Vaaliliitosta yhteiseen edunvalvontaan
TEK puolustaa 7000 julkisella sektorilla työskentelevän tekkiläisen etuja neuvottelujärjestö JUKOn kautta.
Julkisella sektorilla työskentelee yhteensä reilut 7 000 tekkiläistä, ja heidän palvelussuhteen ehdoista neuvottelee akavalainen pääsopijajärjestö Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.
Jotta edunvalvonta olisi tehokasta, TEK on yhdistänyt voimansa muiden samanhenkisten liittojen kanssa. Syyskuussa 20 vuotta täyttävä JEA ei ole kirjainlyhenteenä tuttu monille, mutta sen panos edunvalvontaan on keskeinen.
– Julkisen sektorin esimiehet ja asiantuntijat JEA on JUKOn jäsenyhdistys. TEK kuuluu JUKOon JEAn kautta, selventää järjestöpoliittisia kiemuroita JEAn puheenjohtaja, TEKin asiamies Pia Hiltunen.
Organisaatiokaavioiden sijaan oleellisempaa ovat kuitenkin aikaansaannokset. Yhdessä samanhenkisten liittojen on helpompi saada omat tavoitteensa JUKOn agendalle ja sitä kautta sopimuksiin.
– Olemme todella yhtenäinen porukka, ja meillä on suora linkki yksityiseen sektoriin. Muodostamme yhteisen mielipiteen omissa kunnan, valtion ja yliopiston ryhmissä, joista ne menevät JUKOn elimiin. TEKin kädenjälki näkyy selvästi JUKOn tavoitteissa, Hiltunen korostaa.
TEK kuuluu JEAn perustajaliittoihin yhdessä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn, Suomen Ekonomiliiton ja Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto YKL:n kanssa. Myöhemmin joukko on laajentunut, ja nykyään JEAan kuuluu yhdeksän liittoa, jotka edustavat yli 35 000 julkisella sektorilla työskentelevää jäsentä.
– Akavan julkisen sektorin päätöksentekoon haluttiin 1990-luvun alussa suurempia kokonaisuuksia. Aluksi kyse
oli vaaliliitosta, mutta myöhemmin toiminta on laajentunut sektorikohtaiseen edunvalvontaan, muistelee Yrjö Taivainen, joka on TEKin entinen neuvottelujohtaja ja yksi JEAn perustajista.