NPHarvest.
Läpimurto-palkinto annettiin tekniikan alaa uudistaneelle innovaatiolle, tänä vuonna NPHarvestin kalvoteknologialle.

TEK ja TFiF palkitsivat jäteveden kierrättäjät, reaktorifysiikkakoodin kehittäjät ja akateemisen tiimihengen huiput

|
Uutinen

Uusien ITU-teknologiapalkintojen voittajat ovat NPHarvest, VTT:n Serpent-koodia kehittävä tutkimusryhmä ja Oulun yliopiston tuotantotalouden tutkimusyksikkö. Palkinnot jaetaan tänään Helsingissä.

Tekniikan akateemiset TEKin ja Tekniska Föreningen i Finland TFiFin uudet ITU-teknologiapalkinnot jaetaan ensimmäistä kertaa tänä keväänä. ITU-kokonaisuus koostuu kolmesta palkinnosta: Uranuurtajat palkitsee monimuotoista ja tuloksellista tiimityötä, Kivijalka tieteellisesti ja taloudellisesti ansioitunutta tutkimusta ja Läpimurto tekniikan alaa muovanneita ideoita, tekoja tai innovaatioita. 

– On äärimmäisen tärkeää, että Suomessa on mahdollisuuksia viedä innovaatioita eteenpäin, mieluiten myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Täytyy muistaa, että osaaminen kulkee kahdella jalalla ja osaajat tekevät tulevaisuuden. Tänään palkittavat tiimit vahvistavat uskoa siihen, että meidät voidaan jatkossakin tuntea korkean osaamisen ja huippuosaajien maana, kuvailee TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

– Loimme ITU-palkintokokonaisuuden, jotta voisimme nostaa esiin hienoa osaamista tekniikan ja luonnontieteiden aloilla. Näyttää siltä, että onnistuimme erinomaisesti – näistä osaajista on ilo pitää ääntä, sanoo TFiFin toiminnanjohtaja Annika Nylander.

Kullakin palkinnolla on palkintoraati, joka valitsi voittajan lukuisten hakemusten joukosta. Alempana voit tutustua voittajiin raatien puheenjohtajien esittelemänä.

Varsinaiset palkinnot jaetaan tänään 10.4. klo 17.00, TEKin tai TFiFin jäsenenä voit ilmoittautua seuraamaan tilaisuutta etänä täältä. Palkintojenjaon jälkeen voit seurata Risto Siilasmaan puheenvuoroa kasvuyrittäjyydestä. 

Lannoiteraaka-aineita jätevedestä 

Läpimurto-palkinto myönnetään tekniikan alaa uudistaneelle innovaatiolle. Läpimurto-voittaja NPHarvest on kehittänyt uuden kalvoteknologian typen ja fosforin poistamiseen jätevesistä ja niiden hyödyntämiseksi uudelleen raaka-aineina, esimerkiksi lannoitteina. 

image with text

– Tiimi on tehnyt pitkäjänteisesti työtä tämän parissa ja tuottanut uutta mullistavaa tutkimusta. Erityisesti se, että ratkaisulla voidaan ottaa talteen jopa 90 % jätevesien ravinteista, osoittaa sen vaikuttavuuden. Korkea talteenottoprosentti ja pieni energiankulutus tekee innovaatiosta huomattavan potentiaalisen ison mittakaavan ratkaisun, kuvailee Läpimurto-palkintoraadin puheenjohtaja Elina Hiltunen.

TEK-lehti: Uusi innovaatio ottaa talteen fosforia ja typpeä jätevesistä

Yksi maailman tunnetuimmista ydinvoimakoodeista 

Kivijalka-palkinnon saavat tieteellisesti ja kaupallisesti ansioituneen tutkimuksen tekijät. VTT:n Serpent-koodi on neutronien ja fotonien kulkeutumista ja vuorovaikutuksia mallintava uuden sukupolven laskentakoodi, joka on yksi käytetyimpiä ja kansainvälisesti tunnetuimpia työkaluja ydinreaktoreiden laskennallisessa mallinnuksessa. Palkinnon saa koodia tällä hetkellä kehittävä tutkimusryhmä. 

image with text

– Serpentin käyttäjäkuntaan kuuluu yli 200 yliopistoa ja tutkimusorganisaatiota, esimerkiksi MIT ja Cambridge. Sen kaupallinen versio on käytössä kymmenissä yrityksissä, mikä osoittaa sen merkittävyyden ja luotettavuuden alalla, kertoo Outi Krause, Kivijalka-palkintoraadin puheenjohtaja.

TEK-lehti: Suomessa kehitetty ydinreaktoreita mallintava koodi on jo yksi maailman tunnetuimmista

Akateemisen tiimityön huiput

Uranuurtajat-palkinnon voittaja on monimuotoista ja tuloksellista tiimityötä tehnyt tiimi: Oulun yliopiston tuotantotalouden tutkimusyksikkö. 

Tutkimusyksikkö on onnistunut luomaan kovatasoista tulosta tekevän monimuotoisen työyhteisön. Tutkimusyksikön työ- ja opiskeluyhteisön hyvinvoinnin kehittäminen on erityisen ansioitunutta, sillä yliopistomaailmassa resurssit ovat jo pitkään olleet niukkenevia, kuvailee palkintoraati.

image with text

– Pitkäjänteisestä toiminnan kehittämisestä on seurannut konkreettisia tuloksia, kuten henkilöstön matala stressitaso ja korkea työtyytyväisyys. Tämän lisäksi yksikkö panostaa selvästi ja konkreettisesti muun muassa opiskelijoiden ja kansainvälisten osaajien mukaan ottamiseen ja integrointiin, sanoo Uranuurtajat-palkintoraadin puheenjohtaja Katja Toropainen.

Kuva: Teija Soini

TEK-lehti: Tuotantotalouden inhimilliset tekijät

Oletko sinä seuraava voittaja?

Seuraava haku ITU-palkintoihin aukeaa marraskuussa 2025. Seuraa TEKin viestintää, esimerkiksi TEK-lehteä ja jäsenkirjeitä, niin kuulet hausta ensimmäisenä. 

Lisätietoa palkinnoista: www.tek.fi/itu