Akava haastaa yliopistot ottamaan vastuuta henkilöstöstään
Suomen yliopistot ovat vähentäneet yt-neuvotteluissa lyhyessä ajassa henkilöstöään rajusti. Helsingin yliopisto ilmoitti tänään vähentävänä henkilöstöään 980:llä.
– Emme ole nähneet ministereitä lupaamassa yliopistokaupungeille äkillisen rakennemuutoksen tukea tai muutosturvaa irtisanotuille. Ikään kuin yliopistoilla ja niiden henkilöstöllä ei olisi mitään tekemistä Suomen tulevaisuuden ja kilpailukyvyn kanssa, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.
Yliopistojen henkilöstön määrä on lähtenyt selvään laskusuuntaan vuodesta 2013 alkaen, eikä vähennyksille näy loppua.
Tekniikan alan yliopistoista viime viikolla Aalto-yliopisto ilmoitti yli 300 henkilön vähentämisestä. Tampereen teknillinen yliopisto ilmoitti puolestaan käynnistävänsä yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa sadan henkilön kohdalla irtisanomiseen, töiden vähentämiseen tai niiden muuttumiseen.
Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta on vähennetty jo 13 prosenttia henkilöstöstä.
Poukkoileva politiikka ei helpota uudistamista
Yliopistoissa on jo vuosia tehty erilaisia uudistuksia. Laitoksia ja hallintoa on järjestelty uudelleen ja virkoja jätetty täyttämättä. Poliitikkojen puheissa toistuvat kuitenkin yhä lähinnä vaatimukset uudistamisesta, kilpailukyvystä, vaikuttavuudesta ja tehokkuudesta.
– Uusi tieto ja osaaminen ovat tuotekehityksen polttoainetta. Ilman niitä uusien, kansainvälisesti kilpailukykyisten tuotteiden tai palveluiden kehittäminen ei onnistu. Jos näivetämme yliopistot, ihmettelemme kohta, missä ovat uudet osaajat, ideat ja vientitulot, totesi TEKin toiminnanjohtaja Heikki Kauppi viime viikolla.
Akavan asiantuntija Ida Mielityinen huomauttaa, että rakenteiden uudistaminen on vaikeaa, jos yliopistoilta puuttuu työrauha ja valtiolta pitkän linjan näkemys koko koulutusketjun uudistamisesta sekä uudistusten vaikutusten arvioinnista.
– Uudistumista ei yhtään helpota se, että henkilöstö on jo äärimmäisen kuormittunutta, Mielityinen sanoo.
Irtisanottavista huolehdittava
Akava haastaa myös yliopistot ottamaan vastuuta irtisanottavistaan tarjoamalla heille työllistymisvalmennusta. Lisäksi asiantuntijoiden kannattaa kartoittaa omaa osaamistaan ja työllistymisvaihtoehtojaa muun muassa ammattiliittojen uravalmennuksen avulla.
TEK tukee jäseniään uran eri vaiheissa. Asiantuntijamme antavat myös henkilökohtaista ura- ja työnhakuvalmennusta.
Yrityksiä Akava muistuttaa siitä, että yliopistoista vapautuu valtava määrä osaavaa henkilökuntaa.
– Kenenkään otsassa ei lue yliopisto. Jokaisella korkeakoulun työntekijällä on valtavasti sellaista osaamista, jolla on käyttöä myös yliopiston ulkopuolella. He ovat erittäin potentiaalisia osaavia työntekijöitä ja uuden luojia, mahdollisesti myös itsensä ja muiden työllistäjiä, Mielityinen vinkkaa.
Lue myös uutiset:
- TEK: TTY:n yt-neuvottelut seurausta valtion rankoista säästöistä
- TEK: Yliopistojen yt-kierre on merkki hallituksen näköalattomuudesta
- Akavalainen-verkkolehti: Yliopistosta irtisanottu: oivalla osaamisesi
TEK auttaa muutostilanteissa |
---|
TEK auttaa ja tukee jäseniään muutostilanteessa. Hyödynnä TEKin palveluja:
Lue lisää >>
Tutustu myös Protomo-hankkeeseen www.protomo.fi.
Lue lisää >> |