Tekniikan akateemiset TEKistä tulee tavoitteensa mukaan vuoden lopussa hiilifiksu eli hiilineutraali, jos TEK kompensoi ne päästöt rahalla, joita TEK ei ole onnistunut välttämään päästövähennystoimin.
– Olemme saaneet ilahduttavasti TEKin päästöjä alaspäin, mutta paljon on vielä tehtävää. Nopeimmat ja helpoimmat vähennykset tehdään aina ensin, joten mitä pienemmiksi päästöt saadaan, sitä vaikeammiksi ja kalliimmiksi vähennystoimet muuttuvat. Päästöjemme vähenemistahdin voikin odottaa merkittävästi hidastuvan tulevina vuosina, mutta työ asian parissa jatkuu pitkäjänteisesti, TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini kertoo.
TEKin päästöt olivat viime vuonna 266 tCO2e ja tänä vuonna arviolta 300–350 tCO2e. CO2e eli hiilidioksidiekvivalentti kuvaa päästöjen ilmastovaikutusta siten, että kaikkien kasvihuonekaasujen vaikutus on muunnettu vastaamaan hiilidioksidin ilmastovaikutusta. Lyhenteessä tCO2e oleva t kertoo, että kyseessä on tonnimäärä. Paljonko näiden päästöjen kompensointi maksaa TEKille vuoden lopussa, Jussi-Pekka Teini?
– Kompensointien osalta meillä ei ole vielä mitään päätetty, mutta jos hiilijalanjälki on noin 300 tCO2e niin halvimmillaan kompensointi on luokkaa 3 000 euroa ja kalleimmillaan 30 000 euroa sen mukaan, mitä instrumentteja kompensointiin valitaan.
Riittääkö fiksuuteen pelkkä hiilipäästöjen vähentäminen? Pitäisikö pienentää myös ekologista jalanjälkeä?
– Ekologinen kompensaatio on nouseva trendi, mutta toistaiseksi siihen ei ole samanlaisia työkaluja arvioida omia vaikutuksia, saati kompensaatiopalveluita, millä ekologista jalanjälkeä voisi hyvittää. Suomen Luontopaneeli kyllä kehittää ekologisen jalanjäljen laskentatyökalua, joka tulee myös avoimesti jakoon, mutta sitä saataneen odotella vielä 2–3 vuotta. Mutta noin kymmenen vuoden aikajänteellä uskon, että ekologisen jalanjäljen laskenta on yhtä arkipäivää kuin hiilijalanjäljen laskenta tänään.