Konttorimme talo oli perusteellisessa remontissa pari vuotta sitten. Kohensimme samalla myös omaa toimistoamme, osin itse ja osin ammattilaisten avulla. Eräänä päivänä saimme hyvän esimerkin työn laadusta, hinnoittelusta ja sopivasta yrittäjyysasenteestakin.
Saimme lattiantasaustyöstä kaksi tarjousta. Ensimmäinen iso urakoija antoi arvion, että kaksi miestä tekee työn päivässä. Toinen pieni urakoija tarjosi työn yhden miehen tekemänä puolessa päivässä. Otimme pienen urakoijan, jonka tiesimme jo kokemuksesta erittäin laadukkaaksi. Lopputulokseen olimme tyytyväisiä.
Tarjousten iso ero pani miettimään hinnoittelua ja työn laatua. Työn saamisen tärkeydessä oli varmaan eroa ison ja pienen firman välillä. Olisimme varmaan olleet aivan tyytyväisiä kahden miehen päivän työn hintaankin, ellei vertailukohtaa olisi ollut. Pienen firman tarjoukseen todennäköisesti vaikutti sekin, että yritys oli meille ennestään tuttu ja oli aikaisempiakin yhteisiä onnistumisen kokemuksia. He halusivat työn ja kokemuksensa perusteella luottivat molemminpuoliseen homman sujumiseen. Isommalla firmalla työ olisi ollut isomman urakan pieni lisätyö, joten hinnassa oli sen mukaista varmuuskerrointa mukana.
Pieni firma olisi voinut laskuttaa työtunnilta tuplasti ison verran, ja silti me olisimme saaneet työn puolella hinnalla isompaan tarjoukseen verrattuna. Vaikuttaa jättimäiseltä erolta, jos sama vielä kertautuu monessa työvaiheessa. Kun on erinomainen työntekijä, jonka työnjälkeen voi luottaa, ei tarvitse laskea hintaan sähläysvaraa.
Tässä esimerkissä hinnaneroa toki aiheutti sekin, että iso firma ei ollut niin tuttu, ja se luotti vain omiin työntekijöihinsä, materiaaliinsa ja välineisiinsä. Pienen firman kanssa pystyi sopimaan, että hain itse tasoitteen ja tarvikkeet kaupasta ja tein noin tunnin mittaisen esikäsittelyn pohjustusaineella edellisenä päivänä. Parin tunnin oma työ mahdollisti sen, että seuraavana päivänä puolilta päivin sain tulla katsomaan valmiina kiiltelevää tasaista betonipintaa. Oman työn mukaan laskien hyvä lopputulos syntyi kuudessa työtunnissa, kun vertailukohtana oli kuudentoista tunnin arvio.
Esimerkin mukaan hyvä työ maksoi itsensä kilpailevaan tarjoukseen verrattuna ja vähän vielä jäikin, vieläpä kummallekin - sekä rahaa että aikaa. Hyvää ja edullista tekijää mielellään mainostaisi eteenpäinkin, mutta eivät he halua, etteivät mene tukkoon ja joudu myymään eioota. Kolmen veljeksen työllistäminen riittää ja hyvät asiakaskokemukset poikivat sopivan kuormituksen kohtuuhinnalla muutenkin. Tasainen kohtuullisuus voi kantaa yrittäjyyttä siinä missä ahne kasvuhakuisuuskin. Yrittäjän onni on itse päättää.
Kirjoittaja on TkT, HHJ ja yrittäjä DesNetti Oy:ssä.