Purkautuuko työsopimus, jos ei juokse työpaikkansa perässä?
Neste Jacobs Oy joutui korvaamaan tekkiläisille irtisanomisajan palkkoja ja korvaamaan kärsimykset ja oikeudenkäyntikulut.
Neste Jacobs Oy ilmoitti työntekijöilleen 15.6.2010: ”Espoon toimisto lakkautetaan ja työntekijät siirretään Porvooseen. Kaikille tarjotaan työtä Porvoosta eikä ketään irtisanota.”
Myöhemmin ilmoitettiin, että ellei Porvooseen tulla töihin 1.1.2011, kysymyksessä on luvaton poissaolo, josta seuraa työsuhteen purku.
Osa työntekijöistä ei halunnut siirtyä töihin Porvooseen. Joukossa oli myös tekkiläisiä, jotka kääntyivät ongelmassaan TEKin juristien puoleen.
TEKistä neuvottiin Neste Jacobs Oy:tä käymään tilanteen vaatimat yt-neuvottelut ja noudattamaan irtisanomisaikaa, koska työsopimuksessa sovittu työntekopaikka on oleellinen työsopimuksen ehto, jota ei voi yksipuolisesti muitta mutkitta muuttaa.
Työsuhteen purku ei tällaisessa tapauksessa ole laillista.
Neste Jacobs Oy kuitenkin katsoi, että työnantaja voi direktiovaltansa nojalla yksipuolisesti muuttaa työntekopaikkaa ja piti kiinni päätöksestään purkaa työsopimukset. Kiista vietiin käräjille.
Lopputulos oli selvä: työsopimuksien purkuun ei ollut oikeutta. Neste Jacobs Oy velvoitettiin maksamaan palkat irtisanomisajalta sekä korvaamaan kärsimykset ja oikeudenkäyntikulut. Korvaussumma oli monessa tapauksessa yhdeksän kuukauden palkka.
Yhtiö valitti päätöksestä vielä hoviin, mutta sen 24.4.2014 antama tuomio ei tilannetta muuttanut. (KL)
Työsuhteen purku vaatii erittäin painavan syynTyösuhteen purkaminen on erittäin poikkeuksellinen tapa päättää työsuhde, ja purkamisperustetta arvioitaessa on jokaista tapausta tarkasteltava erikseen ja kokonaisuutena. Työnantaja voi purkaa työsopimuksen esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
|