Uranoste ylitti odotukset

|
Uutinen

Oulun ja sen ympäristön työnhakijoita palvellut Uranoste-hanke on ollut menestys. Nelivuotiselle hankkeelle kaivataankin jatkoa, sillä korkeakoulutettujen työnhakupalveluita tarvitaan alueella edelleen kipeästi.

Oulun ja sen ympäristön työnhakijoita palvellut Uranoste-hanke on ollut menestys. Nelivuotiselle hankkeelle kaivataankin jatkoa, sillä korkeakoulutettujen työnhakupalveluita tarvitaan alueella edelleen kipeästi.

Oulun seudun ja koko Pohjois-Pohjanmaan korkeakoulutetuille työnhakupalveluita tarjoava Uranoste-hanke on kolmessa vuodessa ylittänyt tavoitteensa reippaasti.

– Aloittaessamme arvioimme, että Uranosteen työnhakupalveluja käyttäisi noin 700 henkeä, mutta tähän mennessä tilaisuuksissamme on käynyt jo noin 1 300 asiakasta, Uranosteen johtaja Outi Aavaluoto kertoo.

Euroopan sosiaalirahaston, liittojen ja muun muassa alueen työ- ja elinkeinoviranomaisten tuella pyöritetyn hankkeen toiminta nykyisellä laajuudella päättyy tämän vuoden lopussa.

– Ensi vuoden keväällä järjestetään vielä muutamia yksittäisiä tilaisuuksia, Aavaluoto kertoo.

Toiminnalle toivotaan kuitenkin jatkoaikaa sen jälkeenkin, sillä alueella on nyt noin 2 700 korkeakoulutettua työnhakijaa.

– Jatkohankkeelle haetaan muotoa yhdessä TE-toimiston ja ELY-keskuksen kanssa.

Uranoste-hanketta hallinnoivan PPOTTY ry:n puheenjohtajana toimiva TEKin alueasiamies Jukka Orava toivoo, että alueen päättäjät suhtautuvat korkeakoulutettujen ahdinkoon vakavasti.

– Seudulla oli vuosi sitten noin 200 diplomi-insinööriä ilman työtä, nyt heitä on jo 280. Oravan mukaan työttömyys ei riivaa vain it-sektorilla, työllisyys on heikkoa muillakin toimialoilla.

– Onneksi tilanne on tänä syksynä alkanut näyttää vähän valoisammalta. Pk-yritykset ovat rekrytoineet väkeä, Orava arvioi.

Tarjonta ajan tasalla

Uranosteen palveluja on kehitetty kaiken aikaa kysyntää ja tarvetta vastaaviksi.

– Esimerkiksi sosiaalisen median asema työnhaussa ei ollut mitenkään merkittävä aloittaessamme. Nyt sen rooli voi olla jopa ratkaiseva ja somen hyödyntämistä käsittelevät tilaisuudet ovat täyttyneet nopeasti, Aavaluoto kertoo.

Toimintaa on kehitetty niin asiakaspalautteen kuin ohjausryhmänkin avulla.

– Ohjausryhmässä elinkeinoelämää edustavat tahot ovat tuoneet esille sen, mitä yrityksissä odotetaan. Tekniikan ammattilaisilta on toivottu muun muassa entistä parempaa myynti- ja markkinointiosaamista. Toiveeseen on vastattu työvoimakoulutuksena toteutettuna kurssina.

Työnhakijat ovat puolestaan kaivanneet opastusta erityisesti hakemuksen ja ansioluettelon laatimiseen.

– On monia, jotka eivät ole koskaan aiemmin joutuneet laatimaan työhakemuksia, tai sitten edelliskerrasta on kulunut sen verran aikaa, että tiedot on päivitettävä.

– Suosituimmat tilaisuudet ovat täyttyneet parissa tunnissa. Nyt olemme saaneet käyttöömme kaupungilta isommat tilat, joten eioota ei ole tarvinnut myydä, kun paikalle mahtuu jopa 70 kuulijaa, Aavaluoto kertoo.

Tilaisuuksista on tullut hyvää palautetta.

– Tekkiläiset ovat olleet erityisen tyytyväisiä myös siihen, että oma liitto tarjoaa tarpeellista palvelua lähellä jäsentä.

Kiinnostava konsepti

Uranosteen osaaminen korkeakoulutetuille tarkoitettujen palvelujen kehittämisessä on kiinnostanut työvoimaviranomaisia.

– Ideoistamme on jo ollut hyötyä korkeakoulutettujen työnhakupalvelujen kehittämisessä, Aavaluoto sanoo.  

– Kolmen vuoden aikana hankittu tieto ja kokemus on myös paketoitu Uranosteen työnhakuoppaaksi. CV:n tekemiseen ja haastatteluun valmistautumiseen ohjaavan  oppaan voi ladata myös netistä.  

URANOSTE

  • Mukana olevat tahot: Tekniikan akateemiset TEK, Uusi Insinööriliitto UIL, Suomen Ekonomiliitto SEFE, Tradenomiliitto TRAL, Oulun Insinöörit, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Euroopan sosiaalirahasto, Oulun kaupunki, Oulun seudun koulutuskuntayhtymä, Oulun seudun amk, Centria amk
  • Tavoite: Edistää korkeakoulutettujen työllisyyttä
  • Keskeinen toiminta: Koulutukset ja yritysyhteistyö
  • Tulossa marraskuussa: Muun muassa maksuton CV-valokuvaus sekä 6 yrityskontaktipäivää
  • Sähköinen työnhakuopas: uranoste.fi/tyonhakuopas

Kyllä kannatti

Kun ympäristötekniikan opinnot alkoivat Oulun yliopistossa olla loppusuoralla, insinööristä DI:ksi opiskeleva Petri Seppälä päätti panna työnhakupaperinsa priimakuntoon.
– Olin saanut sähköpostiini infoa Uranosteen työnhakuun liittyvistä palveluista. Myös TEKin opiskelijasivuilla kerrottiin näistä tilaisuuksista.

Ensimmäiseksi Seppälä päätti tarkistaa CV:nsä ja ilmoittautui Ura­nosteen Vakuuta rekrytoija CV:llä -tilaisuuteen.
Nelituntinen sessio olikin tarpeen. Seppälän ansioluettelo ruodittiin perin pohjin ja CV:n alkuun laadittiin napakka profiiliosio, joka tuo heti esiin hakijan oleelliset piirteet ja osaamisen haetun tehtävän suhteen.

– Tavoitteena on, että alku koukuttaa kiireisimmänkin rekrytoijan. Kun hakemuksia on paljon, vaarana on, että vähemmän houkuttelevat jäävät lukematta, Seppälä tietää nyt.
– Minulle uusi asia oli, ettei ansioluetteloa tarvitse ahtaa yhteen sivuun, saa olla tarvittaessa pitempi. Illan mittaan opeteltiin kirjoittamaan myös varsinainen hakemus.
– Oleellista on, että hakemus on räätälöity vastaamaan haussa olevaa paikkaa.

Seppälä kehottaa työnhakijaa olemaan myös aktiivinen.
– Soita perään ja kysele, miten rekrytointiprosessi etenee.

Harjoittelu otettiin tosissaan

Seuraavaksi Seppälä varasi paikan Menesty haastattelussa -tilaisuuteen, jossa treenattiin haastattelua parityöskentelyn avulla.
– Tehokas parini hiosti kuin oikeassa haastattelussa, Seppälä kiittää.

Valmistaudu, valmistaudu ja valmistaudu! Siinä kolme tärkeintä asiaa haastatteluun kutsutulle.
– Netistä löytyy yrityksistä ja niiden toimialoista valtavasti tietoa.

Hyödyllisiksi osoittautuneiden tilaisuuksien innostamana Seppälä hakeutui vielä Uranosteen Sosiaalinen media työnhaussa -tilaisuuteen.
– Siinä tuli tietoa kaikista mahdollisista sähköisistä kanavista – minulle melkeinpä liikaakin.

Seppälä poikkesi Uranosteen järjestämässä CV-kuvauksessakin.
– Sain ansioluetteloni kulmaan itsestäni rennon, mutta työnhakuun sopivan kuvan.

Työnhakupalveluja ahkerasti käyttänyt Seppälä on pannut hyvän kiertämään ja jakanut Uranosteesta saatuja neuvoja kavereilleen.

Mutta onnistuiko työnhaku? Kyllä. Seppälä aloitti viime tammikuussa työt Helsingissä VR Groupin kunnossapitoyksikössä liikennesuunnittelutehtävissä.
– Projektiluonteisessa työssä on mahdollisuus myös diplomityön tekemiseen, mies toteaa tyytyväisenä.

 

Avainsanat: