Teksti: Samuli Shintami/Heltti
Stressin säätelyyn ja palautumiseen on monta hyvää keinoa. On hyvä varata aikaa lepäämiseen, rentoutumiseen, omaehtoiseen tekemiseen, oppimiseen, yhdessäoloon, merkitykselliseen tekemiseen ja pyrkiä irrottautumaan velvollisuuksista. Lisäksi on eräs arvokas keino, jonka voi ottaa helposti mukaan jokapäiväiseen arkeen – nimittäin tauottaminen.
Tauottaminen on aliarvioitu, mutta erittäin tehokas keino päivän kuormituksen laskemiseen ja keskittymisen parantamiseen. Erityisesti kiireisinä meidän voi olla vaikea ottaa taukojen tärkeys tosissaan. Testaa tämän artikkelin avulla osaatko pitää laadukkaita taukoja – vai oletko näennäisten taukojen ansassa, jotka lopulta vain kuormittavat sinua enemmän.
Pohdi arkeasi, toimitko näin:
- Koet kiireisinä päivinä vain hukkaavasi aikaa, jos pidät taukoja. Ohitat tauot ja paahdat kahta kovemmin, nopeammin ja enemmän.
- Kun vihdoin pidät tauon, menet avaamaan uutissivuston ja luet päivän uutisotsikot. Ehkä menet sohvalle pitkäkseen ja selaat somea? Pidemmällä tauolla pelaat tai katselet hetken Netflixiä.
Entä tunnistatko nämä fiilikset?
- Olet varmaan huomannut, että jos et pidä taukoja, huomaat joko keskittymisen karkaavan ja otat huomaamattasi puhelimen käteesi, avaat uuden ikkunan tai vaikka tuijotat näyttöä. Sitten harmittelet, että aikaa meni hukkaan, mutta olosi ei ole kuitenkaan levännyt.
- Vaihtoehtoisesti, kun et saa enää tehtävää edistettyä, vaihdatkin toiseen hommaan. Avaat toisen tehtävän, selaat sähköpostit, pikaviestimet tai muuta työhön liittyvää ja piristyt näin hiukan. Kuitenkin aiempi homma jäi kesken, teit kontekstivaihdoksen, aloitit multitaskaamisen ja useampi henkinen välilehti aukesi.
Molemmissa esimerkeissä paljon aikaa ja energia meni hukkaan, kun pidit aivojen näkökulmasta laaduttoman tauon ja hypit asiasta toiseen. Päivän päätteeksi olet ylikierroksilla ja rauhoittuminen on vaikeaa.
Erityisesti kiireisinä päivinä voi olla vaikea ottaa taukojen tärkeys tosissaan, vaikka tauottamalla tulisimme luultavimmin lisäämään tehokkuuttamme ja toimimaan kestävämmin.
Haaste: Kokeile säännöllistä, aivoystävällistä tauottamista kolmen viikon ajan
Se, mikä voi tuntua hyvältä tavalta tauottaa, on aivojesi mielestä huonoin mahdollinen tapa. Jos näennäisen palautumisen sijaan olisitkin pitänyt aivoille fiksun tauon, olisit voinut laskea stressitasojasi ja irrottautua hetkeksi töistä. Tehdä jotain, joka on aivoillesi hyvin erilaista kuin työsi – venytellä tai liikkua, mennä pitkäksesi, käydä ulkona, tehdä käsitöitä, piirtää tai vaikka hoitaa tiskit.
Kokeile seuraavaa yksinkertaista tauotusta kolmen viikon ajan joka päivä. Siinä ajassa jo huomaat, että miten tauot sinuun vaikuttavat ja minkälainen tauotus sinulle sopii.
- Aikatauluta kerran tunnissa kymmenen minuutin tauko, jolloin jätät työpisteesi ja annat aivojesi tuulettua.
- Jätä ruudut pois tauoista. Niiden käyttö ei anna aivojesi levätä.
- Ota tauotussovellus tai herätykset käyttöön, jotta muistat tauottaa säännöllisesti.