaiset ovat Oulun yliopiston nykyisiä teekkareita tai jo valmistuneita.

Wesibussicomiteaan kuuluu aktiivisia jäseniä kymmenen. Eemeli Kaukonen on komitean puheenjohtaja ja ollut toiminnassa mukana puolitoista vuotta.

– Tykkään järjestää tapahtumia. Minulla on killassanikin tapahtumavastaavan titteli, hän kertoo.

Alisa Väisänen on Wesibussicomitean rahastonhoitaja. Hän on ollut mukana vuodesta 2022.

– Wesibussilla on pitkä perinne, on siistiä päästä osaksi sitä, hän kuvailee.

Janne Kilponen on ollut mukana vuodesta 2017. Halu järjestää tapahtumia ja komiteassa jo mukana olleet pari kaveria saivat hänet innostumaan mukaan.

– Sen jälkeen olen ollut joka vuosi mukana, rakkaudesta lajiin!

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

image with text

Wesibussi on pidetty oululainen vappuperinne, Kaleva-lehden mukaan jopa legendaarinen. Lippuja suosituimmille ajoille jonotetaan yön yli.

 

Wesibussicomitea asentaa vuokrabussiin ammattitason äänentoistovälineet. Vappuajot sujuvat musiikin tahdittamina.

Sata tonnia lasten hyväksi

Juhlimalla ja tanssimalla Wesibussissa voi tehdä hyvää. Nimittäin lipputulot menevät melkein kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen. Wesibussicomitea ottaa tuotoista vain bussin kulut ja kuljettajan palkan, jonka jälkeen loput se lahjoittaa Oulun yliopistollisen sairaalan lastenklinikalle. Kohde on ollut sama vuodesta 2012.

Viime vuonna Wesibussista kertyi yli 12 000 euron lahjoitus. Yhteensä Wesibussicomitea on lahjoittanut lastenklinikalle reilun kymmenen vuoden aikana 100 000 euroa.

Eemeli Kaukonen, Alisa Väisänen ja Janne Kilponen mainitsevat kaikki hyväntekeväisyyden syyksi, miksi ovat toiminnassa mukana: Opiskelijat voivat tehdä hyvää pitämällä hauskaa.

Opiskelijat voivat tehdä hyvää pitämällä hauskaa.

Myös nimi Wesibussi tulee hyväntekeväisyydestä. Aluksi bussin tuotot lahjoitettiin Unicefin Janopäivä-keräykseen puhtaan juomaveden turvaamiseksi lapsille.

Bilebussitoimintaa on Kilposen ja Kaukosen mukaan muuallakin, mutta Wesibussi-nimi w-kirjaimella kirjoitettuna on Oulun Teekkariyhdistyksen rekisteröity tavaramerkki.

– Nimeä saa käyttää muutkin, mutta silloin tuoton pitää mennä hyväntekeväisyyteen, Kilponen sanoo.

Alko-ralli ei kiinnostanut bussiyhtiötä

Oululaisen bilebussin ensimmäinen ajo oli vuonna 1999. Toiminta lähti kahden sähköteekkarin ideasta.

– He saivat aikanaan älynväläyksen, että vuokrataan bussi ja pyydetään sitä ajamaan Raksilan ostoskeskittymän parkkipaikkaa ympäri. Joka kerta bussi pysähtyisi Alkoon, Eemeli Kaukonen kertoo.

Perimätiedon mukaan bussiyhtiö ei lämmennyt pelkälle parkkipaikan kiertämiselle, vaan halusi, että bussi käy kauempanakin.

Sittemmin kuskit ovat Janne Kilposen mukaan melkeinpä tapelleet siitä, kuka saa ajaa Wesibussia. Nyt vakikuskeja on kahdesta kolmeen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

image with text

Wesibussicomitea vuokraa linja-auton Saaga Travelilta. Oma bussi olisi hankala varastoida ja ylläpitää vain viikon vuotuista ajoa varten.

Wesibussilla on eri mittaisia ajoja. Pitkät ajot ovat kolmesta viiteen tuntia ja niiden reitit on ennakkoon suunniteltuja. Bussi pysähtyy eri paikoissa ja matkustajat pääsevät jaloittelemaan. Lyhyimmät ajot ovat noin tunnin mittaisia ja kyydissä olijat saavat esittää toiveita, minne mennään.

– Joku wappu he halusivat kyydin jätskikiskalle, Kaukonen muistelee.

Liput pitkille ajoille pitää ostaa ennakkoon. Liput tulevat myyntiin noin viikkoa ennen ajoja ja ne pitää ostaa jonottamalla, netistä niitä ei saa. Viime vuonna lipunmyynti oli Linnanmaan kampuksen ”vihreillä naulakoilla”, kuten Wesibussin Instagram-julkaisu mainosti. Lippujen hinnat vaihtelevat 10–15 euron väliltä, viime vuonna päivän VIP-lippu kustansi 50 euroa.

– Kaikki menee, mitä panemme tarjolle, Kaukonen kuvailee.

– Suosituimpia jonotetaan yön yli, Kilponen kertoo.

Tunnin ajoon pääsee kyytiin Oulun keskustan tai Linnanmaan bussipysäkiltä jonottamalla. Viime vuonna lippu maksoi kolme euroa, ja kaupan päälle saattoi saada jonotusmusiikkia: Oulun Teekkaritorvet viihdyttivät jonottajia yhtenä päivänä puolen tunnin seteillä.

– Tunnin ajoille on aina jonoa, se on tosi ihanaa, Alisa Väisänen lisää.

Järjestäjien mukaan kuka vain on tervetullut kyytiin. Ikärajaa ei ole, mutta Wesibussin luonne ei ole aivan koko perheen tapahtuma.

– Kuuntelemme musiikkia, on wapun tunnelmaa, mutta myös melko ahdasta ja meluisaa, Kaukonen kertoo.

Aluksi Wesibussin järjestämisvastuu kiersi teekkarikillalta toiselle. Nyt vastuu on vakiintunut Wesibussicomitealle. Väisäsen mukaan vetovastuun vaihtuessa Wesibussiin liittyvä tietotaito ei aina siirtynyt. Nyt osaaminen pysyy komiteassa.

Komitea pitää huolta, että Wesibussin asiakkaat ovat kunnossa ja käyttäytyvät.

– Tämä on oululainen uniikki juttu. Joka vuosi samat ihmiset kyselevät, että joko pääsee busseilemaan. Samoja naamoja on parikymmentä henkeä, lisäksi vaihtuvaa porukkaa, Kilponen kuvailee hymyillen asiakaskuntaa.