Muistutus. Suomi ei ole jotenkin automaattisesti houkutteleva maa korkeakoulutetuille asiantuntijoille tulla tänne asumaan ja työskentelemään, sanoo TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki.

Akava: Kyllä maahanmuuttajille, ei ikäsyrjinnälle

|
Uutinen

Jokaiselle Suomessa korkeakoulututkinnon suorittaneelle on myönnettävä automaattisesti pysyvä oleskelulupa, vaatii Akava budjettiriihikannanotossaan. TEKin työmarkkinajohtajan Teemu Hankamäen mukaan on varmistettava, että mahdollisimman moni Suomeen opiskelemaan tullut ja täällä tutkinnon suorittanut jää maahaan.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan mielestä maahanmuuttopolitiikkaan tarvitaan uusi ote, sillä osaajapula uhkaa jarruttaa kasvun mahdollisuuksia monilla aloilla ja alueilla.

– Viimeaikaiset tiedot ovat tuoneet esiin tekniikan alalla työskentelevien kansainvälisten osaajien huolen Suomen kiristyvästä politiikasta työperäisessäkin maahanmuutossa ja kielteisestä asenneilmapiiristä. Jotta emme sahaa omaa oksaamme talouskasvun mahdollistamisessa, politiikkaa työperäisessä maahanmuutossa pitää muuttaa. Hallitusohjelman linjauksia täytyy mielestämme arvioida uudelleen erityisesti osaavan työvoiman saatavuuden lisäämiseksi ja perua toimia, jotka uhkaavat heikentää talouskasvun edellytyksiä. Katsomme Akavassa, että työvoiman saatavuusharkinnasta pitää luopua, Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren sanoo tiedotteessa.

TEKin työmarkkinajohtajan Teemu Hankamäen mukaan onkin aivan oleellista varmistaa, että mahdollisimman moni Suomeen opiskelemaan tullut ja täällä tutkinnon suorittanut myös jää maahaan.

– On virhe kuvitella, että Suomi olisi jotenkin automaattisesti houkutteleva maa korkeakoulutetuille asiantuntijoille tulla tänne asumaan ja työskentelemään, Teemu Hankamäki sanoo. 

Työmarkkina on edelleen valitettavasti jonkin verran kapeampi heille, joilla ei ole edes jonkinmoista kotimaisten kielten taitoa.
- Teemu Hankamäki

Akava lausuu budjettiriihikannanotossaan, että jokaiselle Suomessa korkeakoulututkinnon suorittaneelle myönnetään automaattisesti pysyvä oleskelulupa.

Lisäksi kotimaisten kielten opiskelua tulee lisätä kaikissa korkeakoulututkinnoissa ja samalla huolehtia, että toimintaan osoitetaan riittävät resurssit.

– Työmarkkina on edelleen valitettavasti jonkin verran kapeampi heille, joilla ei ole edes jonkinmoista kotimaisten kielten taitoa. Näin on laita varsinkin julkisen sektorin työpaikkojen suhteen, Hankamäki muistuttaa.

Myös työelämälähtöinen kieli- ja kotoutumiskoulutus tulee aloittaa välittömästi maahantulon yhteydessä lupaprosessien käsittelyaikatauluista riippumatta. Lisäksi kotoutumista tukevat palvelut, ohjaus ja neuvonta tulee koota yhteen paikkaan.

Ei ikäsyrjinnälle

Akava pitää kannanotossaan tärkeänä myös, että ikäsyrjintä kitketään työelämästä.

Akavan mukaan ikäsyrjintää voidaan vähentää muuttamalla asenteita kaikilla yhteiskunnan sektoreilla ja kehittämällä helposti saavutettavia oikeussuojakeinoja, kuten antamalla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle oikeus määrätä hyvitystä.

Työnhakijoille on taattava oikeus saada selvitys valintapäätöksen perusteista.

Tekniikan akateemiset TEK kuuluu Akavaan ja on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto.

Jutun kuva vaihdettu ja kuvatekstiä muokattu 5.9.2024.

Avainsanat: