Energiasta puolueettomasti ja kansantajuisesti
DI Tuomas Vanhanen kirjoittaa kirjaa, jonka hän lupaa maksutta kaikkien kiinnostuneiden ulottuville.
- Liikkeellä on niin paljon vääriin tietoihin tai tietämättömyyteen perustuvaa, tunnepohjaista kommentointia energia-asioista, että ajattelin jotenkin yrittää kohentaa keskustelun tasoa. Niinpä minä avasin energiapolitiikkaan keskittyvän blogin.
- Nyt olen päättänyt kirjoittaa aiheesta yleistajuisen kirjan. Yritän kirjoittaa sen ankarasti faktoihin perustuen ja puolueettomasti.
Näin sanoo tamperelainen DI Tuomas Vanhanen, jonka energia-aiheisen omakustanteen on määrä ilmestyä talven aikana. Hän sanoo laittavansa kirjansa nettiin kaikkien luettavaksi ja jakavansa sen painettua versiota ilmaiseksi.
- Pyydän siihen myös eri tahojen asiantuntijoiden kommentteja, jotka toivon mukaan monipuolistavat omaa sanomaani entisestään. Kommentteja ovat luvanneet kirjoittaa ainakin Energiateollisuus, Elinkeinoelämän keskusliitto, Tuulivoimayhdistys sekä Lähienergialiitto.
- Tavoitteeni on antaa lukijalle mahdollisuus muodostaa oma mielipiteensä itsenäisesti.
Energia on kohtalon kysymys
Tuomas Vanhanen on opiskellut DI:ksi Tampereen teknillisessä yliopistossa pääaineenaan ympäristö- ja energiatekniikka. Laajaa kuuluisuutta hän sai kun EnergyVaasa palkkasi hänet taannoin kesätöihin "energialähettilääksi" varsin messevällä kuukausipalkalla. Nykyään Vanhanen toimii ABB:llä älykkäiden sähköverkkojen myyntitehtävissä.
- Tosin olen nyt puolen vuoden kirjankirjoittamisvapaalla. Sen mahdollistaa Tiina ja Antti Herlinin säätiön apuraha.
Vanhanen ei ole ilmastoskeptikko vaan hän sanoo luottavansa maailman ilmastotieteilijöiden arvioon siitä, että ilmasto lämpenee - ja nimen omaan ihmisen toiminnan tuloksena.
- Suomi ostaa ulkomailta öljyä ja hiiltä. Niiden sijaan olisi suosittava kotimaisia energialähteitä sekä säästettävä energiaa, kuuluu hänen ilmastopoliittinen ohjelmansa.
Rohkeutta energiapolitiikkaan
Vanhasen mielestä Suomen olisi energiapolitiikassaan oltava nykyistä rohkeampi.
- On oltava mukana eturivissä kun luodaan uutta, puhdasta teknologiaa. Se on tulevaisuuden suunta. Meillä on Nokian peruja paljon pätevää IT-väkeä, joten älykkäät energiaratkaisut ovat ulottuvillamme. Niihin olisi Suomessa nyt panostettava.
- Hiilestä on asteittain luovuttava. Ja kun ihmisillä on usein vaistomainen tapa vastustaa kaikkea uutta, on julkisen vallan pyrittävä omilla toimillaan lisäämään tietoisuutta päästöttömistä energiamuodoista kuten ydinvoimasta ja tuulienergiasta. Vesivoimaa ei kannata purkaa, puuta ja biomassaa on syytä järkevissä määrin polttaa ja aurinkoenergiaakin on otettava talteen, vaikka täällä pohjoisessa siihen onkin rajalliset mahdollisuudet.
Entä Tuomas Vanhasen oma energiapolitiikka? Kuuluuko siihen myös ydinvoiman käytön mahdollisuus?
- Tunnepohjalta suosisin jotain muuta kuin ydinvoimaa. Nykyisiä laitoksia ei kuitenkaan pidä ajaa alas, kun tärkeintä on päästöjen vähentäminen, Vanhanen muotoilee linjansa.
- Verrattuna vaikkapa hiilen polttamiseen ydinenergia aiheuttaa hyvin vähän kuolemantapauksia tai terveyshaittoja. Tärkeintä on nyt päästöjen vähentäminen.
Ei poliittisia kantoja
Entä paljon kiistelty Hanhikiven ydinvoimala, johon liittyy myös poliittinen, jopa ulkopoliittinen, näkökulma?
- Pysyttelisin mielelläni teknologiassa, sillä en ole ulkopolitiikan asiantuntija.
Vanhanen ei haluaisi ostaa usein toistettua väitettä, jonka mukaan tuulivoiman yleistyminen on "pilannut sähkömarkkinat" pudottamalla sähkön hintaa. Ne olisivat hänen mukaansa "pilalla", vaikka tuulivoimalta otettaisiin tuet pois.
Iloissaan Vanhanen on siitä, että yksityinen kansalainen voi nykyään omilla ratkaisuillaan vaikuttaa energiapolitiikkaan.
- Kun ennen vain ostettiin sähköyhtiöltä energiaa, niin nyt voidaan rakentaa omaan kiinteistöön aurinkopaneeleita, asentaa lämpöpumppuja tai maalämpöjärjestelmiä, siirtyä sähköauton käyttäjäksi... Periaatteessa olisi mahdollista, että kylä rakentaisi itselleen tuulivoimaa joukkorahoituksella.