
”Avaruus on kiehtonut minua aina. Lukiossa opiskelin luonnontieteitä ja fysiikkaa. Välivuosien jälkeen hain Turun yliopistoon opiskelemaan fysiikkaa. Pääsin kuuntelemaan esitystä suomalaisista nanosatelliiteista ja kiinnostuin avaruustekniikasta.
Kanditutkinnon jälkeen ajattelin hakea kansainväliseen SpaceMaster-ohjelmaan, mutta avaruusfysiikkakin oli kiinnostavaa ja opintoni etenivät vauhdilla. Sain puristettua maisteriopinnot kolmeen vuoteen, sivuaineena opiskelin astrobiologiaa. Sitten muutin Ruotsin Kiirunaan opiskelemaan avaruustekniikkaa.
Luulajan teknillisen yliopiston avaruuskampus oli aika erityinen ja pieni paikka, kaukana kaikesta. Se oli ihan omanlaisensa opiskelijakupla.
Kiirunassa kiinnostuin järjestötoiminnasta. Space Generation Advisory Council (SGAC) on maailmanlaajuinen järjestö ja verkosto avaruusalan opiskelijoille ja nuorille ammattilaisille.
Sen tarkoituksena on saada nuorten ääntä kuuluviin YK:n toimielimissä, teollisuudessa, alan yrityksissä ja yliopistoissa, sekä järjestää erilaisia projektityöryhmiä ja mahdollisuuksia nuorten urakehitykseen.
Suomessa ei aiemmin ollut järjestön toimintaa, joten minä ja kollegani Tiia Tikkala haimme Suomen yhteyshenkilöiksi ja sain SGAC:n Euroopan osastolta European Space Leader Awardin. Viime vuonna palkittiin neljä ihmistä.
Palkitsemiseen varmasti vaikutti sekä työni avaruussektorilla että järjestön toiminnan käynnistäminen Suomessa.
Työskentelen ASRO – Aboa Space Research Oy:ssä tuotepäällikkönä. Käytännössä olen vastuussa uuden avaruusmikroskoopin kehityksestä ja kaikkeen siihen liittyvästä. Kyseessä on vähän puhelinta pienikokoisempi mikroskooppi, jolla voidaan kuvantaa soluja avaruudessa.
Normaalisti ongelmana astrobiologiassa on se, että tutkimukseen tarvittavat laitteet ovat isoja.
Tähän asti on ollut mahdollista viedä soluja avaruuteen ja tuoda niitä maahan. On saatu ikään kuin alkupisteen ja loppupisteen tilanne, mutta emme tiedä, mitä siinä välillä reaaliaikaisesti avaruudessa tapahtuu.
Astrobiologia on poikkitieteellinen tieteenala, joka tutkii elämän levinneisyyttä avaruudessa. Yksi käyttömahdollisuus tälle kehittämällemme mikroskoopille voisi olla tutkia, voiko Marsissa olla elämää.”

Vastuussa. Kiira Tiensuu työskentelee ASRO – Aboa Space Research Oy:ssä tuotepäällikkönä. Hänen vastuullaan on uuden avaruusmikroskoopin kehitys.
Kiira Tiensuu
- Syntynyt. 1995 Joensuussa
- Ammatti. Tuotepäällikkö ASRO – Aboa Space Research Oy:ssä
- Koulutus. Avaruusfysiikan maisteri ja avaruustekniikan maisteri
Saavutus, josta olet ylpeä?
Olen tehnyt kaksi tutkintoa, jotka ovat avanneet paljon mahdollisuuksia ja joissa tiede ja tekniikka ovat kohdanneet.
Minkä ongelman haluaisit ratkaista?
Olen työssäni vastuussa mikroskoopin kehittämisestä, jota voitaisiin käyttää biologiseen tutkimukseen avaruudessa. Sillä voitaisiin tutkia esimerkiksi, miten avaruusympäristö vaikuttaa ihmiseen tai elämän mahdollisuuksiin avaruudessa.
Miksi kiinnostuit tekniikan alasta?
Ennen kuin kiinnostuin tekniikasta, olin kiinnostunut avaruudesta. Fysiikan opintojen myötä tutustuin avaruustekniikkaan ja tajusin, että tällaistakin voi opiskella.