![Opiskelijoita keskustelemassa rimaseinän edessä](/sites/default/files/styles/other_pages_image_tablet/public/2025-02/83ab656f-05cd-482a-b4ea-8516e23a5afa.webp?h=4cd282dc&itok=wcxIx3Mz)
Vuosikymmenten ajan polku tekniikan alan opinnoista valmistumiseen ja työelämään on ollut toimiva.
Tuo polku on alkanut opinnoista. Matematiikka, fysiikka ja oman tekniikan alan opinnot ovat rakentaneet vahvan perustan käytännön tekemiselle. Kesätöissä opiskelijat ovat päässeet kerryttämään käytännön osaamistaan sekä työelämätaitojaan, mikä taas on auttanut heitä löytämään diplomityöpaikan sekä lopulta valmistumisen jälkeisen työpaikan. Vahva opiskelijakulttuuri on kasvattanut opiskelijoita heidän vapaa-ajallaan, tarjonnut verkostoitumismahdollisuuksia sekä kokemuksia, jotka ovat muovanneet heidän ammatillista tulevaisuuttaan.
Taloudelliseen tilanteeseen sekä työllistymiseen liittyvät huolet uhkaavat tämän järjestelmän toimivuutta. TEKin opiskelijatutkimuksen mukaan 20 prosenttia suomalaisista opiskelijoista on erittäin huolestuneita taloudellisesta toimeentulostaan lähitulevaisuudessa. Opiskelijatutkimus lähetetään kaikille TEKin opiskelijajäsenille toisesta opiskeluvuodesta eteenpäin.
![Kuvio 1](/sites/default/files/styles/scaled_s/public/2025-02/nayttokuva_2025-2-10_kello_19.04.09.png?itok=ZclrHhG2)
Opiskelijoita huolettaa erityisesti opintotukijärjestelmän riittävyys. Tilannetta pahentaa se, että opiskelijat eivät välttämättä saa kesätyötä omalta alaltaan. Tämä on yhä suurempi huolenaihe vaikeassa työmarkkinatilanteessa.
Taloudellinen huoli vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin, kuten esimerkiksi opiskelijoiden jaksamiseen ja mielenterveyteen. Nämä vaikutukset kertautuvat, kun heikentynyt jaksaminen vähentää mahdollisuuksia osallistua opiskelijatoimintaan. Ei riitä, että opiskelijoita neuvotaan hankkimaan töitä taloudellisen tilanteen helpottamiseksi, sillä töitä ei yksinkertaisesti ole saatavilla.
Tämä tilanne ei valitettavasti tule helpottumaan tulevaisuudessakaan, mikäli opiskelijat eivät pysty työskentelemään ja innovoimaan uutta opintojensa aikana. Innovaatiot alkavat usein kiltahuoneissa kahvikuppien äärellä käydyistä keskusteluista. Mikäli opiskelijat painivat taloudellisten huolien kanssa, he eivät välttämättä pysty käyttämään aikaansa verkostoitumiseen. Tämän seurauksena menetämme arvokkaan panoksen Suomen tulevaisuuden kasvun rakentamisessa.
Kansainvälisten opiskelijoiden huoli on vielä syvempää
Kansainvälisillä opiskelijoilla on vielä enemmän huolta tulevaisuudestaan. EU/ETA-maista tulevista opiskelijoista 29 prosenttia ja EU/ETA-maiden ulkopuolisista maista tulevista opiskelijoista 47 prosenttia ovat huolestuneita taloudellisesta toimeentulostaan lähitulevaisuudessa. Saaduista vastauksista selviää, että opiskelijat pelkäävät, etteivät saa töitä Suomesta valmistumisensa jälkeen.
![Kuvio 2](/sites/default/files/styles/scaled_s/public/2025-02/nayttokuva_2025-2-10_kello_19.04.23.png?itok=m6TP8jgK)
Samoin kuin suomalaisillakin opiskelijoilla, kesätyöt ei ainoastaan tuo rahaa kattamaan elämiskustannuksia, vaan niiden myötä opiskelijat saavat jalkansa suomalaisten yritysten ovien väliin. Ilman kesätyötä diplomityöpaikan tai valmistumisen jälkeisen työpaikan saaminen on entistä vaikeampaa. Tämä linkittyy myös hyvinvointiin. Kun kansainväliset opiskelijat joutuvat huolehtimaan taloudellisesta toimeentulostaan, he eivät välttämättä pysty luomaan sellaista yhteyttä Suomeen, joka saisi heidät jäämään.
Onkin tärkeää, että opiskelijoille on tarjolla mahdollisuuksia kartuttaa osaamistaan työelämästä kesäharjoitteluissa opintojen aikana. Kannustamme työnantajia osallistumaan matalalla kynnyksellä yliopistojen rekrytointitapahtumiin ja kohtaamaan opiskelijoita. Yhteistyö opiskelijajärjestöjen kanssa on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Tarvitsemme kaikkia osaajia, niin suomalaisia kuin kansainvälisiäkin, ratkomaan tulevaisuuden haasteita.