JUKOn yliopistosektorin puheenjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto) muistuttaa, että yliopistolaiset ovat venyneet koko pandemian ajan ja ansaitsevat asianmukaiset palkankorotukset.
– JUKO ajaa prosentuaalisia yleiskorotuksia, jotta voimme turvata tasapainoisen palkkakehityksen kaikille henkilöstöryhmille. Ei ole mitään perusteita jättää yliopistojen palkkakehitystä muita sektoreita heikommaksi.
Tällä viikolla osapuolet tapaavat sopimuspöydässä maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.
Yliopistojen yleinen työehtosopimus on irtisanottu päättymään torstaina 31. maaliskuuta. Jos neuvottelutulosta ei saavuteta ennen sitä, yliopistolaiset siirtyvät sopimuksettomaan tilaan perjantaina 1. huhtikuuta.
Sopimuksettomassa tilassa yliopistoissa sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä, kunnes uusi sopimus tulee voimaan. Tätä kutsutaan jälkivaikutukseksi.
Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta, eli erilaiset painostustoimet ovat mahdollisia, jos palkansaajat ja työnantaja eivät pääse sopimukseen työehdoista.
Yliopistolaiset ja JUKO haluavat, että yliopistot ovat kilpailukykyisiä ja houkuttelevia työpaikkoja ja hyvän työelämän edelläkävijöitä. Myös yliopistot ovat todenneet, että korkeakoulujen tavoitteena on olla Suomen parhaita työyhteisöjä.
– Neuvotteluosapuolet ovat tavoitteissaan kaukana toisistaan, Niemelä arvioi 28.3.
– Olemme myös toistuvasti korostaneet, että kuormittuneisuus on kasvanut, eikä sitä voi ohittaa työehtosopimuspöydässä, kun tarkastelemme sopimuksen opetus- ja tutkimushenkilöstöä koskevaa työaikalukua, painotti JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho 28.3.
Neuvottelut yliopistojen työehtosopimuksesta alkoivat 11. helmikuuta.
JUKOlle tärkeitä tavoitteita ovat muun muassa:
- Enemmän aikaa tutkimustyöhön ja taiteelliseen toimintaan.
- Etätyö ja monipaikkatyön pelisääntöjen selkeyttäminen erityisesti muun asiantuntijahenkilöstön osalta.
- Yliopistolaiset haluavat, että elokuun alussa voimaan tuleva perhevapaauudistus näkyy työehdoissa erityisesti uusien vanhempainvapaiden tasapuolisena palkallisuutena.
- Opetus- ja tutkimushenkilöstöstä 70 prosenttia työskentelee edelleen määräaikaisissa työsuhteissa, keinoja tilanteen parantamiseksi on löydettävä myös työehtosopimuspöydässä.
- Kuormittuneisuuden lisääntyminen on huomioitava työehtosopimuksessa.
Seuraa neuvotteluja #neuvotellen2022 ja #meolemmeyliopisto
JUKO kertoo sopimusneuvotteluista osoitteessa www.juko.fi/yliopisto. Seuraa keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #yliopisto #meolemmeyliopisto. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.
JUKOn ja yliopistosektorin liittojen Työehtosoppa-sivusto avaa yliopistolaisille työehtosopimuksen merkityksen ja sisällön: www.tyoehtosoppa.fi.