Jarkko Fredriksson

Henkilöstön edustaja 2024: Jarkko Fredriksson, tuotepäällikkö Ovako Imatran terästehtaan teknisessä asiakaspalvelussa

|
Uutinen

Henkilöstön edustaja auttaa työpaikan henkilöstöä työsuhteeseen liittyvissä asioissa. Hän on myös neuvottelija sekä sopija henkilöstön ja työnantajan välillä. Tässä esittelemme yhden heistä.

1. Nimesi 

Jarkko Fredriksson

2. Mitä teet työksesi ja missä organisaatiossa?

´Toimin tuotepäällikkönä Ovako Imatran terästehtaan teknisessä asiakaspalvelussa. Neuvon ja opastan myyjiämme ja asiakkaitamme tuotteidemme ominaisuuksissa ja niiden soveltuvuudessa eri kohteisiin.

3. Mikä on henkilöstön edustajaroolisi? 

Ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö

4. Kauan olet ollut henkilöstön edustajana?

Toistakymmentä vuotta

5. Edustettavien määrä? 

47

6. Miksi ryhdyit henkilöstön edustajaksi?

Olin jonkun vuoden varaluottamushenkilönä. Sitten varsinainen luotto siirtyi johtotehtäviin ja jouduin heti varasijalta viransijaiseksi. Seuraavassa äänestyksessä valittiin varsinaiseksi kun vastaehdokasta ei ollut. Eikä ole sittemminkään ollut kun kulloinenkin edustuskausi on ollut katkolla.

7. Mitä olet saanut aikaiseksi henkilöstön edustajana?

Luottamukselliset välit niin työnantajaan kuin muihin henkilöstöryhmiin. Yrityksen menestys ja kehitys on koko henkilöstön yhteinen asia ja kaikkien on tehtävä työtä sen eteen. Hankalassakin suhdanteessa työpaikalla voi viihtyä kun ilmapiiri on avoin.

8. Mikä on henkilöstön edustajana vaikeinta?

Kaikkia ei voi miellyttää ja aina neuvotteluratkaisut ei ole kaikille mieleen. Kompromissien tekeminen esimerkiksi palkkaratkaisuissa tuntuu kurjalta kun tietää, että osalle ei ostovoima kehity parempaan suuntaan, päinvastoin. Se osuu jopa omalle kohdalle. Pelkät yleiskorotukset ei ostovoimaa ole parantaneet pitkiin aikoihin ja paikallisilla ratkaisuilla vain osalle myönnetään meriittikorotuksia.

9. Mikä on henkilöstön edustajana helpointa?

Luottamustoimen kuukausikorvauksen vastaanottaminen palkan päälle, heh. Sen eteen ei tarvitse kuin ilmoittaa työnantajalle, kuka tehtävää hoitaa. Jos ei muuta tekisi, seuraavalla kaudella saattaisi toimea kyllä hoitaa joku muu.

10. Mikä on henkilöstön edustajana parasta?

Yrityksen toimintaan syventyminen ja erilaisten henkilöiden kanssa toimiminen. Työnantajani on osa kansainvälistä konsernia ja on ollut kiehtovaa nähdä, mistä kaikesta toimintamme muodostuu. EWC-toiminta on lisäksi tutustuttanut muiden maiden luottamushenkilöihin ja olen päässyt luomaan hyviä suhteita heihin.

11. Mikä on henkilöstön edustajana pahinta?

Irtisanomiset. Ilman muuta kurjimmat tilanteet, joissa olen koskaan ollut, kun henkilölle ilmoitetaan, ettei hänellä ole organisaatiossa työtä. Jopa useamman kymmenen vuoden työura on voitu päättää yt-neuvottelun seurauksena.

12. Mitä tukea saat tai kaipaat neuvottelujärjestöltäsi?

TMT (työmarkkinatutkimus) on ihan ykköshyvä palvelu! Palkkavertailujen tekeminen tuo arvokasta tietoa ammattikunnan tilanteesta ja antaa perspektiiviä omaan ja edustettavien ansiokehitykseen. Suomessa ollaan vielä kaukana kunnollisesta palkka-avoimuudesta ja sen kulttuurin muutos vaatii vielä paljon työtä. TMT:n tuloksia odotan joka vuodenvaihteessa! Suomalainen insinööri on edullinen työnantajille. Koska palkka kehittyy kunnolla vain tehtäviä tai työnantajaa vaihtamalla, minusta työehtosopimusneuvotteluissa voisi rohkeammin viedä eteenpäin loma-ajan pidentämistä vuosilomalain minimiä paremmaksi. Kun ei ne palkkojen prosenttikorotukset edes ostovoimaa paranna, niin parannettaisiin sitten muuta elämänlaatua.

13. Kenelle suosittelet henkilöstön edustajaksi ryhtymistä?

Jos yhtään kiinnostaa yhteisten asioiden puolustaminen ja syvällisempi perehtyminen oman työnantajan ja työmarkkinoiden toimintaan, niin tässä on todella oivallinen näköalapaikka. Välttämättä ei heti tarvitse ryhtyä luottamushenkilöksi, vaan vaikka varaluottona, yritysyhdistyksen jäsenenä, jos sellainen on, tai jos luottamushenkilöllä on oma tukiryhmä. Ja tukena tähän toimeen liitoilla on paljon hyviä koulutuksia.

14. Kenelle et suosittelisi henkilöstön edustajaksi ryhtymistä?

No jos jää huomenna eläkkeelle, niin ehkei tähän kannata ryhtyä.

15. Mikä pitää kiireisenä päivällä?

Omat työt täyttää kyllä kalenterin ja työtunnit tehokkaasti. Onneksi saa käyttää työaikaa myös luottamustehtävien hoitoon.

16. Mikä valvottaa öisin?

Kurjan viheliäinen kihti jalassa saattaa herättää yöllä, mutta muuten nukun yöni hyvin. En murehdi työasioita nukkumaan mennessä.

17. Mistä työpaikoilla keskustellaan juuri nyt?

Hallituksen työmarkkinauudistukset ja poliittiset lakot on nyt esillä. Tilanne tekee hankaluutta ainakin tällaisessa vientimarkkinoilla toimivassa yrityksessä. Ulkomaisen konsernijohdon ja asiakaskunnan ymmärrys on koetuksella lakkojen osuessa kohdalle.

18. Mistä pitäisi keskustella?

Oikeudenmukaisuudesta ja tasapuolisuudesta työpaikoilla. Pitäisi parantaa valmiuksia kohdata ja perehdyttää erilaisista taustoista ja kulttuureista olevia ihmisiä, ei pelkästään yritysten työntekijöiksi vaan ylipäänsä kelvollisiksi veronmaksajiksi ja kansalaisiksi.

19. Jotain muuta, mitä haluaisit kertoa? 

Työlle pitää olla vastapainoa. Sanotaan että raskas työ vaatii raskaat huvit, joten voin lämpimästi suositella kunnollista hikijumppaa. Itse urheilen lähes jokaisen työpäivän jälkeen ja siihen sisältyy sekä voimatreeniä, että sykettä reilusti nostavia harjoitteita. Olen jopa kouluttautunut ryhmäliikunnan ohjaajaksi ja vetänyt jumppia täällä työpaikalla. Väitän, että liikunnan ansiosta nukun yöt hyvin ja stressinsietokyky on hyvä. Vahvoilla lihaksilla sietää huonompia työasentojakin! Tavoitteeni on pitää hyvä toimintakyky niin pitkään kuin suinkin.