Yrittäjän elämää Prahassa

|
Uutinen
Kuuntele

Markku Immonen suosittelee ulkomaille lähtöä kaikille, jotka haluavat haastaa itsensä ja kokea jotain erilaista elämässään.

Kerro työurastasi ennen nykyistä työtehtävääsi.

Olin 25 vuoden ajan Tikkurila ja CPS Color -konserneissa lukuisissa eri tehtävissä. Viimeksi olen ollut Tikkurila-konsernin strategia- ja liiketoiminnan kehitysjohtajana, Tikkurila Deco International business -yksikön johtajana sekä CPS Colorin Industrial Applications -yksikön johtajana.

 

Kerro lyhyesti nykyisestä työstäsi.

Olen ollut Dejmark-konsernin johtaja ja pääomistaja vuodesta 2012, jolloin ostimme (MBO) Tikkurilan myyntiyhtiöt Tsekissä, Slovakiassa, Unkarissa ja Romaniassa. Välitämme alueellamme maaleja sekä pintojen käsittelyyn ja sisustamiseen liittyviä tuotteita ja palveluita.

 

Minkälainen on organisaatio, jossa työskentelet?

Meitä on Dejmark-konsernin palveluksessa 85 ammattilaista. Kollegani ovat tsekkiläisiä, slovakialaisia, unkarilaisia ja romanialaisia. Muita suomalaisia ei ole. Työkielemme on englanti.

 

Onko nykyinen työsi määräaikainen komennus? Onko sinulla tarkoitus palata Suomeen? 

Henkilökohtaiset tavoitteeni liittyvät Dejmark Groupin toiminnan kehittämiseen pitkällä aikavälillä. Asun myös jatkossa maassa, joka soveltuu parhaiten senhetkiseen elämäntilanteeseeni sulkematta mitään vaihtoehtoja pois. Mutta olen suomalainen ja tulen aina olemaan suomalainen.

 

Mikä houkutteli lähtemään maailmalle?

Muutimme Prahaan 2008, koska tärkeimmät yhteistyökumppanini ja tavoitteeni olivat Keski-Euroopassa. Mielestäni sellaista liiketoimintaa ei voi vakavasti ja menestyksellisesti johtaa pääkonttorista. Lisäksi työskentelin jo aikaisemmin Englannissa, mistä oli jäänyt positiivinen kokemus.

 

Onko työ vastannut odotuksiasi?

Nykyinen työni on vastannut täysin odotuksiani. Olin pitkään unelmoinut yrittäjyydestä. Nyt saan tehdä omat päätökseni ilman suurissa organisaatioissa esiintyvää politikointia ja oman edun tavoittelua. Parasta on se, että voin aamulla katsoa peiliin ja todeta: ”Sinä olet vastuussa tavoitteiden saavuttamisesta!”

 

Mikä on mielestäsi parasta ulkomailla työskentelyssä? Entä haastavinta?

Parasta ulkomailla työskentelyssä on erilaiset ihmiset, kielet, tavat ja kulttuurit sekä niiden yhdistäminen yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Maailmassa ei ole täydellistä maata tai ihmistä, mutta jokaisessa on jotakin hyvää. Pyrin oppimaan joka päivä jotakin uutta. Joskus haasteita aiheuttaa paikallinen byrokratia, varsinkin jos ei osaa kieltä. Mutta haasteet on tehty voitettaviksi. Kussakin maassa maan tavalla. En asu Prahassa ansaitakseni paremmin kuin Suomessa, mutta taloudellinen menestys on tietysti yksi onnistumisen mittari. Monessa maassa paikallinen palkkataso on selvästi suomalaista alhaisempi.

 

Mitä ulkomaille muutto vaati?

Tsekin tasavaltaan muutto on nykyisin helppoa ja yksinkertaista, mutta jos haluaa rekisteröityä tai omistaa jotakin paikallisesti, edessä on monet jonotukset, todistusten hankkimiset, lomakkeiden täyttämiset ja notaarin vahvistukset. 

 

Miten asut, toimiiko arki? 

Perheeseeni kuuluvat vaimoni Hannele, neljä lasta ja Australian Labradoodle -koira. Asumme 1800-luvun lopulla rakennetussa kerrostalossa Prahan keskustassa. Praha on yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Sen keskusta on hyvin kompakti ja paras mahdollinen paikka asua. Joka päivä riittää uutta nähtävää ja koettavaa. Kaikki on saavutettavissa kävelemällä. Koti on siellä, missä ovat perhe ja omat tavarat!

 

Minkälaisia eroja suomalaiseen työkulttuuriin olet huomannut?

Tsekkiläinen työkulttuuri on muodollisempaa ja jäykempää kuin Suomessa. Ihmisiä teititellään, herroitellaan ja esimiehen käskyjä noudatetaan varsin kirjaimellisesti. Joskus tuntuu siltä, ettei kehenkään luoteta, vaan asiat kontrolloidaan moneen kertaan. Itse olen pyrkinyt edistämään pohjoismaista työkulttuuria: kohtele ihmisiä, kuten haluasit itse tulla kohdelluksi.

 

Miten vietät vapaa-aikasi?

Ulkoilen koiramme kanssa Prahan puistoissa tai lenkkeilen vanhassa kaupungissa. Mahdollisuuksien mukaan matkustamme perheen kanssa Keski-Euroopassa, esimerkiksi Alpeille kestää autolla noin neljä tuntia. Kesäisin vietämme noin 1–2 kuukautta mökillä Itä-Suomessa.

 

Mitä vinkkejä antaisit tekniikan akateemiselle, joka haaveilee työskentelystä ulkomailla?

Ei kannata odotella. Parasta on lähteä rohkeasti ja aktiivisesti kartoittamaan vaihtoehtoja. Suomalaisia arvostetaan ulkomailla, ja mielenkiintoisia työmahdollisuuksia varmasti löytyy. Elämä on uhkapeli, josta kukaan ei vielä koskaan ole selvinnyt hengissä!