Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii tekniikan ammattilaisia

|
Uutinen

Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii insinöörien osaamista ja TKI-panostuksia, painottaa TEKin asiantuntija Jussi-Pekka Teini.

– Ilmastokriisin torjuntaan, hillintään ja sopeutumiseen liittyviä työpaikkoja on valtavasti tulossa, jos otamme asian tarvittavalla vakavuudella, TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini sanoo.

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC julkaisi maanantaina 9.8. laajasti uutisoidun ilmastoraporttinsa ensimmäisen osan.

– Raportin tärkein viesti oli se, että meillä on entistä enemmän kiire pysäyttää maapallon lämpeneminen, jotta saamme sen rajattua 1,5-2 asteeseen, kommentoi Teini. 

Tähän tavoitteeseen pääseminen ei ole vielä mahdotonta, mutta siihen tarvitaan nopeita, välittömiä ja laajoja päästövähennyksiä. 

– Tärkeintä on, että energiasektori siirtyy fossiilisista polttoaineista puhtaaseen energiantuotantoon ja sähköistetään kaikki, mikä on mahdollista esimerkiksi teollisuudessa ja lämmöntuotannossa. Näiden ratkaisujen suunnittelu ja toteuttaminen vaatii käytännössä insinöörien työtä. 

Ilmastonmuutoksen hillitsemisen lisäksi muutokseen sopeutuminen ja riskienhallinta on entistä tärkeämpää, kun äärimmäiset säät lisääntyvät.

Tänä kesänä eurooppalaiset ovat kokeneet äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten Suomen helleaallot, Saksan ja Belgian tulvat sekä Etelä-Euroopan metsäpalot.

– Ilmastonmuutos ei sinänsä suoraan aiheuta yksittäisiä äärimmäisiä sääilmiöitä, mutta lisää niiden todennäköisyyttä ja vahvistaa niitä. 

Ilmastonmuutoksen hillitsemisen lisäksi muutokseen sopeutuminen ja riskienhallinta on entistä tärkeämpää, kun äärimmäiset säät lisääntyvät, Teini painottaa. 

– Esimerkiksi merenpinnan nousu koskee enemmän muita valtioita kuin Suomea, mutta Suomessa voi kuitenkin tapahtua samanlaisia tulvia kuin Keski-Euroopassa. Tulviin täytyy varautua esimerkiksi parantamalla maa-aineksen laatua, jotta maa ei sortuisi tulvien aikana.

Ilmastonmuutosta torjuviin ratkaisuihin tarvitaan lisää TKI-panostuksia. Samalla tulee pitää huoli työllisyys- ja osaamiskysymyksistä.

Teini toivoo, että ilmastokysymykset kytkettäisiin yhä enemmän poliittiseen päätöksentekoon.

– Puhtaille ratkaisuille on valtavat markkinat, Suomessa on huikeaa insinööriosaamista ja muutenkin hyvät rakenteet, joiden päälle luoda menestysteknologioita. Ilmastonmuutosta torjuviin ratkaisuihin tarvitaan lisää TKI-panostuksia. Samalla tulee pitää huoli työllisyys- ja osaamiskysymyksistä, kun siirtyminen puhtaaseen energiaan tapahtuu, jotta ilmastotoimille saadaan riittävä sosiaalinen hyväksyttävyys. 
 

Avainsanat: