YTN vaatii aitoja neuvotteluja

|
Uutinen
Kuuntele

Ylemmät toimihenkilöt YTN on valmis neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta. Neuvottelutilanteen pitää kuitenkin olla aito.

– Palkansaajilta vaaditaan jälleen vastuunkantoa. Neuvottelut eivät saa olla kiristystä. Tulevan pääministerin esiintyminen ei tässä suhteessa ole ollut rohkaiseva. Hän laittoi palkansaajia selkä seinää vasten, sanoo puheenjohtaja Pertti Porokari.

Tulevan hallituksen esitys palkkojen alentamisesta on epätasapainoinen lähtökohta neuvotteluille. YTN:n mielestä on kuitenkin hyvä, että hallitus haluaa neuvotella järjestöjen kanssa ja jatkaa menestyksekästä kolmikantaista sopimista.

Kyse on palkkojen alentamisesta

Juha Sipilän johtama hallitus esittää työmarkkinajärjestöille heinäkuun loppuun mennessä yhteiskuntasopimusta, jonka tavoite on alentaa yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla. Keinoksi on mainittu ennen kaikkea työajan pidennys. Käytännössä kyse on palkkojen alentamisesta. Esitys ei lisää tuottavuutta, vaan todennäköisesti johtaa samansuuruisiin henkilöstövähennyksiin.

YTN ei usko, että suomalaisten tuotteiden kilpailukyky tällä paranee tilanteessa, jossa kustannuksemme ovat alemmat kuin keskeisten kilpailijamaiden.

– Keskittyminen tähän estää todellisista asioista, kuten toimivasta ylempien toimihenkilöiden työajanseurannasta, neuvottelemisen, YTN pelkää.

– Suomella on puutetta osaamiskilpailukyvystä ja investoinneista. Toimet pitää suunnata näiden lisäksi investointeihin, YTN korostaa.

Veronkevennykset kaikkiin tuloluokkiin

Hallituksen yhteiskuntasopimuksesta vastineeksi tarjoamien veronalennusten tulee kohdistua tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin. Vain pieni- ja keskituloisille suunnatut veronkevennykset eivät YTN:lle käy. Suomalaisten keskipalkka on noin 3 200 euroa kuukaudessa.

– Myös ylempien toimihenkilöiden pitää saada osansa parantuvasta ostovoimasta, YTN vaatii.

YTN ei hyväksy hallituksen kaavailemia koulutusleikkauksia.

– Se on leikkaamista osaamisesta ja tulevaisuuden kasvusta. Niistä on syytä luopua riippumatta yhteiskuntasopimuksen kohtalosta.