Yhteinen sävel

|
Uutinen
Kuuntele

Diplomi-insinööri laulaa mieluummin kuin hyvin. Kamarikuoro Dimuksessa rakkaus musiikkiin yhdistää entisiä teekkareita, mutta myös laulun taso pysyy korkeana.

Toistasataa vuotta vanhan Albergan kartanon päärakennuksessa kaikuu r-, ng- ja a-äänteet skaaloissa flyygelin tahdittamana. Äänenavauksen ja alkuvenyttelyn jälkeen espoolainen Kamarikuoro Dimus on valmis aloittamaan kolmetuntisen harjoituksensa.

Kaikki kuoron 35 jäsentä eivät ole ennättäneen maanantai-illan treeneihin, mutta laulu sujuu silti. Tenoreiden perusjoukko on paikalla, kuten myös basso Timo Tirkkonen ja altto Mirja Mutikainen. Kuoron kantajäsenet Tirkkonen ja Mutikainen näkevät, että 20. toimintavuottaan juhliva kokoonpano on korvaamaton vastapaino hektiselle työelämälle.

Kuorossa akut latautuvat

Kamarikuoro Dimuksen basso Timo Tirkkonen ja altto Mirja Mutikainen ovat pitkän linjan kuorolaisia. Kuva: Jari Härkönen

Diplomi-insinööri, MBA Mirja Mutikainen kertoo kuoroharjoitusten rentouttavan tiukan päivän päätteeksi.

– Lukeudun niihin, jotka tekevät pitkää työpäivää ja ovat välillä liian kiinni töissä. Raskaan ja vaikean päivän jälkeen kuoro antaa ihmeellisesti uutta energiaa. Hyvä musiikki ja sanat, jotka lohduttavat, innostavat tai piristävät, saavat unohtamaan päivän haasteet.

Liiketoimintapäällikkönä Rambollissa työskentelevä Mutikainen sanoo latautuvansa kuoroharjoituksissa.

– Musiikkiin on pakko keskittyä. Kun keskittyy tietoisesti, saa henkistä energiaa. Harjoitusten jälkeen on hyvä fiilis, että huomenna lähtee uusi työpäivä rullaamaan.

Tekniikan lisensiaatti, Liikenneviraston hankepäällikkö Timo Tirkkonen jakaa ajatuksen kuoron rentouttavasta vaikutuksesta.

– Kaikilla kuorolaisilla on aika vaativa työ. Silloin tarvitaan vapaa-ajan harrastus, joka rentouttaa. Dimuksessa meillä on hyvä tasapaino musiikillisen tekemisen ja sosiaalisen yhteisön välillä. Ei pelkkää musiikkia varmaan jaksaisi, jos ei olisi yhteisöä.

Tirkkosen mukaan kuoro tarjoaa lohdutusta ja mahdollisuuden vaihtaa kokemuksia. Mutikainen on samaa mieltä.

– Ihmisillä on kasvavat lapset ja vanhenevat vanhemmat. Huolta on töissä ja yksityiselämässä. Tämä kuoro on hyvä tasapainottava tekijä. Täältä olen saanut myös pitkäaikaisia ystäviä, Mutikainen kertoo.

Laulavat diplomi-insinöörit

Kamarikuoro Dimus harjoittelee Leppävaarassa, Albergan kartanossa. Kuva: Jari Härkönen

Kamarikuoro Demenante perustettiin vuonna 1994 ja vuonna 2006 sen nimeksi vaihdettiin Kamarikuoro Dimus. Merkittävä osa sen laulajista on kuulunut aikanaan teekkarikuoroihin Dominante (entinen Polyteknikkojen kamarikuoro PKK) ja Polyteknikkojen Kuoro PK.

Akateemisten senioreiden sekakuorosta suurin osa on diplomi-insinöörejä. Tämä näkyy Tirkkosen mielestä juomalaulukulttuurina ja hauskanpitona. Tekniikaltakaan ei vältytä.

– Välillä saunassa tai kahvipöydässä kehkeytyy keskustelu yksityiskohtaisista teknisistä asioista, Tirkkonen kertoo.

Mutikaisen mukaan DI-tausta näkyy myös tavassa hoitaa asioita.

– Kuorossa on paljon käytännön asioita, kuten ulko- ja kotimaan kiertueet. Ne on hoidettava. Siinä meillä näkyy insinöörimäistä pragmatismia.

Sekä Tirkkonen että Mutikainen ovat molemmat olleet aktiivisia kuoron käytännön järjestelyissä. Molemmat ovat olleet kuoron hallituksessa ja puheenjohtajana sekä tekemässä vapaaehtoistyötä kuoron hyväksi.

Neljänkymmenen vuoden yhteislaulu

Nykyisistä Dimuksen jäsenistä osa on laulanut yhdessä jo noin 40 vuotta, opiskeluaikojen teekkarikuoroista asti.

– On ollut erittäin mukavaa laulaa yhdessä ystäväpiirissä. Tämä on tavallaan perhe, kun olemme tunteneet jo niin pitkään, Tirkkonen sanoo.

Tirkkosen teekkarikuorotaival alkoi Otaniemessä vuonna 1977. Hän oli laulanut kuorossa jo kouluaikana ja halusi jatkaa harrastustaan.

Mutikaisen kuoroharrastus alkoi kavereiden ansiosta vuonna 1979.

– Kurssikaverini lauloivat PKK:ssa ja he saivat houkuteltua minut mukaan. Ei minulla ollut musiikin teoriaopintoja, mutta nuotinlukutaito oli. Se on tärkeintä ja sen avulla pääsin kuoroon.

Kun Mutikainen valmistui 1985 hänellä alkoi olla niin paljon työkiireitä ja työmatkoja ulkomailla, että hän ei enää ehtinyt kuoron harjoituksiin. Hänellä tuli kymmenen vuoden tauko harrastukseen.

– Minulla on ollut vähän helpompaa. Vaimonikin laulaa kuorossa, löysimme toisemme Dominanten riveistä, Tirkkonen kertoo hymysuin.

Nuorten johtajien tahdissa

Kuoron nimen Dimus loppuosa viittaa musiikkiin, mutta alkuosalla on useampiakin tulkintavaihtoehtoja. Di voi viitata kuorolaisten diplomi-insinöörienemmistöön ja sekakuoron kahteen sukupuoleen, mutta myös kahden kuoronjohtajan malliin. Dim-lyhenne viittaa musiikissa myös hiljentymiseen.

Dimuksen taitteellisena johtajana toimivat tällä hetkellä Joonas Mikkilä ja Anna Karjula. Molemmat ovat Sibelius-Akatemian opiskelijoita.

– Meillä on ollut ja on tälläkin hetkellä hyviä nuoria kuoronjohtajia. He ovat äärimmäisen ammattitaitoisia, lahjakkaita ja karismaattisia, Mutikainen kuvailee.

Hänen mielestään kuorolaisten DI-tausta auttaa heitä arvostamaan nuorten johtajien asiantuntemusta.

– Ei meistä kukaan ole kyseenalaistanut johtajien ammattitaitoa heidän ikänsä takia, Mutikainen sanoo.

– Monella meistä on heidän ikäisiään lapsia, mutta emme me mene silti päällepäsmäröimään, Tirkkonen lisää.

Tirkkosen mielestä taitavat johtajat ovat kuoron etuoikeus. Kysyttäessä mikä Dimuksen 20-vuotisessa historiassa on ollut merkittävintä tai mieleenpainuvinta, mainitsevat sekä Tirkkonen että Mutikainen kuoronjohtajien lisäksi kuoron perustamisen, kiertuematkat ulkomaille, kesäretket höyrylaivalla ja mökeille sekä koko ajan tiivistyvän yhteishengen.

Askelia tulevaan

Kamarikuoro Dimuksen tulevaisuudessa häämöttää uusi ulkomaan reissu ja ehkä myös osallistuminen kuorokilpailuun.

– Yksi iso osa koko ajan uudistumista on kuoron ohjelmiston jatkuva muuttuminen johtajien myötä. Nykyiset johtajat ovat vieneet ohjelmistoa selkeästi kevyempään suuntaan tehden myös omia sovituksia kuorolle, unohtamatta kuitenkaan tuoretta suhtautumista klassisempaan kuoromusiikkiin, Mutikainen kertoo.

Kuorolaulusta kiinnostuville Tirkkonen vinkkaa ottamaan yhteyttä kuoron nettisivujen kautta.

– Melkein kaikki, jotka uskaltavat tulla koelauluun, on otettu kuoroon.

Kuorolaiset istuvat rinnakkain ja napsuttelevat sormiaan. Maanantai-ilta hämärtyy Leppävaarassa ja syystuuli puhaltaa viileästi. Albergan kartanossa soi Ranskalaiset korot.

Näin sävel soi askelten…

Kamarikuoro Dimus

  • Juhlii 20. toimintavuottaan juhlakonsertilla 7.2.2015.
  • Kuoron joulukonsertti on Saksalaisessa kirkossa 18.12. klo 18.30
  • Lisätietoja www.dimus.fi