Nyt puhutaan paljon työelämätaidoista. Keskustellaan muun muassa siitä, onko nuorilla huonommat työelämätaidot kuin vanhemmilla ja miksi. Millaista jälkeä korona ja uudeksi normaaliksi muuttunut hybridityö ovat tehneet työelämätaidoille.
Puheenaihe on tärkeä, jopa kriittinen. Työelämätaidoista riippuu paljon: työssäkäyvien ihmisten mielenterveys ja työkyky. Sitä kautta Suomen talouskasvu ja yhteiskunnan kantokyky. Tämän huomasi myös liike-elämän konferenssissa Nordic Business Forumissa, jossa bisnesgurujen puheet olivat muuttuneet huomattavasti ihmisläheisempään suuntaan. Tiimityö ja työn merkityksellisyys olivat framilla ihan eri tavalla kuin joskus ennen.
Digitaidot ovat nuorilla paremmat, se on selvä. Me buumerit roikumme digikehityksen messissä, jos roikumme. Enemmän kuin teknisestä taitavuudesta kyse on valmiudesta uuden oppimiseen. Perusasioiden pitää olla hallussa, jos aikoo pysyä mukana työelämässä. Nörtit ovat sitten erikseen.
Itseohjautuvuus on ollut muutaman vuoden ajan paljon esillä. Tämä mietityttää erityisesti vanhempana: miten mukavan keskiluokkaiseen somekuplaan uponnut nuori oppii hoitamaan asiansa tarttumalla kännykkään tai kirjoittamalla järkeviä sähköposteja? Monelle nuorelle aikuismainen asioiden järjestäminen on äärimmäinen epämukavuusalue. Ei vähiten siksi, että nuori on nähnyt, miten stressaantuneita vanhemmat jatkuvan säätämisen takia ovat. Miten opettaa nuori organisoimaan elämäänsä olematta maailman pahin ankeuttaja – siinäpä tuhannen taalan kysymys. Organisointikykyä ei voi alkaa opetella vasta työelämässä.
Oppimaan oppiminen. Bisneskirjailija ja miljardin kuuntelijan podcastia tekevä Tim Ferris puhui NBF:ssa metaoppimisesta eli parempien ja epätyypillisten kysymysten esittämisestä. Norjan öljyrahaston vetäjä Nicolai Tangen kehotti oppimaan virheistä ja ponnahtamaan niiden tekemisen jälkeen mahdollisimman pian takaisin toimintaan. Se onnistuu organisaatiossa, jossa vallitsee psykologinen turvallisuus ja jossa vältellään perfektionismia.
Ihmistaidot. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä mainitsen kommunikaatiohalun ja -kyvyn. Sanon tässä järjestyksessä, koska kaikki lähtee halusta. Kyvyt kyllä oppii, vaikka pitäisi itseään kuinka introverttina. Maailma ympärillämme on muuttunut valtavasti 40 vuoden aikana – digitaalisuus, globalisaatio, ympäristöongelmat, mutta yksi asia ei ole muuttunut: ihmisen pitää edelleen kyetä kohtaamaan toinen ihminen. Ihmistaito on työelämätaidoista tärkein. Kun osaat olla ihminen ihmiselle, kaikki muu järjestyy. Livetapaamisten täyteistä loppuvuotta!
Kirjoitus on julkaistu aiemmin kolumnina TEK-lehdessä 5/2023.