Kuva: Värikartalla. Tekniikanpunaisen Pantone-väri on sama kuin latvianpunaisen eli 1807C.
Itävallan keisari Frans Josef I ja Elisabeth eli Sissi viettivät hääpäivää huhtikuussa 1879. Taiteilija Hans Makartin suunnittelemassa juhlaparaatissa marssi myös Wienin yliopistojen ylioppilaskunnat. Heillä oli punainen lippu. Tuolloin kaupungissa oli arkkitehti Karl-Gustaf Nyström. Kun hän palasi Suomeen, Polyteknikkojen Yhdistys pestasi hänet suunnittelemaan lipun.
– Uskallan väittää, että lipun punainen väri on kotoisin Wienistä. On aika mahdotonta, ettei Nyström olisi nähnyt Makartin paraatia, Teknillisten Tieteiden Akatemian pääsihteeri Panu Nykänen sanoo.
Hänen mukaansa toinen selitys tekniikanpunaiselle on Suomen punainen leijonavaakuna. Jo antiikin Roomassa punainen oli sotilaiden ja voiman väri.
Suomessa 1900-luvun alussa työväenliikkeellä ja opiskelijoilla oli yhteistä toimintaa, ja molemmat käyttivät punaista tunnuksissaan. 1970-luvulle tultaessa opiskelijaradikalismin aikaan tahot eriyttivät punaisensa. Tässä Nykänen näkee mahdollisen selityksen nimelle ”tekniikanpunainen”: teekkarit halusivat tehdä eron poliittiseen punaiseen.
Maallikosta tekniikanpunainen on tiilen tai viinin väri. 2000-luvulla teekkarit valitsivat värikartoista vastaavuudeksi latvianpunaisen.
Lähde: Panu Nykänen ja Opiskelijakulttuurimuseo
- Jos tiedät lisää tekniikanpunaisesta, kerro meille: tek-lehti(at)tek.fi