Kaikkea hyvää kaikille eli hallitusohjelma valmistui

|
Blogimerkintä

Hallitusneuvottelut sitten saatiin päätökseen ja nyt puolueet sitten tahoillaan miettivät, että lähdetäänkö tuolla ohjelmalla yhteistyöhön.

Kysymys on toki lähinnä retorinen, sillä Säätytalolla istutut tunnit, kannattajille luvattu hyvä ja ministeri-Audin kaipuu takaavat kyllä, että kaikki lähtevät mukaan.

Nyt on sen vuoro, että hallituspuolueet kehuvat ohjelmaa, oppositio valittaa vääristä valinnoista sekä erilaiset etujärjestöt ja muut lobbaavat tahot yrittävät kuumeisesti miettiä, että ollaanko tässä nyt plussan puolella. Viime mainittuun joukkoon kuuluu myös luonnollisesti TEK. Mietimme tahollamme, miten varmistetaan hyvien päätösten eteneminen ja etsitään keinoja jarruttaa tai heikentää huonoja päätöksiä.

Me TEKissä haluamme rakentaa kestävästi hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa kaikilla on mahdollisuus menestyä. Haluamme, että yritykset menestyvät maailmanmarkkinoilla laadulla ei hinnalla. Haluamme työelämän olevan tasa-arvoista. Näiden tavoitteiden toteuttamisen haluamme hoitaa tavalla, joka antaa samalla mahdollisuuden ratkaista maailman suuria ongelmia ilmastonmuutoksesta alkaen.

Tästä näkökulmasta arvioituna iloitsemme erityisesti tulevan hallituksen päätöksestä ottaa työnsä painopisteiksi koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatiot. Painotusta voisi olla vielä vahvemmin korkeimpaan osaamiseen, mutta toki on selvää, että kaikki on saatava mukaan. Tämä ja muut lupaukset tietenkin maksavat. Toivon mukaan tulevat veropäätökset eivät jarruta kasvua tai osu kohtuuttomasti jäsentemme kukkaroon, jotka maksavat jo nykyisin merkittävän osan yhteiskunnan menoista.

Jos yhden toivomuksen voi esittää tulevalle hallitukselle, kuuluu se seuraavasti: Olkaa valmiita muutokseen. Älkää rakastuko liikaa Säätytalolla kirjailtujen virkkeiden yksityiskohtiin, sillä jos joku on varmaa, niin hallituskauden aikana tapahtuu asioita, joihin on pystyttävä reagoimaan. Silloin on kyettävä myös muuttumaan. Suomi tarvitsee ja ansaitsee hallituksen, joka on kykenevä toimimaan koko neljä vuotta. Tämä vaatii joustavuutta.

Avainsanat: