Jäynän anatomia

|
Uutinen

Jäynääminen on olennainen osa teekkarikulttuuria.

Jäynä on tekniikan keinoja hyödyntävä käytännön pila, joka hauskuuttaa tekijöitään, jäynän kohteeksi joutuvaa ja suurta yleisöä. Jäynän tarkoituksena ei ole turmella, rienata, tuhota tai varastaa. Hyvä jäynä saattaa tosin hämmentää tai liittyä ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen aiheeseen.

1. Ideointi    

Jäynän idea voi syntyä missä tahansa. KoRKkaajien voittojäynän idea syntyi yhteisellä juoksulenkillä. Legendaarinen Tamperelainen jäynäjoukkue Konserni/Indecs kehitteli ideoita työpajoissa osallistavin menetelmin. Moni jäynä on saanut alkunsa saunan lauteilla. Idean on täytettävä jäynän tunnusmerkit ja oltava kisan sääntöjen mukainen.

2. Suunnittelu

Jäynääjät tarkentavat ideaa, ja valitsevat jäynän ajan ja paikan. Jäynälle laaditaan kustannusarvio ja mietitään tarvittavat materiaalit. Hervannan moninkertaiset jäynämestarit Miika Järvinen ja Markus Mäkelä neuvovat, että rajoitteet pitää ottaa huomioon mahdollisimman myöhään. Mikään idea ei saisi olla liian kallis tai mahdoton. Hyvä jäynä käy projektijohtamisen mestarinäytteestä.

3. Tiimin valinta

Hyvään jäynäjoukkueeseen tarvitaan monenlaisia osaajia. Rakentajat toteuttavat villitkin ideat, dokumentoijat salakuvaavat jäynän ja editoivat videot pikavauhtia. Supliikkimiehet ja -naiset huijaavat tarvittaessa niin jäynättävät kuin toimittajatkin. Jäynäkisojen ylituomarin Jani Kalasniemen mielestä kuski on joukkueen arvokkain henkilö, sillä tämän on oltava tolkuissaan koko jäynäkisan ajan.

4. Valmistelu

Hankitaan tarvikkeet ja rakennetaan tarvittavat välineet. Jäynääjät ilmoittavat jäynän kisan tuomaristolle, hankkivat sponsoreita ja lupia esimerkiksi kauppakeskuksen käyttöön. Vuonna 2010 kaupunginjohtaja Antti Rantakokko saatiin mukaan avaamaan vaalikonelabyrinttia Salon torille. Poliisi on perinteisesti suhtautunut ymmärtäväisesti jäyniin, esimerkiksi Ratinan suvannon sukellusveneen savuheittimeen.

5. Toteutus     

Hyvän jäynääjän pokka pitää, vaikka mitä tapahtuisi. Hermoilla ei kannata, jäynäämisestä on tarkoitus nauttia. Dokumentointi on erittäin tärkeää, videon epäonnistuminen voi pilata loistavankin jäynän.

– Erityisen hienoa on, jos joukkue onnistuu pelastamaan improvisoimalla jo ojaan kaatuneen jäynän, toteaa ylituomari Kalasniemi.

6. Jälkihoito     

Jäynä paljastetaan jäynätyille. Tiimi paikkailee mahdollisia epäonnistumisiaan ja siivoaa jälkensä. Jäynävideot viimeistellään, ja mikäli kyseessä on kilpailu, luovutetaan tuomaristolle. Videot katsotaan yhdessä muiden joukkueiden kanssa, onnitellaan voittajia ja jatketaan hauskanpitoa.
 

 

Avainsanat: