Zhongyi Li ja Aino Aulanko mitalit kaulassa.
Menestyjät. Zhongyi Li sai pronssia ja Aino Aulanko hopeaa sekä Mirzakhani-erikoispalkinnon matematiikan olympialaisissa Ison-Britannian Bathissa.

Aino Aulangolle hopeaa matematiikan olympialaisista ja Zhongyi Lille pronssia – Suomen joukkue 62:nen

|
Uutinen

Suomen kuusihenkinen joukkue ylsi kahteen mitaliin matematiikan olympialaisissa Ison-Britannian Bathissa. Joukkuekilpailun voiton vei Yhdysvallat. Kiina oli toinen ja Etelä-Korea kolmas.

Suomen kuusihenkinen joukkue ylsi kahteen mitaliin matematiikan olympialaisissa Ison-Britannian Bathissa. 19-vuotias kisakonkari Aino Aulanko sai hopeaa ja vasta 16-vuotias Zhongyi Li pronssia.

Matematiikkaolympialaisissa mitalit jaetaan siten, että kaikki tietyn pistemäärän ylittäneet saavat pronssia, vielä korkeamman rajan ylittäneet hopeaa ja lähimmäs maksimia päässeet kultaa.

Vielä kisan aikana Aulanko arveli roikkuvansa hopeassa täpärästi tai jäävänsä hiukan sen alapuolelle. Raja ylittyi kuitenkin kirkkaasti.

Lisäksi Aulangolle ojennettiin Mirzakhani-erikoispalkinto, joka myönnetään kunkin maanosan parhaalle naiskilpailijalle. Erikoispalkintoa on jaettu vuodesta 2017, ja sen tarkoitus on innostaa tyttöjä mukaan olympialaisiin. Tyttöjen osuus kisan osanottajista on tähän mennessä ollut noin kymmenen prosenttia.

Matematiikkaolympialaisissa myönnetään myös kunniamainintoja. Suomen joukkueesta sellaisen saivat Albert Henriksson, Artur Nador ja Siiri Roschier.

Suomen joukkue keskikastiin

Vaikka matematiikkaolympialaiset on suunnattu lukio- tai collegeikäisille eli alle 20-vuotiaille, ovat tehtävät ammattilaistasoa eli niiden ratkaiseminen vaatii paljon syvällisempää osaamista kuin mitä esimerkiksi suomalaisessa lukiossa edellytetään. Kilpailijat harjoittelevat yleensä useita vuosia erilaisilla harjoitusleireillä ja valmennuksessa. Aulanko treenasi tänä kesänä muun muassa Pekingissä.

Joukkuekilpailun voiton vei Yhdysvallat. Kiina oli toinen ja Etelä-Korea kolmas. Tulos ei kuulosta poikkeukselliselta. Alkuviikosta Iso-Britannian Bathissa päättynyt mittelö oli järjestyksessä 65:s, ja huippusijoilla nähdään yleisimmin juuri Kiina, Kauko-Idän maita, USA, Venäjä tai Ranska.

Suomi pinnistää useimmiten keskikastiin tai hiukan sen alle, yleensä samaan luokkaan muiden Pohjoismaiden kanssa. Tänä vuonna irtosi 62. sija, mikä tarkoittaa parin pykälän parannusta edellisiin olympialaisiin. Kisaan osallistui 108 maata, joten saavutus ei ole huono.

Suomen menestys matemaattisissa tieteissä ei jää tältä kesältä pelkästään olympialaisten varaan. Helsingin yliopiston matematiikan professori emeritus Antti Kupiaiselle myönnettiin heinäkuun alussa kansainvälinen Henri Poincare -palkinto ansioista matemaattisessa fysiikassa.

Avainsanat: