38 prosenttia korkeakoulutetuista arvioi työuupumuksen riskin olevan omassa työssä suuri tai melko suuri, kertoo Akava Worksin tuore tutkimus. Vähäiseksi riskin koki 50 prosenttia vastaajista. 12 prosentin mielestä heillä ei ollut lainkaan riskiä työuupumuksesta.
Julkisella sektorilla työskentelevien tilanne näyttää huonommalta. Heistä 48 prosenttia arvioi oman työuupumusriskinsä melko suureksi tai suureksi.
– Haitallista työkuormitusta aiheuttavat ensisijaisesti liiallinen työmäärä, kiire, häiritsevät keskeytykset ja monen asian yhtäaikainen tekeminen. Myös työnteko työajan ulkopuolella sekä työajan ja vapaa-ajan välisen rajan hämärtyminen aiheutti haitalliseksi koettua kuormittumista, toteaa tutkija Arttu Piri Akavan tiedotteessa.
Akavan puheenjohtajan Maria Löfgrenin mielestä työhyvinvoinnin ja työkyvyn tukeminen sekä työkyvyttömyyden ennaltaehkäisy ovat erittäin tärkeitä taloudellisesti ja inhimillisesti.
– Tämä on vuositasolla miljardiluokan kysymys, joka vaikuttaa julkiseen talouteen, työllisyyteen, tuottavuuteen, verokertymään ja työeläkejärjestelmään, Löfgren sanoo tiedotteessa.
– Ratkaisuesityksiimme kuuluu muun muassa työturvallisuuslain täsmentäminen ja uuden asetuksen säätäminen psykososiaalisen kuormituksen hallitsemiseksi ja henkisen työkyvyn tukemiseksi. Lisäksi ehdotamme, että työterveyspalveluissa vahvistetaan mielenterveyden palveluja ja jaksamisen tukea painottaen ennaltaehkäisyä. Esitämme, että lyhytpsykoterapia otetaan osaksi työterveyshuollon palveluja.
- Lue lisää: Työolotutkimus