Hjallis Harkimo on tekemässä lakialoitetta ammattiliittojen taloustietojen julkisuudesta, ja nostaa asiaa innokkaasti esiin eri medioissa.
Hankkeessa ei kai sinänsä ole vikaa. Ainakaan TEKille se ei toisi mitään muutosta nykyiseen toimintamalliin. Pyytäisin Hjallista kuitenkin perehtymään sen verran asiaan, että ei niputtaisi kaikkia ammattiliittoja yhteen.
Useimmat merkittävät liitot julkaisevat varsin perusteelliset tilinpäätöstiedot verkkosivuillaan, jos vain viitsii käydä katsomassa. Tällaisia ovat vaikkapa Metalliliitto, Rakennusliitto, Paperiliitto, Suomen Ekonomit ja oma liittoni, diplomi-insinöörejä ja muita tekniikan alan yliopistokoulutettuja edustava Tekniikan akateemiset TEK.
Tilinpäätöksestämme näkee myös hyvin tarkkaan, mihin rahat käytetään. Ainakin me teemme myös joka vuosi veroilmoituksen, emmekä varmasi ole ainoa ammattijärjestö, joka niin tekee.
Toinen, asiaan enemmän tai vähemmän etäisesti liittyvä juttu on, että pörssiyrityksiä lukuun ottamatta useimpien yritysten taloustiedot ovat hyvin hankalasti yleisön saatavilla. Esimerkiksi erään helsinkiläisen jäähalliyhtiön tilinpäätöstietoja ei ainakaan minun hakukonetaidoillani löytynyt.
Tällä asialla on merkitystä yksityiselle kansalaiselle esimerkiksi silloin, kun teettää vaikkapa kotiremontin. Silloin olisi kiva, kun voisi jostakin yksityishenkilöiden saatavilla olevasta rekisteristä tarkistaa, että firmalla ei ole esimerkiksi maksamattomia veroja tai peräti palkkoja.
Minusta on hyvin ikävää, että eräät kokoomuslaiset poliitikot ovat ottaneet ammattiliittojen summaarisen mollaamisen poliittiseksi keppihevosekseen. Ammattiliitoilla on arvioni mukaan ainakin 300.000 kokoomusta äänestävää jäsentä.
Meidän perustoiminta-ajatuksemme on olla palkansaajan puolella työsuhdetta koskevissa kysymyksissä. Jos liittoja ei ole, sitä hommaa ei hoida kukaan. Sekö on näiden poliitikkojen pyrkimys?