JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto painottaa, että ”laki on turha ja ongelmallinen, jos perusasetelma ei muutu”.
– Emme hyväksy tätä lakia, emmekä julkisen sektorin naisvaltaisten alojen ajamista pakolla palkkakuoppaan.
Julkisalojen akavalaiset muistuttavat eduskuntaa, että jos lakiesitys tulee lopulta hyväksytyksi, se on tyrmäävä viesti erityisesti naisvaltaisille aloille ja kertoo todellisesta arvostuksen puutteesta.
JUKO arvioi, että malli murentaisi myös valtakunnansovittelijan puolueettomuutta, eikä jatkossa olisi enää aitoa sovittelua.
– Miksi ryhtyä ohjaamaan lainsäädännöllä sovittelutoimintaa, jossa nimenomaan korostuu vaatimus tasapuolisuudesta? ihmettelee JUKOn toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen.
JUKO odottaa nyt, ettei lakiehdotus etene eduskunnassa.
– Työmarkkinamallista pitäisi neuvotella, ei ajaa väkisin huonoa lakia eteenpäin, Murto huomauttaa.
– Jos laki hyväksytään, poliitikot joutuvat myös kantamaan vastuun siitä, mikä on oikea palkankorotus julkisaloille. Lakitie johtaa väistämättä palkkavaaleihin, mikä ei ole toivottavaa.
Mikä JUKO?
- JUKO edustaa julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä. TEK on yksi näistä liitoista.
- JUKO sopii virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
- Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestä neuvottelee paikallisesti ja edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
- Missiona hyvinvoiva työelämä.