Kun Manu Kiiskilä nouti palkintonsa EUCYS-kilpailun lavalta, hänestä tuntui, että hänen kova työnsä sai tunnustuksen.
– Minusta tuntui, että tekemäni työ sai tunnustusta, ja se motivoi minua työskentelemään kovemmin myös tulevaisuudessa, hän kertoo sähköpostitse kilpailun jälkeen.
Kiiskilän palkinto on erikoispalkinto, matka Euroopan eteläisen observatorion (ESO) päämajaan Saksaan enintään viikoksi.
Kolmatta vuotta Tampereen lyseon lukiossa opiskeleva Kiiskilä tutki työssään voisiko konenäköä kouluttaa pienemmällä datamäärällä kuin mitä tällä hetkellä yleisimmin käytetään. Tämä tekisi konenäöstä tehokkaamman ja skaalautuvamman. Työn otsikko on “Evolving Deep Architectures: A New Blend of CNNs and Transformers Without Pre-Training Dependencies”.
Tutustu Manu Kiiskilän työhön tarkemmin.
Kiiskilä kertoo, että kilpailun tuomariston kiinnostavin kysymys koski tutkimusresursseja. Kysymys kuului: Jos sinulla olisi rajattomasti resursseja ja aikaa, miten rakentaisit tämän projektin täysin uudelleen?
– Kysymys oli hyvin mielenkiintoinen, sillä se sai minut miettimään, miten olisin voinut laajentaa projektiani teoreettisesti ja millä tavoin se oli puutteellinen, Kiiskilä kertoo.
143 nuorta koolla
Puolan Katowicessa 9.–14.9. järjestetty EUCYS-kilpailu oli järjestyksessään 35. Kilpailuun osallistui 143 nuorta, iältään 14–20 vuotta. Kilpailijat olivat kotoisin 37 eri maasta.
Suomea edustivat Kiiskilän lisäksi Kalle Wesanko ja Zhiyuan Liu työllään ”Emulation of humanlike behaviour in chess: An optimization of an MTD-f search based chess engine”. Työ käsitteli inhimillistä shakkikonetta. Työn tekemiseen oli osallistunut myös Matias Manninen.
Lue lisää heidän työstään EUCYS-kilpailun sivuilta.
Suomen edustajat valikoituivat EUCYS-kilpailuun kotimaisesta tiedekilpailusta Tutki-Kokeile-Kehitä. Kilpailun järjestivät viime keväänä Tekniikan akateemiset TEK ja Kehittämiskeskus Opinkirjo. Ensi vuodesta alkaen Suomen edustaja valikoituu TEKin Kipinä-kilpailusta. Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailua ei enää järjestetä.
EUCYS-kilpailun tavoite on tarjota nuorille mahdollisuus kilpailla toistensa kanssa kansainvälisellä tasolla ja rohkaista nuoria tutkimuksen, tieteen ja teknologian pariin.
– EUCYS 2024 oli hieno kokemus, jonka tulen muistamaan pitkään. Kilpailuun lähtiessäni tiesin sen olevan hyvä tilaisuus tavata muita tutkijoita ja esitellä omaa projektiani, mutta en osannut odottaa, miten mielenkiintoisia ja monipuolisia projekteja siellä esiteltiin. Vaikka joka päivä satoi, ilmapiiri oli jännittävä ja energinen, Kiiskilä kuvailee kisakokemustaan.
Lue myös: Nuoret kehittivät inhimillisen shakkikoneen ja vähemmästä oppivan konenäön