Tärpit kesätyöntekijälle
Kymmenen vinkkiä sinulle, opiskelija!
1. Tee työsopimus kirjallisena. Vaikka suullinenkin sopimus on pätevä, kirjalliseen sopimukseen on helpompi nojata mahdollisessa riitatilanteessa. Ennen kuin allekirjoitat työsopimuksen, voit lähettää sen TEKin lakimiehen tarkistettavaksi. Lue lisää: www.teekkarintyokirja.fi/palkka-ja-tyosopimus
2. Selvitä, sovelletaanko työsuhteeseesi työehtosopimusta tai toimisääntöä, ja tutustu siihen. Jos haluat pitää lomaa kesätyön aikana, yritä neuvotella ja sopia siitä etukäteen.
3. Liity IAET-kassaan heti työsuhteesi alussa, niin kerrytät ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Turvaat tulevaisuutesi työttömyyden varalta. Lue lisää: www.teekkarit.fi/ tyoelama/iaet-kassa.html
4. Toimita verokorttisi työnantajallesi mahdollisimman pian aloitettuasi työt.
5. Kysy neuvoa esimieheltäsi, pyydä apua työkavereiltasi, tutustu työvälineisiin ja suojavarusteisiin. Sinulla on oikeus perehdytykseen. Saat tukea myös työpaikkasi työsuojeluvaltuutetulta, luottamusmieheltä, TEKistä ja Kesäduunari-infosta: www.kesaduunari.fi
6. Tarkista palkkakuitti. Katso palkanmaksun yhteydessä palkkaerittelystä, että tiedot ovat oikein ja saat sovitun palkan. Varmista työn loputtua, että sinulle maksettiin lomakorvaus, mikäli et pitänyt lomaa.
7. Pidä kiinni työajoista. Jos teet ylitöitä, sovi niistä etukäteen ja varmista, että ne korvataan sinulle. Työaikalaki koskee myös kesätyöntekijää.
8. Rentoudu. Ota aikaa palautumiselle työpäivän jälkeen ja vapaapäivinä. Muista riittävä lepo.
9. Pyydä työtodistus kirjallisena, kun kesätyösi loppuu. Todistuksesta voi olla hyötyä, kun haet seuraavaa työpaikkaa. Voit myös kysyä esimiestäsi suosittelijaksi seuraavaa työnhakua silmällä pitäen.
10. Päivitä CV:si ja LinkedIn-profiilisi heti työsuhteen päätyttyä. Kesän työkokemusta kannattaa reflektoida ennen kaikkea kertyneen osaamisen näkökulmasta. Asiaa oman osaamisen tunnistamisesta: www.teekkarintyokirja.fi/tyoelama Mieti onko joku kollega tai esimies sellainen, jonka haluaisit pyytää osaksi omaa verkostoasi.